Το 2011 η Ευρωπαϊκή Ενωση καθιέρωσε τη σήμανση της διατροφικής αξίας στις ετικέτες των τροφίμων και των ποτών, στην οποία βέβαια περιλαμβάνονται και οι θερμίδες. Ωστόσο, εξαιρέθηκαν τα ποτά που περιέχουν περισσότερο από 1,2% αλκοόλ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν πόσες θερμίδες πίνουν. Σήμερα Τετάρτη, Ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι η σήμανση θα πρέπει να έχει γίνει υποχρεωτική το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016.

Το μέτρο περιλαμβάνει από τις μπύρες και τα κρασιά, έως φυσικά τη βότκα και την τεκίλα.

Παράλληλα, ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να ξεκινήσει άμεσα τη χάραξη νέας Στρατηγικής για το Αλκοόλ, η οποία θα εφαρμοστεί από το 2016 έως το 2022, και θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες – μέλη να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει η υπερκατανάλωσή του».

Η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να δώσουν λύσεις βελτιώνοντας την πρόληψη και θεραπεία του αλκοολισμού και θα μειώσουν τα δυστυχήματα που προκαλούνται από τους οδηγούς που έχουν καταναλώσει οινόπνευμα.

Η περιεκτικότητα αλκοολούχων ποτών σε θερμίδες, σύμφωνα με το ψήφισμα, θα πρέπει να είναι ευδιάκριτη και ξεκάθαρη στην ετικέτα του ποτού, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση για τις εγκύους ότι «δεν θα πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ» σε αυτή τη φάση της ζωής τους, όπως επίσης και για τους κινδύνους που διατρέχουν οι οδηγοί που έχουν πιει.

Προς το παρόν, η Επιτροπή προτείνει στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των νέων από το αλκοόλ, αλλά και να διαφυλάξουν τις παράλληλες εξαγωγές και τις πωλήσεις που γίνονται μέσω Διαδικτύου.