Ο Μάριο Ντράγκι έχει υπενθυμίσει πολλές φορές στους πολιτικούς ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα που δικαιώνουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι η ανεργία στη Γερμανία, η οποία έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα εργασιακά, υποχώρησε σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Στην Ιταλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πιο πίσω, η ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα και η χώρα βυθίστηκε σε αποπληθωρισμό. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο αποπληθωρισμός μειώθηκε στην ευρωζώνη τον Μάρτιο.

Ο Ντράγκι έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική σε κυβερνήσεις ότι καθυστερούν να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες ο ίδιος θεωρεί απαραίτητες για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάκαμψη. Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως και με αποφασιστικότητα τέτοιου είδους μέτρα, προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματική η ποσοτική χαλάρωση στην οποία προχωρά η ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι θα έχει την ευκαιρία να περάσει το μήνυμα αυτό σήμερα και σε επικεφαλής επιχειρήσεων της ευρωζώνης. Στελέχη της ΕΚΤ θα συναντηθούν με στελέχη των επιχειρήσεων αυτών στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η συνάντηση αυτή θα είναι ιδιωτικού χαρακτήρα. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Αργότερα, σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη συνάντηση για να συζητήσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις τράπεζες της χώρας. Τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 11,3%. Η ανεργία στην Ιταλία αυξήθηκε στο 12,7% από 12,6%. Αντίθετα, στη Γερμανία υποχώρησε στο 4,8%. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εργατικών θεμάτων, που χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο υπολογισμού από αυτόν της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε τον Μάρτιο στο 6,4%. Τα νέα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι μειώνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Τον Μάρτιο ο αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 0,3% τον Φεβρουάριο. Παρ’ όλα αυτά ο αποπληθωρισμός επέμεινε για τέταρτο συνεχή μήνα. Ο αποπληθωρισμός στην Ιταλία διαμορφώθηκε σε 0,1%, ενώ η χώρα τον Φεβρουάριο είχε καταγράψει αύξηση τιμών καταναλωτή 0,1%. Στην Ισπανία, ο αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 0,7% από 1,5% που ήταν τον Ιανουάριο.

© Bloomberg News