Λεφτά δεν ζητήσαμε από τους Ρώσους. Ομως με την επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο, η ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε αφενός τη χρηματοδότηση ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου από τη Μόσχα –κάτι που φάνηκε κάτω από τις γραμμές –και αφετέρου τη δυνατότητα να αναπτύσσει η χώρα μας ως κυρίαρχο κράτος διμερείς σχέσεις με όποιους επιθυμεί ανεξαρτήτως τού εάν αυτό ξενίζει τους δανειστές μας στην ΕΕ ή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων «έπειτα από μία περίοδο νηνεμίας και ύφεσης» δεν είχε μόνο ουσία –για παράδειγμα, ρωσικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και σιδηροδρόμων –αλλά και πολλούς συμβολισμούς με σημαντικότερο εκείνον που δείχνει πως η Ελλάδα αναζητεί τη λύση του προβλήματος της χρηματοδότησής της μέσα από την ευρωζώνη και το θεσμικό της πλαίσιο χωρίς ωστόσο να παρακάμπτει το δικαίωμά της να κάνει ενεργή εξωτερική πολιτική.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από μία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που υπερέβη σε διάρκεια τις τρεις ώρες, θέλησαν αμφότεροι να στείλουν ένα μήνυμα στην ΕΕ, ότι Ελλάδα και Ρωσία θα φροντίσουν να χτίσουν εκ νέου τις σχέσεις τους επ’ ωφελεία των δύο λαών.

Και ειδικά η νέα ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε διά του Πρωθυπουργού ότι σεβόμενη απολύτως τις συμφωνίες και τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα αναζητήσει συνεργασίες και με τη Ρωσία. «Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και, αφήνοντας αιχμές προς τη γερμανική πλευρά, σημείωσε: «Δεν μπορεί κάποιες χώρες να έχουν ενεργειακούς προσανατολισμούς και κάποιες όχι».

Ο δε ρώσος πρόεδρος επαυξάνοντας είπε για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών πως «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να κοιτάζει τα συμφέροντά της», επομένως δεν μπορούν κάποιοι «να θέλουν να την έχουν δεμένη χειροπόδαρα».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα περί αιτήματος της ελληνικής πλευράς για οικονομική ενίσχυση από τη Μόσχα αυτά διαψεύστηκαν και από τις δύο πλευρές. Ηδη πριν από τη μεσημεριανή συνάντηση των δύο ηγετών, κυβερνητικός παράγοντας είχε φροντίσει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα αναζητεί τη λύση του προβλήματος της ρευστότητας μέσα από την ευρωζώνη προσβλέποντας στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος παράγοντας σχολίαζε ότι η χώρα μας θα επιδιώξει λύση στο ζήτημα του χρέους αλλά και της οικονομικής ασφυξίας μέσα από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και όχι υποβάλλοντας αιτήματα δανεισμού σε άλλες χώρες όπως η Ρωσία.

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΙΤΕΣ». Λίγες ώρες αργότερα ο Πρωθυπουργός δήλωνε ενώπιον του Πούτιν ότι η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρίζει από χώρα σε χώρα και να ζητάει χρήματα, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνική, επομένως «ζημιά θα έχει η ευρωζώνη, και όχι μόνο η Ελλάδα».

Πιο λακωνικός ο Πούτιν σχολίασε: «Δεν ετέθη αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια». Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το Κρεμλίνο όταν ρωτήθηκε «αν θα μάς πετάξουν οι δανειστές από τη βάρκα», επέλεξε να στείλει και νέα μηνύματα: «Σ’ αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μάς θεωρεί λαθρεπιβάτες. Ούτε κάποιοι μπορούν να ταξιδεύουν πρώτη θέση και άλλοι κατάστρωμα. Αν αρχίσει να ρίχνει ο ένας τον άλλον στη θάλασσα, το καράβι θα πέσει στα βράχια».

Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα της χρηματοδότησης ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπονόησε μέσα από τις απαντήσεις του πως εάν η Ελλάδα το αποφάσιζε –προφανώς εάν θεωρητικώς το επέλεγε –να αντικαταστήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία «θα το χαιρετίζαμε και θα διευρύναμε τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας».

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. Στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της κατασκευής ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου προφανώς με τη χρηματοδότηση της Μόσχας. Ο Τσίπρας αρνήθηκε ότι θα είναι ο Turkish Stream, «να το ξεκαθαρίσουμε αυτό» είπε στον Πούτιν –ο οποίος εκείνη την ώρα χαμογέλασε –αλλά ένας αγωγός – προέκταση του ρωσοτουρκικού που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην ελληνική επικράτεια και όχι μόνο. Γιατί θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει φυσικό αέριο και στην Ευρώπη –πάντα στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.
Φαίνεται πως η Ρωσία δεν είναι αρνητική απέναντι σε μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαβεβαιώσει τον ρώσο πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες της «σε αντίθεση με όσα έγιναν στο παρελθόν και δεν είναι ώρα τώρα να τα επισημάνουμε».

Η λειτουργία του αγωγού προβλέπεται να αρχίσει την 1/1/2019 και θα αποφέρει ετήσιο κέρδος πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του θα κοστίσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Εχει τη σημασία του για την αξία των συνομιλιών που έλαβαν χώρα στο Κρεμλίνο ότι στη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ καθώς και ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

Στο τραπέζι των συνομιλιών συμμετείχε επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος συνυπέγραψε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο χωρών για το 2016 που είναι Ετος Ρωσίας για την Ελλάδα και Ετος Ελλάδας για τη Ρωσία.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά Τσίπρα στην άνοιξη των ελληνορωσικών σχέσεων την ώρα που χθες η Μόσχα απολάμβανε μια ανοιξιάτικη, πασχαλινή μέρα.

Διμερείς επενδύσεις

Οπως έγινε σαφές και από τις δύο πλευρές, μέσα από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής και φυσικά μέσω της στενής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κέρδη που θα ήταν δυνατόν να τη βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος με το χρέος.

Παραμένει το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα

Το καυτό θέμα για την κυβέρνηση της άρσης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν λύθηκε καθώς, όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «δεν φταίμε εμείς», αλλά «δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση μόνο για μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πάντως διαβεβαίωσε για τη συγκρότηση κοινών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα ζητώντας «να τελειώσει ο οικονομικός πόλεμος». Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των αδιέξοδων κυρώσεων και τόνισε ότι στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η Ελλάδα θα επιμείνει για την ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ «καθώς δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει».