Οταν κάποιος δημιουργεί αντιφατικές εντυπώσεις, λένε πως είναι ή πολύ ειλικρινής ή πολύ υποκριτής. Και στις δύο περιπτώσεις, σίγουρα, δεν είναι αδιάφορος. Αυτό συμβαίνει με τον Λάμπη Ταγματάρχη που άλλοι αγαπούν και άλλοι αγαπούν να τον μισούν. Αυτή η αντίφαση καταγράφηκε ηχηρά την τελευταί εβδομάδα όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην υπό επαναλειτουργία ΕΡΤ. «Ο Λάμπης Ταγματάρχης επιβιώνει, σαν την κατσαρίδα, ακόμη και πυρηνικού πολέμου» είπαν οι μεν. «Θα συνεχίσει το νοικοκύρεμα» ισχυρίζονται οι δε. Και οι πιο σιβυλλικοί διατυπώνουν μια τρίτη άποψη: «Ο Ταγματάρχης είχε πάντα την εξυπνάδα να κάνει υπερκομματικές φιλίες».
Η αντίφαση τον συνοδεύει από τα νεανικά του χρόνια. Από τότε που ήταν φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, άλλοι τον θυμούνται στον Ρήγα, άλλοι στη Β’ Πανελλαδική. Και οι δύο έχουν δίκιο. Τη νύχτα που έκλεισε η ΕΡΤ, άλλοι τον θυμούνται στα πηγαδάκια της Μεσογείων, άλλοι στα γραφεία του πρώτου ορόφου. Επίσης και οι δύο έχουν δίκιο. Αυτό το «παιχνίδι της τρέλας με τη φρονιμάδα» κάποιοι λένε ότι έχει στόχο να τον κάνει αρεστό σε όλους. Αυτοί όμως που τον ξέρουν καλά πιστεύουν ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει αρεστός σε κανέναν. Ετσι είναι και στις προσωπικές του σχέσεις. Αλλοτε γελαστός, άλλοτε απότομος. Αλλοτε ευαίσθητος, άλλοτε αθυρόστομος. Με σημαντική αναλυτική ικανότητα, αλλά τυπικές πανεπιστημιακές σπουδές, χωρίς μεταπτυχιακά και λοιπές περγαμηνές.
Οι περισσότεροι τον μάθαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν έκανε, με τον Θανάση Λάλα, τη ραδιοφωνική εκπομπή «Κακά παιδιά». Οι τηλεφωνικές φάρσες τους σε ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής συζητιούνται ακόμη. «Παλιά έκανα ραδιοφωνικές φάρσες στην εξουσία. Τώρα κάνω τη μεγαλύτερη φάρσα στον εαυτό μου» λέει σήμερα ο ίδιος.
Οπως ακόμη συζητιέται –υπάρχει στο Διαδίκτυο –η περφόρμανς που έκανε στους ανυποψίαστους φοιτητές σε μάθημα σχετικό με τη δημοσιογραφική δεοντολογία όταν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο τμήμα των ΜΜΕ. Οι πιο παλιοί του φίλοι όμως τον θυμούνται από το γυμνάσιο της Καλλιθέας, την ίδια εποχή με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Παντελή Μπουκάλα.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, όπου συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι για τη δημιουργία του label «Σείριος». Εχει δουλέψει στα «ΝΕΑ» όπως επίσης και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά αλλά και στη διαφήμιση. Και όταν το 1994 ξεκίνησε τη Nova ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, οι περισσότεροι Ελληνες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει συνδρομητική τηλεόραση. Μεταξύ της προηγούμενης και της μέλλουσας θητείας του στην ΕΡΤ έκανε, σε συχνότητα της Nova, την εκπομπή «Λαμπατέρ» και είχε συμμετοχή στον ιστότοπο The toc.
Σήμερα, στα 57 του, κυκλοφορεί ακόμη με μηχανή και ο κολλητός του φίλος φαίνεται να είναι ο 17χρονος γιος του, με τον οποίο πηγαίνουν συχνά στο θέατρο και στο γήπεδο. Δεν ντύνεται σαν μάνατζερ, το σπίτι του όμως είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εναλλακτικής, μποέμ αισθητικής. Και οι γυναίκες τον βρίσκουν ιδιαίτερα γοητευτικό.
Η μοιραία σχέση του με την ΕΡΤ άρχισε το 2010 όταν τον επέλεξε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αρνήθηκε δύο φορές πριν πει το τελικό «ναι». Και προκάλεσε πάλι αντιφατικές αντιδράσεις.
Συγκρούστηκε με τους συνδικαλιστές –ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης μπορεί να βγάλει βιβλίο με τις ανακοινώσεις εναντίον του -, αλλά είχε πολύ καλές σχέσεις με τους περισσότερους δημοσιογράφους που λένε «ουδέποτε παρενέβη στη δουλειά οποιουδήποτε και έβαλε πολλές φορές στο τραπέζι την παραίτησή του για να προστατέψει τα αυτονόητα».
Κέρδισε το στοίχημα των ειδήσεων επιλέγοντας για κεντρική παρουσιάστρια την Ελλη Στάη και το βράδυ των εκλογών του 2012 το κρατικό κανάλι έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή της τηλεθέασης. Εφερε το σήμα υψηλής ανάλυσης και καθιέρωσε τις δωρεάν συναυλίες των Μουσικών Συνόλων. Αρνήθηκε ρουσφέτια, δεν υπέγραφε «φουσκωμένες» υπερωρίες και φεύγοντας, μετά τις εκλογές του 2012, άφησε πλεόνασμα 70.000.000 ευρώ. Παράλληλα, κατηγορήθηκε ότι υπερτίμησε τα δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ και διώχθηκε από τον εισαγγελέα κ. Πεπόνη, η υπόθεση όμως δεν έφτασε στα δικαστήρια αφού τρεις εισαγγελείς απεφάνθησαν «αθώος».
Αν και από τη συγκυβέρνηση του 2012 θεωρήθηκε συριζαίος, η επανατοποθέτησή του στο τιμόνι της ΕΡΤ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν τον θεωρούν «δικό τους παιδί». Του προσάπτουν μάλιστα ότι το 2004, τη βραδιά των Οσκαρ, στο πάρτι της Nova έστρωσε κόκκινο χαλί, κάτι που αυτομάτως τον τοποθετεί στους «απέναντι». Οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ επίσης αντέδρασαν γιατί σε άρθρο στην πρώτη επέτειο του «μαύρου» αποδίδει και σε αυτούς ευθύνες για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει την απόλυτη στήριξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Συγκρουσιακός ή αποφασιστικός, ισορροπιστής ή χαμαιλέοντας πάντως, βάζει και πάλι το κεφάλι του στον πάγκο του χασάπη. Από φιλοδοξία ή εμμονή στην ολοκλήρωση του έργου που άφησε στη μέση; Θα δείξει. Ο ίδιος πάντως έλεγε προχθές σε μια παρέα «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, αλλά εγώ ποτέ δεν δήλωσα σοφός».