Φαντασθείτε ένα διευθυντή προσωπικού που διαβάζει βιογραφικά για προσλήψεις να ενθουσιάζεται με τον υποψήφιο ο οποίος αναφέρει ότι χρειάστηκε να δώσει 3 φορές εξετάσεις για να περάσει στη σχόλη όπου σπούδασε. Φαίνεται παράλογο; Κι όμως! Είναι η πληροφορία που υποδηλώνει σθένος, επιμονή, πάθος, στόχευση και πάνω από όλα διαχείριση της αποτυχίας. Γιατί να μη θέλεις ένα τέτοιο άτομο στη δουλειά;

Οι περισσότεροι έχουμε εκπαιδευτεί να φοβόμαστε την αποτυχία ως ένα κοινωνικό στίγμα. Παραλύουμε στη σκέψη της, αν και ξέρουμε ότι είναι αναπόφευκτη.

Αυτό όμως αρνείται τον ζωτικό ρόλο της στη διαδικασία ωρίμασης στη ζωή. Γιατί να μην τιμήσουμε τις αποτυχίες μας; Είναι η βάση για να στηρίξουμε τις επιτυχίες. Αρκεί να ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ και να ακολουθήσουμε τέσσερα βήματα:

1. Αντιστροφή: Τι μπορούμε να μάθουμε από την αποτυχία μας; Τι δεν δούλεψε στον τρόπο, τον χρόνο ή την ενέργεια που βάλαμε; Ποια κρυμμένη πληροφορία είχε να μας δώσει; Ποιοι μπορούν να μας προσφέρουν χρήσιμα σχόλια (όχι αναγκαστικά καλοπροαίρετα); Υπάρχει κάτι που δεν θέλουμε να δούμε για μας; Ας συλλέξουμε πληροφορίες με ειλικρινή περιέργεια, χωρίς συναισθηματισμούς. Τι διαφορετικό χρειάζεται την επόμενη φορά; Τι θα αφήσουμε πίσω; Επαναδιατυπώνουμε τον στόχο μας.

2. Επανεστίαση: Οταν έχουμε πια ένα νέο σχέδιο, αξίζει να στρέψουμε εκεί όλη μας την προσοχή όσο κι αν η απογοήτευση τραβά τη σκέψη στο τι πήγε στραβά. Ας δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά και με μέτρο. Μήπως ζητάμε θαύματα; Μήπως υποτιμάμε τις δυνάμεις μας; Πώς θα αντιδράσουμε αν ίσως κάνουμε νέα λάθη;

3. Αισιοδοξία: Πού γράφει ότι δεν δικαιούμαστε χαρά επειδή δεν τα καταφέραμε; Το χιούμορ είναι πολλές φορές ο απόλυτος καταλύτης προς ένα καλύτερο αύριο. Πόσο βοηθούν άλλωστε η απογοήτευση και η αίσθηση ανεπάρκειας; «Κάθε εμπόδιο για καλό» λέει ο σοφός λαός. Ας εξασκηθούμε να βρίσκουμε το «καλό».

4. Δράση: Να πάρουμε κάποιον χρόνο να ανακάμψουμε, αλλά πόσο για να μην πέσουμε σε αδράνεια; Ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσουμε δυνάμεις και αυτοπεποίθηση είναι να μπούμε ξανά σε δράση. Ακόμη και η μεγαλύτερη αποτυχία δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή και τα όνειρα.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com