Με ανακούφιση υποδέχτηκε ο γερμανικός Τύπος την είδηση για την καρατόμηση Βαρουφάκη, με δυσπιστία τις υποσχέσεις για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Varoufexit» ήταν ο τίτλος του σχολίου στην κεντροαριστερή «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας ότι τρεις μήνες μετά την άνοδο στην εξουσία η πιο προβλεβλημένη προσωπικότητα της κυβέρνησης (μετά τον Τσίπρα), ο Βαρουφάκης, «μπήκε δημοσίως στον πάγο». Η δυσπιστία «ισοδυναμεί με αποπομπή» σχολίασε ο Στέφαν Κορνέλιους, «ήταν πλέον καιρός ο Πρωθυπουργός να πάρει στα χέρια του το κατ' εξοχήν σημαντικό θέμα της χώρας» σημείωσε ο σχολιαστής. Η δυσκολία στον χειρισμό του θέματος δείχνει ότι «ο Τσίπρας έχει περισσότερους εχθρούς στην Αθήνα παρά στο Eurogroup». Τώρα πρέπει να αποσαφηνίσει τι θα δεχτεί η κυβέρνησή του και τι όχι. Και στο τέλος να δώσει την έγκρισή της και η γερμανική κυβέρνηση καθώς «η διάσωση της Ελλάδας είναι πλέον υπόθεση των ηγετών στην Αθήνα και στο Βερολίνο, και ο χρόνος τρέχει».
 Ως «απειλή» κατέγραψε η ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Τσάιτ» την αναφορά του Πρωθυπουργού σε δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Για το «Spiegel Online» ο απολογισμός της συνέντευξης Τσίπρα ήταν: «Η σχέση με την καγκελάριο είναι καλή, η εμπιστοσύνη του στον Βαρουφάκη μεγάλη, η συμφωνία με τους πιστωτές εφικτή. Αν όχι, θα αποφασίσει ο λαός».  Ο Πρωθυπουργός πολιτικά έχει δεχτεί πλήγμα, εκτιμά το «Spiegel Online».
«Την Κυριακή ο Τσίπρας τηλεφώνησε στη Μέρκελ και ζήτησε λεφτά από την Ευρώπη» έγραψε η λαϊκή «Μπιλντ» ενώ στη συνέντευξή του «επιτέθηκε στη Μέρκελ, λέγοντας ότι πολιτικά είναι αποδυναμωμένη». Φάνηκε καθαρά ότι ο κ. Τσίπρας «βλέπει τον εαυτό του ως θύμα», ενώ η εφημερίδα τον είδε «κουρασμένο, μπερδεμένο και θυμωμένο» χωρίς το «μαχητικό του πνεύμα».
ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Σε ποιον βαθμό η αλλαγή στη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας θα φέρει κινητικότητα και στην ίδια τη διαπραγμάτευση θα φανεί άμεσα καθώς ο χρόνος πιέζει. Οι πιστωτές πάντως είναι επιφυλακτικοί. «Ακουσαν πολλές τέτοιες υποσχέσεις μετά την άνοδο στην εξουσία του Πρωθυπουργού Τσίπρα, το αποτέλεσμα των εξαγγελιών ήταν όμως πάντα φτωχό», ήταν η ερμηνεία της συντηρητικής «Βελτ».  Κορυφαία στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ (CDU) ζητούν «συγκεκριμένες» και «αξιόπιστες» προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε βοήθεια.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από