Ο Τζέιμς Μποντ ξεγελά τον θάνατο μισό αιώνα τώρα, αλλά οι γιατροί που εξέτασαν την πιο πρόσφατη περιπέτειά του, το Skyfall, λένε ότι στην αληθινή ζωή θα είχε σκοτωθεί μέσα στα πρώτα 7 λεπτά!

Όπως γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ το βρετανικό περιοδικό «Total Film», ιατρική ομάδα εξέτασε δημοφιλείς περιπέτειες της μεγάλης οθόνης για να επιβεβαιώσει περίτρανα ότι «αυτά δεν συμβαίνουν στην αληθινή ζωή».

Ο Μποντ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, λένε οι ειδικοί. Ο Ντάνιελ Κρέγκ, ο έκτος ηθοποιός που υποδύεται τον πράκτορα 007, έπρεπε να είχε πεθάνει στο έβδομο λεπτό του Skyfall, όταν τον πυροβολούν με σφαίρα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η σφαίρα «έπρεπε να τον έχει σκοτώσει ακαριαία, προκαλώντας ανήκεστες βλάβες στους πνεύμονες», απεφάνθησαν οι γιατροί που εξέτασαν την ταινία. Στην απίθανη, δε, περίπτωση που θα επιζούσε, «θα διέτρεχε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου».

Και στην υπόλοιπη ταινία, όμως, ο Μποντ φλερτάρει ασταμάτητα με τον θάνατο. Η (κλασική στον χώρο του κινηματογράφου) σκηνή όπου αφαιρεί μία σφαίρα από τον ώμο του με μια αυτοσχέδια εγχείρηση, «ενέχει κίνδυνο μαζικής αιμορραγίας, απώλειας των αισθήσεων, βλαβών στα νεύρα και στους μυς και τεράστιο κίνδυνο μόλυνσης».

Η δε πτώση του από την οροφή ενός τραίνου σε ένα ποτάμι, «θα προκαλούσε τραύματα στο νωτιαίο μυελό ή κατάγματα των αυχενικών σπονδύλων», χώρια ο «κίνδυνος πνιγμού».

Οι εκρήξεις χειροβομβίδων στην κορύφωση του φιλμ, από την πλευρά τους, θα του προκαλούσαν διάτρηση τυμπάνων, ενώ την χαριστική βολή θα έδινε στο τέλος της ταινίας η υποβρύχια μάχη του σε μια παγωμένη λίμνη, η οποία θα του άφηνε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.

«Η πάλη σημαίνει ταχεία χρήση του οξυγόνου και έτσι είναι απίθανο ότι θα μπορούσε να βγει εγκαίρως στην επιφάνεια, ενώ στα παγωμένα νερά η υποθερμία επέρχεται γρήγορα οπότε κάθε του κίνηση θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη», εξηγούν οι γιατροί.

Die Hard, Home Alone και Ναυαγός

Ο Μποντ δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος στην αληθινή ζωή δεν είχε καμία ελπίδα επιβίωσης. Ο «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει» Μπρους Γουϊλις δεν είναι σε καλύτερη μοίρα, σε καμία από τις πέντε ταινίες της σειράς.

Για παράδειγμα, όταν προς το τέλος της πρώτης ταινίας τον πυροβολούν στον ώμο «θα υπήρχε τεράστια απώλεια αίματος, η οποία σε συνδυασμό με την απώλεια από τα πέλματά του (σ.σ. στην ταινία, υποτίθεται ότι είναι ξυπόλυτος και πατάει γυαλιά) και τα άλλα τραύματά του, δημιουργεί μια πολύ δυσοίωνη κατάσταση», λένε οι γιατροί.

Και αν, τέλος πάντων, είναι λογικό οι πρωταγωνιστές των ταινιών δράσης να μην τα είχαν καταφέρει στην αληθινή ζωή, απορίας άξιον είναι πως επέζησε ο «Μόνος στο Σπίτι» Κέβιν ΜακΆλιστερ (ο κατά κόσμος Μακόλεϊ Κόλκιν) έπειτα από την πτώση του από τη βιβλιοθήκη του αδελφού του, αλλά και οι δύο ληστές Μαρβ και Χάρι (Ντάνιελ Στερν και Τζόε Πέσκι, αντιστοίχως) απ’ όσα τους επιφύλαξε.

«Ο Μαρβ και ο Χάρι κανονικά θα έμεναν ανάπηροι και πιθανώς θα πέθαιναν από τα τραύματά τους πέντε ή έξι φορές έως ότου τελειώσει η ταινία, ενώ ο Κέβιν θα πέθαινε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο 35ο λεπτό της ταινίας, όταν έπεσε από τα ράφια της βιβλιοθήκης», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αντιθέτως, αυτός που ίσως τα κατάφερνε στην αληθινή ζωή είναι ο «Ναυαγός» Τομ Χανκς – αρκεί να επιζούσε από την πτώση του αεροπλάνου που τον καθήλωσε επί τέσσερα χρόνια σε ένα απομονωμένο νησί.

«Οι πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού όταν ένα αεροπλάνο υποστεί καταστροφική βλάβη είναι 76%», λένε οι ειδικοί. «Αν, όμως, επιζούσε κανείς, ασφαλώς και θα μπορούσε να αντέξει οργανικά επί τέσσερα χρόνια σε ένα νησί, έστω και απομονωμένο».

Πάντως, ό,τι και να λένε οι γιατροί, ο Μποντ συνεχίζει ακάθεκτος. Η 24η ταινία του πιο διάσημου πράκτορα όλων των εποχών τιτλοφορείται Spectre, έχει πάλι ως πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ και κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου 2015.