Μπορεί ο ίδιος να αρνείται ότι έχει στη διάθεσή του λίστα με πρόσωπα που συνδέονται με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο στο πρώτο του τετ α τετ χθες με τους έλληνες ανακριτές ως κατηγορούμενος ο ελβετός τραπεζίτης Ζαν – Κλοντ Οσβαλντ, που το βράδυ κρίθηκε προφυλακιστέος, υποσχέθηκε να αναζητήσει και να τους παραδώσει κατάλογο με τα ονόματα των πελατών του.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στο πελατολόγιό του είναι ύποπτα για τις ελληνικές δικαστικές Αρχές, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες νομικοί κύκλοι. Μπορεί όμως να αποτελέσουν μια βάση νέων δεδομένων για την ελληνική Δικαιοσύνη που επιχειρεί βήμα βήμα να χαρτογραφήσει τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται να διακινήθηκαν κατά την υπογραφή διαφορετικών συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλιστικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δικαστικοί λειτουργοί να ανοίξουν νέο κύκλο ερευνών είναι ο κατηγορούμενος ελβετός τραπεζίτης να αποδειχθεί συνεπής στον λόγο του και να εγχειρίσει, όπως είπε απολογούμενος στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκου, τον επίμαχο κατάλογο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη δική του εμπλοκή, όπως αυτή αποτυπώνεται στα κατηγορητήρια, ο Ζαν – Κλοντ Οσβαλντ ακολούθησε την ίδια ακριβώς γραμμή στην οποία είχε κινηθεί καταθέτοντας μία ημέρα νωρίτερα ως μάρτυρας στον ανακριτή Γ. Μαλλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν στις τράπεζες οι πελάτες του επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν ήξερε τίποτα για μίζες και για διακίνηση μαύρου χρήματος. Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στους χαλαρούς κανόνες που ισχύουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζοντας ότι ο στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των πελατών καθώς θα μπορούσαν να βρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε άλλες τράπεζες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έστρεψε τους προβολείς της έρευνας στον επίσης κατηγορούμενο και καταζητούμενο για τις ελληνικές Αρχές συνεργάτη του Φάνη Λυγινό, ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του, είχε μεγαλύτερη επαφή με τους πελάτες.

Δεύτερος σταθμός του Οσβαλντ χθες στην Ευελπίδων ήταν το γραφείο της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη, η οποία ερευνά την υπόθεση για τις μίζες από την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson.