Κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά την ικανότητα ταχείας απάντησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ταλίν, ενώ ο εσθονός πρωθυπουργός Τάαβι Ρόιβας δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο έδαφός της υπό την ηγεσία της Γερμανίας.

Το ΝΑΤΟ έχει δείξει τους τελευταίους μήνες την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την ανατολική του πτέρυγα, σημείωσε η φον ντερ Λέγεν από το Ταλίν, ο πρόεδρος του οποίου έχει εκφράσει φόβους ότι η χώρα αυτή της Βαλτικής θα μπορούσε να καταληφθεί μέσα σε μερικές ώρες.

«Βεβαίως το ζήτημα της ταχύτητας και μιας επαρκούς απάντησης σε πιθανές απειλές παίζει έναν σημαντικό ρόλο και μπορώ μόνον να συστήσω να μην υποτιμάται η ικανότητα αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Είναι υψηλή», υπογράμμισε η γερμανίδα υπουργός.

«Έχουμε επιδείξει την απαραίτητη προσαρμοστικότητα και αυτό αποτελεί επίσης μια αντίδραση στις γρήγορες ασκήσεις που έχουμε δει στην άλλη πλευρά των συνόρων», σημείωσε η ίδια, επικαλούμενη τα σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας και την δημιουργία μιας νέας δύναμης του ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι δύναμη ταχείας αντίδρασης και θα αποτελείται από 5.000 στρατιώτες.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η φον ντερ Λέγεν σε ερώτηση που της έγινε για τα σχόλια του προέδρου της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ενώ στο ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν έως και μια εβδομάδα για να αναπτυχθεί στις χώρες της Βαλτικής, «ο γείτονάς μας» έχει δείξει σε στρατιωτικές ασκήσεις ότι μπορεί να πλήξει «ακαριαία».

«’Ερχονται εδώ και η ιστορία έχει τελειώσει μέσα σε τέσσερις ώρες», δήλωσε ο Ίλβες σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph, η οποία δημοσιεύτηκε το σαββατοκύριακο.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο αιφνιδιάστηκε από την ταχύτητα της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας πέρυσι στην Κριμαία, αποφάσισε να επιταχύνει τον χρόνο απάντησης των δυνάμεών του ταχείας αντίδρασης.

Η δύναμη που θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» της συμμαχίας δεν αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2016 ή το 2017, αλλά το ΝΑΤΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην υφιστάμενη νατοϊκή δύναμη αντίδρασης, τα στρατεύματα της οποίας παρέχουν φέτος η Γερμανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αλληλεγγύη στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», διαβεβαίωσε επίσης η Φον Ντερ Λέγεν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον eσθονό ομόλογό της Σβεν Μίκσερ.

Σύμφωνα με την ίδια, το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει μια αντίδραση όλων των συμμάχων στην περίπτωση επίθεσης που έχει στόχο έναν από αυτούς, «παραμένει σε ισχύ».

«Οι ανησυχίες σας είναι ανησυχίες μας», πρόσθεσε επίσης αναφερόμενη στους φόβους της Εσθονίας και των γειτονικών της χωρών στην Βαλτική, την Λετονία και την Λιθουανία.

«Η Εσθονία θεωρεί ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ηγηθεί μιας μακροπρόθεσμης παρουσίας των ευρωπαίων συμμάχων της στην Εσθονία και στις άλλες χώρες της Βαλτικής», σημείωσε παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο εσθονός πρωθυπουργός Ρόιβας.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανησυχούν για τη νέα πολιτική της Μόσχας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην γερμανική αντιπροσωπεία, αυτή εξεπλάγην από τις δηλώσεις αυτές, καθώς το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε κατά τις γερμανοεσθονικές συνομιλίες στο Ταλίν, όπως έγινε γνωστό.

Η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη παρά την ουκρανική κρίση στην δέσμευση που έγινε προς την Ρωσία να μην στρατοπεδεύσουν μόνιμα στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο Ταλίν, η γερμανίδα υπουργός επισκέφθηκε επίσης ένα κέντρο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών επιθέσεων.

Μια σημαντική στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να διεξαχθεί εκεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Το 2007 η Εσθονία έπεσε η ίδια θύμα μαζικών ηλεκτρονικών επιθέσεων, οι οποίες είχαν επιπτώσεις στη δημόσια ζωή για αρκετές ημέρες.

Το πλαίσιο και οι δράστες των επιθέσεων αυτών δεν έχουν γίνει σαφώς γνωστοί.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της που έχει στόχο να καθησυχάσει τις τρεις χώρες της Βαλτικής, η Γερμανίδα υπουργός πρόκειται να μεταβεί σήμερα το απόγευμα στην Ρίγα και στην συνέχεια την στο Βίλνιους.