Την «έντονη αγωνία» τους για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές εκφράζουν οι αστυνομικοί, καθώς, όπως λένε, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, το τελευταίο διάστημα καλούνται να διαχειριστούν τη μαζική άφιξη μη νόμιμων αλλοδαπών -προσφύγων και μεταναστών- χωρίς την απαραίτητη υποδομή.

Με επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, την αναπληρώτρια υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) αναφέρει ότι από όλες τις κατά τόπο Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της «καταγράφονται με έμφαση συσσωρευμένα προβλήματα και επισημαίνονται οι επιπτώσεις της περαιτέρω όξυνσης του φαινομένου στη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών, στους όρους υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία».

Για την ΠΟΑΣΥ «προφανώς δεν αποτελεί λύση η παρατεταμένη κράτηση των μεταναστών-προσφύγων στις αστυνομικές εγκαταστάσεις, ούτε η μετατροπή των αστυνομικών σχολών σε κέντρα φιλοξενίας».

Γι’ αυτό και ζητά από την ελληνική Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στην παροχή των αναγκαίων μέσων (ατομικός εξοπλισμός, οχήματα, ηλεκτρονική υποδομή κλπ), καθώς επίσης και στην άμεση ενίσχυση των Αστυνομικών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, όπου παρατηρείται έξαρση των μεταναστευτικών πιέσεων, «λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη θερινή περίοδο οι Υπηρεσίες δεν θα ενισχυθούν ούτε με τη διάθεση δοκίμων αστυνομικών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, πριν από το αναγκαστικό, ελέω μνημονίων, πάγωμα των προσλήψεων νέων αστυφυλάκων».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα των αλλοδαπών και σε ανύποπτο χρόνο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, «όταν ακόμα άλλοι θεωρούσαν ως μοναδικό και αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος τις επιχειρήσεις ‘σκούπα’ και τους ‘φράχτες’. Ενώ ήταν ορατά από όλους τα οξυμένα προβλήματα που προκαλούνταν στην Αστυνομία και κυρίως στην κοινωνία από τη μακρόχρονη απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, οι ηγεσίες εξακολουθούσαν επί χρόνια να σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμα κι όταν το 2007-2008 εμείς ζητούσαμε να προσλαμβάνονται στην Αστυνομία, ως σύνδεσμοι, διερμηνείς κλπ, αλλοδαποί υπήκοοι, αλλά και να καθιερωθεί ένας αντιρατσιστικός χάρτης ενεργειών και συμπεριφορών για το αστυνομικό προσωπικό, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήθελαν καν να ακούσουν τέτοιες προωθημένες προτάσεις».

Η ΠΟΑΣΥ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το μεταναστευτικό ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σε απόσταση αναπνοής από εμπόλεμες ζώνες. «Ακόμα κι όταν φάνηκε ότι ελέγχονται προς στιγμήν οι μεταναστευτικές πιέσεις, σημειώναμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρώτο βήμα προόδου την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που μετατρέπει ως γνωστόν τη χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και παραβλέπει την αναγκαιότητα ανακατανομής των βαρών και των πόρων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση».