Κατ’ επανάληψιν έχω δηλώσει ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή και έχω επίσης υπογραμμίσει το πόσο σημαντικό είναι «το μεροκάματο να βγαίνει». Τούτων δοθέντων, δεν έχω να καταλογίσω το παραμικρό σε επαγγελματίες οι οποίοι ασκούν ευσυνειδήτως τα καθήκοντά τους και έχουν ως εκ τούτου την απαίτηση να αμείβονται για το έργο που παράγουν.

Ο πρόλογος έχει να κάνει με την περίπτωση του και συνταγματολόγου Κωνσταντίνου (χρόνια πολλά για προχθές) Χρυσόγονου, όστις γνωμάτευσε το 2005-06 ότι ουδείς λόγος συντρέχει του ανοίγματος των χρυσοποίκιλτων λογαριασμών του Ακη (Τσοχατζόπουλου) στην Ελβετία. Με ενημέρωσαν, διότι ο ίδιος δεν το έπραξε, ότι προβάλλει το επιχείρημα πως «δεν γνώριζε» υπέρ ποίου γνωμάτευε, πράγμα το οποίο μου δημιούργησε κάποιες εύλογες, θα τις χαρακτηρίσω, απορίες, αλλά δεν θα επιμείνω επ’ αυτού. Διότι ο κ. Χρυσόγονος είναι ένας γνωστός νομικός και παράγει γνωματεύσεις –λόγω επάρκειας επαγγελματικής δε, πλήθος γνωματεύσεων…

Υπό την έννοια αυτή, δεν μου προξενεί την παραμικρή έκπληξη το γεγονός ότι ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατά του ελληνικού Δημοσίου την υπόθεση των μικροομολογιούχων του Δημοσίου, των οποίων τα ομόλογα υπέστησαν και αυτά κούρεμα στο πλαίσιο του PSI.

Ομολογώ πως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η επιλογή του κ. Χρυσόγονου ήταν μια επιτυχής επιλογή από πλευράς του συλλόγου που έχουν συμπτύξει οι μικροομολογιούχοι. Σύμφωνα με έγγραφο που έχω στα χέρια μου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει «παραδεκτή» την προσφυγή και υποβάλλει σειρά ερωτημάτων στα οποία η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος, της παρέχει δε προθεσμία επ’ αυτού μέχρι τις 4 Ιουνίου!

Ανακεφαλαιώνω για να μη χαθεί η ουσία: ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπόθεση κατά του ελληνικού Δημοσίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει προθεσμία μόλις μιας εβδομάδας να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Επειδή όμως θέλω να είμαι δίκαιος και οφείλω να αποδώσω στον καθένα τα δέοντα, αναφέρω ότι ο κ. Χρυσόγονος δεν ήταν μόνος σε αυτό το επιτυχές εγχείρημα: συνεπικουρήθηκε από τους συναδέλφους του Πέτρο Στάγκο, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, και Ιωσήφ Κτενίδη, επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Εννοείται ότι θα παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της υπόθεσης, την οποία υποστηρίζουν με τόση επιτυχία οι τρεις καθηγητές, του κ. Χρυσόγονου συμπεριλαμβανομένου…

Leonidas (Λιονάιντας)

Οφείλω εξαρχής να δηλώσω ότι η αναντιστοιχία μεταξύ της αισιοδοξίας που μεταδίδουν τα κυβερνητικά φερέφωνα για την επίτευξη συμφωνίας και των όσων διαρρέουν από διάφορες πλευρές στον διεθνή Τύπο, με έχει προβληματίσει σοβαρά. Εγώ θα βασιστώ στα όσα μου είπε ο φίλος μου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος είναι τύπος «ντεκλαρέ» που λέγαμε παλιά: «Αν επιμένουν σε αυτά που ζητάνε για Ασφαλιστικό, συνταξοδοτικά, εργασιακά κ.λπ., δεν υπάρχει συμφωνία. Τελείωσε. Η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι ισχυρή και δεν μας επιτρέπει να υπερβούμε τις κόκκινες γραμμές. Οτιδήποτε άλλο ακούς δεν έχει καμία βάση».

Καθαρές κουβέντες. Ο Παναγιώτης χαλαρά θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον Τζέραρντ Μπάτλερ στην ταινία «300» –εκεί που ο άλλος έκανε τον Λεωνίδα και φώναξε το «this is Sparta»!..

Κόψιμο

Αν πάντως με ρωτούσε κάποιος τι με εντυπωσίασε περισσότερο στις φωτογραφίες που μοίρασε το γραφείο του Πρωθυπουργού από το βασανιστικό ταξίδι του προέδρου Αλέξη στη Ρίγα με το θορυβώδες και βραδυκίνητο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, αυθορμήτως θα απαντούσα το τυλιγμένο σε… αλουμινόχαρτο κουζίνας κολατσιό του Ευκλείδη «φοράω και εγώ κασκόλ, αλλά όχι τόσο τρέντι όσο του Βαρουφάκη» Τσακαλώτου. Ο τρόπος του τυλίγματος με παρέπεμψε ευθέως σε κεφτεδάκια τηγανισμένα αποβραδίς ή έστω σπανακόπιτα. Πάντως κάτι απολύτως σπιτικό…

Και ύστερα από αυτήν τη μικρή εισαγωγή περί της παρουσίας του Ευκλείδη στην αποστολή, μπορώ να αποκαλύψω κάτι συναφές που εξηγεί την απουσία του «ουάου» αγοριού Βαρουφάκη από αυτήν. Κόπηκε, μου είπαν, τελευταία στιγμή. Με το που δημοσιοποιήθηκε το σκέλος της συνέντευξής του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι ηχογραφούσε τους συναδέλφους του στο Eurogroup. Ο δε πρόεδρος Αλέξης τού ζήτησε να ανακαλέσει άμεσα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι προέβη σε αυτήν τη βδελυρή, θα τη χαρακτηρίσω, πράξη. Το έκανε με έναν τρόπο, αλλά δεν νομίζω ότι θεράπευσε τις επιπτώσεις από την ανοησία αυτή.

Σε κάθε περίπτωση το παλικάρι είναι με το ένα πόδι έξω από τη βάρκα, διότι είναι πλέον προφανές ότι δεν θέλει συμφωνία. Τι θέλει; Θα δείξει…

Ξενοδοχείο κοινής ωφέλειας

Στο μεταξύ, δηλώνω ιδιαιτέρως χαρούμενος διότι ο στρατάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων, ως λογίζεται ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, δεν είναι μόνος στη μακρινή Ουάσιγκτον –από την οποία επιστρέφει σήμερα – αύριο, πρώτα ο Θεός.

Συνοδεύεται, πληροφορήθηκα, από τη σύζυγό του, γνωστή ποινικολόγο κυρία Τζούλη, η οποία άδραξε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τα μεγαλεία του συζύγου της. Θέλω να πιστεύω ότι αξιοποίησε επαρκώς τον πλούσιο, λόγω των υποχρεώσεων του υπουργού, ελεύθερο χρόνο της για shopping therapy στα 4-5 Mall της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Χθες επίσης είχαμε μια πρώτη ένδειξη για το πόσο κόστισε η διαμονή του υπουργικού ζεύγους στο ευτελές από κάθε άποψη ξενοδοχείο Four Seasons. Ο ίδιος ο πρόεδρος Πάνος –παρακάμπτω εντελώς τα περί κακοήθειας που ανέφερε σε σχετικό του τιτίβισμα στο twitter –μας ενημέρωσε ότι το δωμάτιό του κόστισε 268 ευρώ ανά διανυκτέρευση διότι το βρήκε σε προσφορά, πράγμα που μου δίνει το δικαίωμα –λόγω της πολύχρονης και πολυκύμαντης σχέσης μας –να τον παρακαλέσω με αυτή την τιμή να μου κλείσει και μένα καμιά εβδομάδα διαμονής εκεί.

Φευ όμως, ψάχνοντας λίγο περισσότερο το πράγμα, διαπίστωσα ότι έχουμε ένα μικρό θεματάκι, το οποίο θα εκθέσω αμέσως: η τιμή προσφοράς που αναφέρει ο πρόεδρος ήταν χθεσινή! Προχθές, στη σχετική αναζήτηση που έκανα εγώ, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, μέσω Booking.com και του link του Four Seasons, οι τιμές των δωματίων ήταν αυτές που κατέγραψα. Από 778 ευρώ η χαμηλότερη έως 2.261 ευρώ η υψηλότερη. Οπότε δύο τινά συμβαίνουν, τα οποία, φαντάζομαι, θα θελήσει να ξεκαθαρίσει ο στρατάρχης Πάνος άμα τη επιστροφή του: ή τους έπιασε κορόιδο τους «μοβόρους» Αμερικανούς ή στις ΗΠΑ καθιερώθηκε νέο είδος πληρωμής του ξενοδοχείου. Να πληρώνεις όχι με βάση την κράτηση που έχεις κάνει από ημερών, αλλά με βάση την προσφορά που ισχύει την ημέρα που κάνεις check out. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι ως έλληνες πολίτες οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον αγαπημένο πρόεδρο Πάνο, διότι, αν και έμεινε στο Four Seasons, τελικά ωφέλησε τα δημόσια οικονομικά!

Δεμένα χέρια

Η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύριακο είναι κατά την άποψή μου το πρώτο σημαντικό βήμα του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει της κυοφορούμενης συμφωνίας με τους εταίρους δανειστές.

Τέσσερις μήνες μετά την εντυπωσιακή νίκη του στις εκλογές, και με ολοκληρωμένη πλέον την εικόνα για το τι πραγματικά μπορεί να περιμένει κανείς από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει το πλήθος των πολύμορφων και συχνά αλληλοαναιρούμενων απόψεων που εκφράζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα δε να εξηγήσει σε αυτούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάσσονται κατά της δικής του προσπάθειας να καταλήξει σε κάποιας μορφής συμφωνία με τους δανειστές, ότι σε τίποτε δεν βοηθάει η συνεχής επίκληση ενός θαμπού, φθαρμένου ήδη από τις συγκρούσεις, προεκλογικού προγράμματος το οποίο πλέον δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να υλοποιηθεί, και περισσότερο απλά γιατί λόγω των συνθηκών η από πολλούς προβλεπόμενη στιγμή της αναίρεσης των προεκλογικών υποσχέσεων, και δεσμεύσεων, ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν.

Βασικά, στο διήμερο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας θα κληθεί όχι απλώς να συγκεράσει τις απόψεις των διαφόρων συνιστωσών που υπάρχουν ακόμη, και εν πολλοίς είναι ακραίες, αλλά κυρίως θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο εκ των πραγμάτων, και με γνώση πλέον του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, ρεαλιστής, τον ενθουσιώδη, και εξ αντικειμένου εκτός πραγματικότητας προεκλογικό βερμπαλιστή που υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές ότι θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον αυτή η σημερινή και αυριανή διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, θα αποδειχθεί ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Αλ. Τσίπρας στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας δεν προέρχεται από τους δανειστές συνομιλητές του, αλλά από το εσωτερικό του κόμματος του οποίου προΐσταται.

Αποτυγχάνοντας προεκλογικά να καταστεί αδιαφιλονίκητος αρχηγός, σήμερα κινδυνεύει να βρεθεί έρμαιο μιας κριτικής που δεν του κάνει απλώς δύσκολη τη ζωή, αλλά στην ουσία του δένει τα χέρια να συνάψει μια συμφωνία η οποία θα σταματήσει την αδιανόητη φθορά που υφίσταται η χώρα.