Η αποτυχία στη Ρίγα έδωσε νέα τροφή στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας πριν από μια νέα συμφωνία» είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Το επανέλαβε δύο ημέρες αργότερα και ο Σόιμπλε, το Σάββατο στη Ρίγα. «Φυσικά θα γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί η αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας» είπε ο Σόιμπλε. «Αλλά αυτό δεν απαντά στο ερώτημα αν όλα όσα μπορούμε να κάνουμε έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε» πρόσθεσε.

H «EYΘΥΝΗ». Η καγκελάριος παίζει και το γεωπολιτικό χαρτί για να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και πολιτικοί οι λόγοι που επιβάλλουν τη στήριξη της Ελλάδας είπε η Μέρκελ σε κομματική εκδήλωση του CDU. H Γερμανία μάλιστα έχει «ιδιαίτερη ευθύνη» έναντι της Ελλάδας, «γνωρίζετε από τις συζητήσεις για όσα διέπραξε η Γερμανία στην Ελλάδα, πόσο σημαντική είναι η αλληλοκατανόηση». Πρώτη φορά χρησιμοποίησε αυτά τα επιχειρήματα η Μέρκελ. Θα τα χρειαστεί και αργότερα για να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της να ψηφίσουν ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Παράλληλα όμως φουντώνουν πάλι τα σενάρια για σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το «όχι» του Σόιμπλε σε ένα Σχέδιο Β’ για την Ελλάδα ήρθε με μια περίπλοκη διατύπωση, από εκείνες που συνηθίζει όταν θέλει να αποφύγει την ευθεία απάντηση. «Η ερώτηση αυτή σε έναν πολιτικό που φέρει ευθύνη εμπεριέχει ένα άλυτο δίλημμα» είπε ο Σόιμπλε στη Ρίγα. Και αποδυνάμωσε ο ίδιος τη διάψευσή του παραπέμποντας στο παράδειγμα της επανένωσης της Γερμανίας, μολονότι «δεν είναι συγκρίσιμο» με τα προβλήματα της Ελλάδας όπως είπε. «Αν κάποιος από τους πολιτικούς που έφεραν ευθύνη –και ήμουν ένας από αυτούς –έλεγε τότε ότι έχει ένα σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας, πιθανότατα όλος ο κόσμος να σκεφτόταν: οι Γερμανοί τρελάθηκαν εντελώς».

ΤΟ ΝΟΝ PAPER. Επισήμως οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών διαψεύδουν το Plan B, το σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο δημοσίευμα του «Σπίγκελ» παραπέμπει σε non paper του ΔΝΤ που κυκλοφόρησε, όπως γράφει, και στις Βρυξέλλες και προβλέπει «θεραπεία ηλεκτροσόκ» για την Ελλάδα. Για την ευρωζώνη οι επιπτώσεις θεωρούνται «διαχειρίσιμες», για ορισμένες «ευπαθείς χώρες» όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, θα πρέπει να δημιουργηθούν πρόσθετες ασπίδες προστασίας από ενδεχόμενες επιθέσεις σπεκουλαδόρων.

Δραματικές όμως θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα. Το non paper του ΔΝΤ με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά την έξοδο από το ευρώ» προειδοποιεί για τον αναμενόμενο «υπερπληθωρισμό» που θα πρέπει να ανακοπεί με αποφασιστική πολιτική λιτότητας για να κερδίσει αξιοπιστία το νέο νόμισμα.

Η ΠΟΡΕΙΑ. Η πιθανότερη εκδοχή για την πορεία προς την καταστροφή: τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο το καλοκαίρι, θα τελειώσουν οριστικά τα χρήματα που μπορεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Οταν δεν θα βρει άλλα, θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Τότε θα ζητήσει τα χρήματά του πίσω και ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας το προσωρινό ταμείο EFSF, περίπου 130 δισ ευρώ, που είναι συνδεδεμένα με το ΔΝΤ. «Επειδή η αριστεροδεξιά κυβέρνηση τους περασμένους μήνες εξάντλησε όλα τα αποθέματα ρευστότητας» λέει το δημοσίευμα, «θα πρέπει να εκδώσει χρεόγραφα για να πληρώσει προμηθευτές, μισθούς, συντάξεις».