Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συχνά διάφορα πολιτικά προβλήματα, αλλά η περίοδος σχετικής σταθερότητας που διέρχεται η Ιταλία υπό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι έχει συμβάλει στη σημαντική αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών που σημειώνονται στη γειτονική χώρα. Τα ντιλ με επίκεντρο τις ιταλικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 400% το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς η συνολική αξία τους έφτασε τα 19,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν τα αντίστοιχα κάθε άλλης χώρας στην ευρωζώνη αφού η μέση αύξηση στην Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 14%.

Η κυβέρνηση του Ρέντσι έχει χαιρετίσει την αύξηση των ντιλ ως απόδειξη της επιτυχίας για τις οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει, κάνοντας παράλληλα δεκτές τις ξένες επενδύσεις με μεγάλη ικανοποίηση. Ανάμεσα στα ντιλ που έχουν κλείσει ιταλικές εταιρείες είναι η εξαγορά της Pirelli SpA από την ChemChina και η εξαγορά της World Duty Free SpA από την Dufry AG. Η πολιτική του Ρέντσι βρίσκεται σε αντίθεση με αυτή που ακολούθησαν προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις, οι οποίες επέμεναν να μην περνούν εταιρείες της χώρας σε ξένα χέρια.

Η Ιταλία αγωνίζεται να ξεπεράσει την ύφεση που έχει κρατήσει ήδη τρία χρόνια και έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια στιγμή το χρέος της χώρας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετεί την Ιταλία στην 56η θέση ανάμεσα σε 189 χώρες όσον αφορά την ευκολία του επιχειρείν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι πήρε ποσοστό 41% στις ευρωεκλογές. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει λάβει από τη δεκαετία του ’50 ένα μόνο ιταλικό πολιτικό κόμμα. Η εξομάλυνση της κατάστασης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

Ο 40χρονος Ρέντσι μπορεί να μην αναδείχθηκε πρωθυπουργός έπειτα από εκλογές αλλά εμφανίζεται πλέον ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Τοποθετήθηκε στη θέση του πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2014 από τον τότε πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

© Bloomberg News