

Με ανακούφιση υποδέχτηκε ο γερμανικός Τύπος την είδηση για την καρατόμηση Βαρουφάκη, με δυσπιστία τις υποσχέσεις για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Varoufexit» ήταν ο τίτλος του σχολίου στην κεντροαριστερή «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας ότι τρεις μήνες μετά την άνοδο στην εξουσία η πιο προβλεβλημένη προσωπικότητα της κυβέρνησης (μετά τον Τσίπρα), ο Βαρουφάκης, «μπήκε δημοσίως στον πάγο». Η δυσπιστία «ισοδυναμεί με αποπομπή» σχολίασε ο Στέφαν Κορνέλιους, «ήταν πλέον καιρός ο Πρωθυπουργός να πάρει στα χέρια του το κατ’ εξοχήν σημαντικό θέμα της χώρας» σημείωσε ο σχολιαστής. Η δυσκολία στον χειρισμό του θέματος δείχνει ότι «ο Τσίπρας έχει περισσότερους εχθρούς στην Αθήνα παρά στο Eurogroup». Τώρα πρέπει να αποσαφηνίσει τι θα δεχτεί η κυβέρνησή του και τι όχι. Και στο τέλος να δώσει την έγκρισή της και η γερμανική κυβέρνηση καθώς «η διάσωση της Ελλάδας είναι πλέον υπόθεση των ηγετών στην Αθήνα και στο Βερολίνο, και ο χρόνος τρέχει».
Ως «απειλή» κατέγραψε η ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Τσάιτ» την αναφορά του Πρωθυπουργού σε δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Για το «Spiegel Online» ο απολογισμός της συνέντευξης Τσίπρα ήταν: «Η σχέση με την καγκελάριο είναι καλή, η εμπιστοσύνη του στον Βαρουφάκη μεγάλη, η συμφωνία με τους πιστωτές εφικτή. Αν όχι, θα αποφασίσει ο λαός». Ο Πρωθυπουργός πολιτικά έχει δεχτεί πλήγμα, εκτιμά το «Spiegel Online».
«Την Κυριακή ο Τσίπρας τηλεφώνησε στη Μέρκελ και ζήτησε λεφτά από την Ευρώπη» έγραψε η λαϊκή «Μπιλντ» ενώ στη συνέντευξή του «επιτέθηκε στη Μέρκελ, λέγοντας ότι πολιτικά είναι αποδυναμωμένη». Φάνηκε καθαρά ότι ο κ. Τσίπρας «βλέπει τον εαυτό του ως θύμα», ενώ η εφημερίδα τον είδε «κουρασμένο, μπερδεμένο και θυμωμένο» χωρίς το «μαχητικό του πνεύμα».
ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Σε ποιον βαθμό η αλλαγή στη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας θα φέρει κινητικότητα και στην ίδια τη διαπραγμάτευση θα φανεί άμεσα καθώς ο χρόνος πιέζει. Οι πιστωτές πάντως είναι επιφυλακτικοί. «Ακουσαν πολλές τέτοιες υποσχέσεις μετά την άνοδο στην εξουσία του Πρωθυπουργού Τσίπρα, το αποτέλεσμα των εξαγγελιών ήταν όμως πάντα φτωχό», ήταν η ερμηνεία της συντηρητικής «Βελτ». Κορυφαία στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ (CDU) ζητούν «συγκεκριμένες» και «αξιόπιστες» προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε βοήθεια.