Μία νέα πιθανή αιτία για τη νόσο Αλτσχάιμερ εντόπισαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι κατόρθωσαν να αποτρέψουν την εμφάνισή της σε ομάδα ποντικιών, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που δοκιμάζεται εναντίον του... καρκίνου.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», είναι «εκπληκτικά» σύμφωνα με τους ερευνητές, διότι αντικρούουν τις ισχύουσες απόψεις για την αιτία και την αντιμετώπιση της νόσου.

Η μελέτη των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Duke υποδηλώνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ οφείλεται στη δυσλειτουργία ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αντί να προστατεύουν τον εγκέφαλο αρχίζουν να καταστρέφουν ένα βασικό αμινοξύ που λέγεται αργινίνη.

Η αργινίνη αποτελεί δομικό συστατικό των πρωτεϊνών και η καταστροφή της ανοίγει τον δρόμο για τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις που σηματοδοτούν την έναρξη της νόσου.

Οι αλλοιώσεις αυτές οφείλονται στην συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που λέγεται βήτα-αμυλοειδής στον εγκέφαλο και η οποία δημιουργεί πλάκες γύρω από τα κύτταρά του.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν την καταστροφή της αργινίνης χρησιμοποιώντας το φάρμακο διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO), με αποτέλεσμα να αποτραπεί η δημιουργία των πλακών και η απώλεια μνήμης στα ζώα.

Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στην όλη έρευνα ήταν γενετικά τροποποιημένα, ούτως ώστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτό των ανθρώπων.

«Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν σε μελέτες με ανθρώπους, θα μπορούμε να αναχαιτίζουμε την κατανάλωση της αργινίνης και έτσι να εμποδίζουμε ή και να αντιστρέφουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ», εκτίμησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρολ Α. Κόλτον, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Duke.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από