Το δημοψήφισμα δεν είναι οδός διαφυγής για την κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος που προειδοποίησε, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή, ότι σε περίπτωση προκήρυξής του «θα καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα, θα καταστραφεί η χώρα».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση διότι αντί για μια προοπτική εξόδου, δημιούργησε με τη στάση της την προοπτική μακροχρόνιας παραμονής της χώρας στο καθεστώς του μνημονίου.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας:

«Δεν έχετε εντολή ρήξης. Δεν έχετε πλειοψηφία μεταστροφής. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Και οδός διαφυγής το δημοψήφισμα δεν είναι. Το δε κόστος είναι δυστυχώς δεδομένο. Γι΄ αυτό σας ζητώ. Σας παρακαλώ. Σκεφτείτε το εξής. Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις. Ή θα γίνει μια ολική καταστροφή της χώρας και θα δικαιωθούμε εν μέσω ερειπίων που δεν το θέλουμε, και παρακαλούμε να μην γίνει. Ή θα προσχωρήσετε στην πολιτική μας. Αυτή που φτύσατε, λοιδωρήσατε, συκοφαντήσατε, υπονομεύσατε. Θα προσχωρήσετε και καλά θα κάνετε. Αλλά κάντε το έντιμα, οργανωμένα, ανοιχτά, με γενναιοδωρία. Και ζητείστε συγνώμη όχι από εμάς αλλά από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις. Δεν υπάρχει καιρός για ερασιτεχνισμούς. Δεν μπορεί η χώρα να ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας που τρώει τις σάρκες της».

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και την αναφορά του στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ο κ. Τσίπρας αφού δήλωσε γοητευμένος από την κ. Μέρκελ και έκανε δια μακρόν το ψυχογράφημά της, το πολιτικό και το ατομικό, είπε τι; Οτι ή θα υπάρξει συμφωνία κατά τη δική του αντίληψη ή δημοψήφισμα».

«Εκλογές γίνονται μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης»

«Προσέξτε. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις εκλογές του κ. Φίλη», συνέχισε ο Β. Βενιζέλος, «γιατί; Διότι όπως του έχω εξηγήσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές, εκλογές γίνονται μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης και διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Θέλει την εξουσία και φαντάζεται δημοψήφισμα χωρίς να θυμάται τις Κάννες. Τι δημοψήφισμα; Δημοψήφισμα ρήξης; Επιστροφή στη δραχμή ευθέως; Κάθε δημοψήφισμα θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα «ναι ή όχι» στο ευρώ. Πιστεύει ότι θα του κάνουν συμφωνία και θα τον αφήσουν να κάνει και δημοψήφισμα; Αρα τι θα κάνει; Δημοψήφισμα ρήξης; Δημοψήφισμα συμψηφισμού; Έχει στο μυαλό του ίσως, το δημοψήφισμα του Ποντίου Πιλάτου. Οτι θα είναι πρωθυπουργός και θα κάνει δημοψήφισμα. Με κάποιους στο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν υπέρ, κάποιους κατά, τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψάχνουν τη στάση τους και βέβαια το αποτέλεσμα θα του είναι εξ ίσου ευχάριστο. Υπάρχουν αυτά; Υπάρχουν ουδέτερα για τις κυβερνήσεις δημοψηφίσματα; Αυτά είναι φαντασιώσεις παιδαριώδεις. Δημοψήφισμα δεν υπάρχει. Αμα τη προκηρύξει η χώρα καταστρέφεται, το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, εμπιστοσύνη, το πολιτικό κύρος της χώρας. Αρα ξεχάστε αυτά».

28-4-15, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου , Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλη from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Για την ομάδα διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «άλλοι είπαν ότι πρόκειται για μια ταπεινωτική συμμόρφωση σε έξωθεν υποδείξεις, που δεν έχει γίνει ποτέ σε καμία κυβέρνηση και από κανέναν πρωθυπουργό. Αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. Ποτέ δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης. Πάντα την διαπραγμάτευση, την έκανε και την κάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε, επέβαλε, ενθάρρυνε, στήριξε και καθοδήγησε πολιτικά τον κ. Βαρουφάκη. Που μπορεί να προσέθεσε το στυλ του, το δικό του άρωμα. Αλλά οι πολιτικοί χειρισμοί ήταν και είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Ακόμη και η έννοια της δημιουργικής ασάφειας, την οποία κατήγγειλε χθες ο κ. Τσίπρας, είναι επινόηση του ίδιου του πρωθυπουργού».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης για υπονόμευση από έξω και υπονόμευση εκ των έσω, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτά τα λέει ο άνθρωπος που συστηματικά υπονόμευσε τις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων και αμφισβήτησε τη νομιμοποίησή τους. «Μας κατηγορεί που δώσαμε μια δίμηνη παράταση του μνημονίου για τεχνικούς λόγους για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μέχρι 28 Φεβρουαρίου, την μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Την προστατευμένη έξοδο στις αγορές. Και είχαμε τα κονδύλια. Τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που πήραν μέσα από τα χέρια του κ. Βαρουφάκη. Έπρεπε να έχουμε αφήσει τη χώρα σε εξάμηνο καθεστώς παράτασης μνημονίου χωρίς δάνειο; Με τους όρους και την επιτήρηση χωρίς λεφτά από την ΕΕ; Αυτό ήθελε; Τι ήθελε; Να σκίσει το μνημόνιο; Ή να το βρει να υπάρχει ώστε να έχει άλλοθι;», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε: «έλεγαν προεκλογικά, δεν θέλουμε παράταση του μνημονίου, δεν θέλουμε τις δόσεις, θέλουμε μια ενδιάμεση συμφωνία. Και υπέγραψαν την παράταση του μνημονίου χωρίς εντολή της Βουλής, την κρύβουν και τώρα έρχονται ως μωρές παρθένες και λένε: εξαπατηθήκαμε, υπογράψαμε χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Και αλληλοκαταγγέλονται. Ο κ. Τσακαλώτος καταγγέλλει τον κ. Βαρουφάκη και τελικά ο κ. Τσίπρας χθες υιοθέτησε την άποψη Τσακαλώτου και ευνούχισε οριστικά τον κ. Βαρουφάκη». Στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει κάποια χρήματα τώρα και το σχέδιο είναι το μνημόνιο 3 γιατί τα υπάρχοντα χρήματα δεν φτάνουν και «δεν φτάνουν γιατί η χώρα λόγω της στάσης της κυβέρνησης έχει υποστεί τεράστια οικονομική βλάβη και τους τελευταίους μήνες έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη, τα έσοδα, ο ρυθμός ανάπτυξης που έγινε ύφεση, το πρωτογενές πλεόνασμα που χάθηκε, οι επενδύσεις που εξαφανίστηκαν, οι τράπεζες που υπονομεύθηκαν. Και για τη βλάβη αυτή υπάρχουν ευθύνες που είναι ιστορικής σημασίας. Διότι πλέον δεν έχουμε την προοπτική εξόδου αλλά την προοπτική της μακροχρόνιας παραμονής στο μνημόνιο. Γι΄ αυτό ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να καταλήξει σε καμία απόφαση».