Από τότε που ιδρύθηκε, το μακρινό 1821, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» (Φύλακας) έχει αλλάξει μόλις έντεκα διευθυντές. Το ρεκόρ είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι, έπειτα από 194 χρόνια ιστορίας, ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβει το τιμόνι της βρετανικής εφημερίδας μια γυναίκα. Αυτή είναι η Κάθριν Βάινερ. Διευθύντρια της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βάινερ θα διαδεχθεί σε λίγους μήνες τον Αλαν Ράζμπριτζερ, τον άνθρωπο που διευθύνει την ιστορική εφημερίδα την τελευταία 20ετία για να την οδηγήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία σε μια νέα και ψηφιακή εποχή. Η εφημερίδα που παραλαμβάνει η 44χρονη δημοσιογράφος έχει ένα κοινό που ξεπερνά τα βρετανικά σύνορα και έχει πρωτοστατήσει σε σειρά αποκαλύψεων με κορυφαία αυτή των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας –θέμα που εξασφάλισε χάρη στην εμπιστοσύνη που της έδειξε ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Η Βάινερ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει αυτήν τη γραμμή. Η δική της «Γκάρντιαν» «θα εξακολουθήσει να είναι αφιερωμένη στην υψηλή δημοσιογραφία, στις ιδέες και τα γεγονότα» σύμφωνα με τη δική της διατύπωση. Οπως διαβεβαίωσε τον προκάτοχό της, σκοπεύει να διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό την εμπειρία που έχει αποκτήσει, το δημοσιογραφικό της ένστικτο, την όρεξή της για δουλειά, τη φαντασία της και την ενέργειά της. Η επιλογή της Βάινερ ήταν προϊόν μιας μακράς διαδικασίας. Στην ψηφοφορία συμβουλευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκε στη σύνταξη της εφημερίδας, οι συνάδελφοί της την τίμησαν με το 53% των ψήφων. Ο αντίπαλός της στον τελικό γύρο της επιλογής ήταν ο Ιαν Κατς, διευθυντής στο BBC2 και πρώην δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν». Τελικά, ο Scott Trust, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εγγυάται την εκδοτική ανεξαρτησία και τηχρηματοδότηση της εφημερίδας, επέλεξε εκείνη.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η νέα διευθύντρια της «Γκάρντιαν» δεν οφείλει την επαγγελματική της ανέλιξη στο πολιτικό ή το διπλωματικό ρεπορτάζ, αλλά στις επιδόσεις της στο ελεύθερο. Από εκει πέρασε σε διάφορες θέσεις της αρχισυνταξίας του ένθετου περιοδικού της εφημερίδας. Το πρώτο της ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε το 1992. Ο τίτλος του ήταν «Καταιγίδα σε ένα σουτιέν» και ήταν αφιερωμένο στο πλούσιο στήθος. Τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας στην Αυστραλία πριν μετακινηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διευθύνει την αμερικανική ηλεκτρονική έκδοση που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια.

Η συγκυρία, πάντως, δεν είναι εύκολη. Η κυκλοφορία της έντυπης εφημερίδας έχει πέσει στα 180.000 φύλλα, γεγονός που κάνει κάποιους να υποθέτουν ότι σύντομα θα έρθει και η αναστολή της έκδοσης. Η θέση της ίδιας είναι ότι «η έντυπη έκδοση δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο πέρασμά μας στην ψηφιακή. Πρέπει να τη σεβαστούμε, εφόσον όμως αποφασίσουμε να τη συνεχίσουμε». Δεν κρύβει παράλληλα ότι «παρά το άριστο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την παγκόσμια φήμη και τους εξαιρετικούς δημοσιογράφους», η εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «σημαντικές προκλήσεις».

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις και την κυρίαρχη θέση που κατέχει στο Διαδίκτυο, η «Γκάρντιαν» συνεχίζει να αναζητεί ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Η εφημερίδα και η κυριακάτικη έκδοσή της, ο «Ομπσέρβερ», παρουσιάζουν ζημιές ύψους 42,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιλογή τής δωρεάν παροχής του δημοσιογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο, η ποιότητα και οι αποκαλύψεις εκτόξευσαν την ηλεκτρονική έκδοση της «Γκάρντιαν» στη δεύτερη θέση των αγγλόφωνων ενημερωτικών ιστοσελίδων –στην πρώτη θέση βρίσκεται η «Ντέιλι Μέιλ» και στην τρίτη οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η Κάθριν Βάινερ, ωστόσο, τάσσεται κατά της αντιγραφής του μοντέλου των «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι οποίοι διαθέτουν δωρεάν μόνο έναν ορισμένο αριθμό άρθρων σε κάθε χρήστη. «Οικονομικά είναι πολύ νωρίς για να ανοιχτούμε, δημοσιογραφικά το σύστημα αυτό είναι εντελώς αντίθετο προς το άνοιγμα στο Διαδίκτυο» είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα μείνει σταθερή στις απόψεις της ή αν θα τις προσαρμόσει στα νέα της καθήκοντα.

Αφιερωμένη και στο θέατρο

Εκτός από τη δημοσιογραφία, η Κάθριν Βάινερ έχει αφιερωθεί και στο θέατρο. Είναι η συγγραφέας του θεατρικού έργου «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι», το οποίο αναφέρεται στη ζωή της αμερικανίδας ακτιβίστριας που είχε χάσει τη ζωή της στη Λωρίδα της Γάζας από τις μπουλντόζες του αμερικανικού στρατού

7,35 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες έχει καθημερινά η ηλεκτρονική έκδοση της «Γκάρντιαν»

180.000 φύλλα είναι η κυκλοφορίατου ημερήσιου φύλλου

€1,175 δισ.είναι η περιουσία σε μετοχές του τραστ που διαχειρίζεται την εφημερίδα

€42,3εκατ. είναι οι ζημιές του εκδοτικού ομίλου