Πέρασα μία περίοδο μερικών ετών που δεν ήθελα να δω όσπριο. Άκουγα ρεβίθι και δεν ήξερα εάν φύονταν ακόμη αυτό το όσπριο. Τελικά ήταν ότι είχα βαρεθεί τις απλές και ίδιες –κλασικές και βαρετές- συνταγές της ελληνίδας μάνας. Και επειδή η διατροφική αξία των οσπρίων είναι εξαιρετική (κρέας τον φτωχών τα λένε), βρήκα τον τρόπο να μου αρέσουν… Νέες, πρωτότυπες και απλές συνταγές. Πάρτε μια ιδέα.

Υλικά

400 γραμμάρια ρεβίθια κονσέρβας (τα ζυγίζεται αφού τα στραγγίσετε)

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο

1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο

1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα

2-3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι

4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

2-3 ντομάτες κομμένες σε κύβους

1 αγγούρι κομμένο σε κύβους (εγώ αφαιρώ τους σπόρους και κρατάω τη φλούδα)

Λίγο μαϊντανό χοντροκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα ρεβίθια, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Δώστε τους μια βράση για ένα λεπτό για να βγουν τα αρώματα και να συνδυαστούν μεταξύ τους. Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε τη μουστάρδα, το ξύδι, το ελαιόλαδο και αλάτι, πιπέρι. Δοκιμάστε και εάν χρειαστεί κάτι (ξύδι, αλάτι) προσθέστε το.

Αφήστε να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ σε μία σαλατιέρα βάλτε την ντομάτα και το αγγούρι. Ρίξτε τα ρεβίθια και ανακατέψτε τα, προσθέτοντας τον μαϊντανό.

Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο.

Διατροφική αξία

Τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος και του γάλακτος. Είναι πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, και νιασίνη. Δεν περιέχει νάτριο (αλάτι) ούτε και χοληστερόλη.

Είναι δηλαδή μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει από πολλές παθήσεις.

1/4 του φλιτζανιού βρασμένα ρεβίθια περιέχουν:

115 θερμίδες

1,75 γρ. ολικό λίπος

0 γρ. κορεσμένα λιπαρά

0 χοληστερόλη

0 νάτριο

19 γρ. υδατάνθρακες

11 γρ διαιτητική κυτταρίνη

7 γρ. πρωτεΐνη

70 μικρογραμμάρια φολικό οξύ

3% βιταμίνη Α3

5% ασβέστιο

2% βιταμίνη C

12% σίδηρο