Δεκαέξι σελίδες αριθμεί το ετήσιο αφιέρωμα της έγκυρης διεθνούς επιθεώρησης «The Art Newspaper» για την επισκεψιμότητα των μουσείων και των εκθέσεων ανά τον κόσμο για το 2014 και μόνο ένα ελληνικό μουσείο βρίσκεται ανάμεσά τους, το Μουσείο Ακρόπολης. Κατάφερε να ανέβει κατά 16 ολόκληρες θέσεις και από την 57η –με 1.091.143 επισκέπτες –όπου βρισκόταν το 2013 έχει ανεβεί στην 41η με 1.377.405 επισκέπτες, αφήνοντας πίσω του δημοφιλείς οργανισμούς σε μεγάλες πόλεις όπως το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο και η Τέιτ Μπρίτεν στο Λονδίνο.

ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ. Αμετακίνητο από την κορυφή παραμένει το Μουσείο του Λούβρου, αν και το 2014 είχε 74.000 λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με το 2013. Ακολουθεί το Βρετανικό, ενώ η βασική πεντάδα κλείνει με το Μουσείο του Βατικανού σταθερά στην πέμπτη θέση και μια ανατροπή ανάμεσα στην τρίτη και την τέταρτη θέση: η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ανεβαίνει βάθρο αλλάζοντας με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Οσον αφορά τις περιοδικές εκθέσεις, το σκήπτρο κρατά και φέτος το Εθνικό Μουσείο των Ανακτόρων στην Ταϊπέι με την έκθεση «Μεγάλοι καλλιτέχνες της δυναστείας των Μινγκ: Τανγκ Γι», την οποία έβλεπαν επί σχεδόν τρεις μήνες 12.861 επισκέπτες την ημέρα. Τον τίτλο του καλλιτέχνη της χρονιάς –από την άποψη του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που έσπευσε να δει το έργο του –κρατά αναμφισβήτητα η 86χρονη Γιαγιόι Κουσάμα, της οποίας τη γεμάτη πολύχρωμες κουκκίδες περιοδεύουσα αναδρομική έκθεση σε Νότια και Κεντρική Αμερική είδαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. Τα ελληνικά μουσεία μπορεί να απουσιάζουν από τις λίστες με εκείνα που διακρίθηκαν για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών τους, όμως η ελληνική τέχνη με τον τρόπο της είναι παρούσα, καθώς μέσα στις δέκα αρχαιολογικές εκθέσεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα βρίσκονται μια αφιερωμένη στην αρχαία ελληνική κεραμική που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας στο Μεξικό (στην τέταρτη θέση με 2.045 επισκέπτες ημερησίως) και η έκθεση «Ουρανός και γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από τις ελληνικές συλλογές» που η Ελλάδα εξήγαγε στις ΗΠΑ (ένατη θέση με 1.392 επισκέπτες ημερησίως) και φιλοξενήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (εν συνεχεία ταξίδεψε στο Γκετί στο Λος Αντζελες, όπου την είδαν 1.5121 άτομα ημερησίως).