Τον Ιανουάριο του 1904, ο βέλγος βασιλιάς Λεοπόλδος Β’ προσκλήθηκε στο Βερολίνο για τα γενέθλια του κάιζερ Γουλιέλμου Β’. Οι δύο μονάρχες κάθονταν δίπλα δίπλα και όλα πήγαιναν καλά ώς τη στιγμή που ο 45χρονος τότε κάιζερ ανέφερε πως εάν οι Γάλλοι επιτεθούν στη Γερμανία θα πρέπει οι Βέλγοι να σταθούν στο πλευρό της και ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρήσει εδάφη της Βόρειας Γαλλίας και στον Λεοπόλδο το «Στέμμα της παλαιάς Βουργουνδίας». Οταν ο βέλγος βασιλιάς αντέτεινε ότι το Κοινοβούλιο της χώρας του δεν θα ενέκρινε ποτέ κάτι τέτοιο, ο Γουλιέλμος έγινε έξαλλος λέγοντας ότι δεν μπορεί να σεβαστεί έναν βασιλιά που δίνει λόγο στους βουλευτές. Ο Λεοπόλδος ταράχθηκε τόσο πολύ ώστε όταν σηκώθηκε από το τραπέζι έβαλε την περικεφαλαία του ανάποδα.
Η πορεία του τελευταίου γερμανού κάιζερ είναι γεμάτη παρόμοια γεγονότα όπως τα καταγράφει ο βρετανός ιστορικός Τζον Ρουλ στην τρίτομη βιογραφία του «Γουλιέλμος Β’: Στην άβυσσο του πολέμου και την εξορία, 1900-41». Για παράδειγμα, οι συναντήσεις των ηγεμόνων Γερμανίας και Ρωσίας στο λιμάνι της Βαλτικής που σήμερα είναι η πόλη Παλντίσκι της Εσθονίας το καλοκαίρι του 1912. Ο γερμανός πρεσβευτής στην Αγία Πετρούπολη είχε συμβουλεύσει τον κάιζερ να προτιμήσει να ακούει παρά να μιλά. Ο Γουλιέλμος κατόρθωσε να συγκρατηθεί για αρκετή ώρα, όμως μετά το γεύμα πάνω στο γιοτ του τσάρου «Standart» πήρε στην άκρη τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και του μιλούσε επί μια ώρα για τη σχέση με τους γονείς του που, όπως έλεγε, δεν τον αγάπησαν ποτέ. Την επόμενη ημέρα, ενώ οι ηγέτες επισκέπτονταν υπό αφόρητη ζέστη τα ερείπια των οχυρωματικών έργων που είχε φτιάξει ο Μέγας Πέτρος, ο Γουλιέλμος πάλι ξέχασε τις οδηγίες και καθήλωσε τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Κοκοφτσόφ επί ώρες μιλώντας του για την ανάγκη να ιδρυθεί μια πανευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία προκειμένου να ανταγωνιστεί την American Standard Oil. Ο ήλιος έκαιγε και πίσω από την πλάτη του κάιζερ ο τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος έκανε σήματα στον πρωθυπουργό του να τελειώνει τη συζήτηση. Οταν φάνηκε ότι δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο, παρενέβη για να τελειώσει το μαρτύριο.
Στο βασιλικό κλαμπ που κυβερνούσε την Ευρώπη πριν από το 1914 ο κάιζερ Γουλιέλμος ξεχώριζε για την προσωπικότητά του αλλά κυρίως για την τεράστια ισχύ που διέθετε –την οποία χρησιμοποίησε με καταστροφικό τρόπο. Ηταν ο άνθρωπος που οδήγησε μαζί με την αυλή του τη Γερμανία και την Ευρώπη στη δίνη του Παγκόσμιου Πολέμου. Η πολυετής μελέτη του Ρουλ προσφέρει το πορτρέτο μιας ελίτ που δεν αισθανόταν ασφαλής σε έναν επικίνδυνο κόσμο και ρισκάρισε τα πάντα για να εξασφαλίσει το μέλλον της. Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ιστορικό μάθημα για την εποχή μας…