Στις βρετανικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο, οι Εργατικοί ήταν το κατεξοχήν φιλευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας. Μετά την ήττα του, ωστόσο, φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, ενώ πολλά στελέχη του έχουν αρχίσει να φλερτάρουν με τον ευρωσκεπτικισμό. Αλλά ο βασικός λόγος δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι οι χειρισμοί της ΕΕ στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης. «Υπήρξε μια απεχθής μακαριότητα μεταξύ των φιλευρωπαίων στην Αριστερά» δηλώνει στην επιθεώρηση «Politico» ο Κλάουντ Μόρες, ευρωβουλευτής των Εργατικών και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. «Τα θεμέλια της υποστήριξης των Εργατικών στην Ευρώπη είναι ισχυρά. Δοκιμάζονται όμως από την επιμονή στη λιτότητα» προσθέτει, για να καταλήξει: «Αλλά αυτή είναι μια πολιτική που δεν αποδίδει και καταστρέφει την Ελλάδα».

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο Εντ Μίλιμπαντ διαβεβαίωνε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι εάν εκλεγόταν, το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη δεν θα γινόταν ποτέ. Τώρα, όμως, ο απερχόμενος ηγέτης των Εργατικών ξιφουλκεί από το twitter κατά της Ευρώπης δηλώνοντας την οργή του για την αντιμετώπιση της Ελλάδας –αν και εκφράζει τις αμφιβολίες του για τους χειρισμούς του έλληνα Πρωθυπουργού. «Πολύ ανήσυχος από τις ενέργειες της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα» έγραψε στο twitter. «Η τακτική του Τσίπρα πολύ περίεργη. Αλλά ο εκφοβισμός που ασκεί η ευρωζώνη και η άρνησή της να αναδιαρθρώσει το χρέος είναι ενάντια στο ΔΝΤ, την αμερικανική κυβέρνηση, την οικονομία και τη δημοκρατία».

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μίλιμπαντ δεν είναι τόσο συγκρατημένοι. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τοποθετείται στην αριστερή πτέρυγα των Εργατικών και θεωρείται ένα από τα φαβορί για την ηγεσία. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ΕΕ μια οργάνωση που «συνεχίζει να προωθεί τον κεντρικό της στόχο ως ένα πεδίο όπου το μεγάλο κεφάλαιο έχει απόλυτη ελευθερία κίνησης». Ενώ το σχόλιό του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής ήταν ότι «ο ελληνικός λαός μίλησε, η λιτότητα απέτυχε και η Ευρώπη πρέπει να το αναγνωρίσει και να θέσει ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο». Την οργή της για την ΕΕ εξέφρασε και η Ντάιαν Αμποτ, βουλευτής που διεκδικεί το χρίσμα των Εργατικών για τον Δήμο του Λονδίνου. «Εάν ο ελληνικός λαός ψήφισε Οχι στο δημοψήφισμα, σημαίνει ότι αντιστάθηκε με επιτυχία σε μια ωμή απόπειρα από την ΕΕ αλλαγής καθεστώτος» έγραψε στο twitter.

Εκτός, όμως, από τους Εργατικούς, οργή για την Ευρώπη εκφράζει και ο Αλεξ Σάλμοντ, ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Σκωτίας που είχε ταχθεί τόσο κατά της λιτότητας όσο και υπέρ της ένταξης μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στη ζώνη του ευρώ. «Μπράβο στον ελληνικό λαό. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει τώρα να απαντήσουν εποικοδομητικά στη δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού». Οπως όλα δείχνουν, πάντως, οι θέσεις αυτές των βρετανών Εργατικών δεν φτάνουν ούτε σαν απόηχος στις Βρυξέλλες –και πολύ περισσότερο στο Βερολίνο όπου η σκληρή γραμμή βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές ανάμεσα στα κόμματα και τη γερμανική Βουλή.

Και πέραν της πολιτικής

Η ίδια στάση διαπιστώνεται και στον χώρο που κινείται πέραν της πολιτικής. Ο Οουεν Τζόουνς, δημοσιογράφος με μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησε ένα βίντεο όπου εμφανίζεται ο ίδιος να ζητεί να ανοίξει η συζήτηση για τη σχέση των Εργατικών με την ΕΕ. «Δεν ξέρω εάν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να συμμετέχει στην εκστρατεία του δημοψηφίσματος έτσι όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι φιλοευρωπαίοι Βρετανοί που φτάνουν στο σημείο να δηλώσουν ότι θα υποστηρίξουν το Brexit εάν η ΕΕ «καταστρέψει την Ελλάδα».

«Είναι ένας δολοφόνος»

«Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προτιμά να δει έλληνες πολίτες να πεθαίνουν από το παραδεχθεί ότι η λιτότητα απέτυχε. Είναι κυριολεκτικά δολοφόνος»

Ντέιβιντ Γκράμπερ, ηγετικόστέλεχος του αμερικανικού Occupy Movement