Πριν από 226 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1789, μια ομάδα ναυτών του ιστιοφόρου «Μπάουντι» του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας εξεγέρθηκε, υπό την ηγεσία του Φλέτσερ Κρίστιαν, κατά του δεσποτικού καπετάνιου Γουίλιαμ Μπλάι. Αντιδρώντας στην αυταρχικότητά του, οι ναύτες τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει το πλοίο του μαζί με όσους άνδρες παρέμειναν πιστοί σ’ αυτόν, ενώ εκείνοι συνέχισαν την περιπλάνησή τους στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Οσοι έχουν δει την πιο διάσημη από τις ταινίες που γυρίστηκαν με θέμα την ανταρσία του «Μπάουντι», εκείνη με τον Μάρλον Μπράντο στον ρόλο του Φλέτσερ Κρίστιαν, γνωρίζουν και ποια ήταν η κατάληξή τους. Αφού άρπαξαν μερικές γυναίκες από την Ταϊτή, κατέληξαν στα νησιά Πίτκερν, 3.300 μίλια μακριά από τη Νέα Ζηλανδία. Αρκετά χρόνια μετά, το 1855, η βασίλισσα Βικτωρία έδωσε στους απογόνους των ανταρτών ναυτών τη δυνατότητα να μεταναστεύουν στο νησί Νόρφολκ, μια πρώην σωφρονιστική αποικία. Σήμερα οι 1.800 κάτοικοι του νησιού φαίνεται πως σχεδιάζουν μια νέα ανταρσία, εναντίον της Αυστραλίας αυτή τη φορά, η οποία σκοπεύει να καταργήσει το Κοινοβούλιο του Νόρφολκ με στόχο την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης η οποία απειλεί το μέλλον του μακρινού αυτού τόπου.

Ο πρωθυπουργός του Νόρφολκ Λισλ Σνελ δήλωσε προχθές ότι η κυβέρνησή του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενώ σκοπεύει να προσφύγει και στον ΟΗΕ. «Χρειαζόμαστε διεθνή βοήθεια για να καθυστερήσουμε ή να ματαιώσουμε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης της Αυστραλίας» δήλωσε ο Σνελ, ο οποίος είναι απόγονος του Μάθιου Κουίνταλ, ενός εκ των πρωταγωνιστών της περίφημης ανταρσίας.

Το Νόρφολκ αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Αυστραλίας και από το 1979 μέχρι και σήμερα απολάμβανε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτοδιοίκησης με τετραμελή κυβέρνηση και Κοινοβούλιο με μόλις εννέα άτομα. Για το μεγαλύτερο διάστημα του 20ού αιώνα βάση της οικονομίας του νησιού ήταν η γεωργία. Στις αρχές αυτού του αιώνα οι λιγοστοί κάτοικοί του στράφηκαν προς τον τουρισμό. Αλλά η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008 περιόρισε σημαντικά τα τουριστικά έσοδα με αποτέλεσμα το νησί να αρχίσει ξανά να δανείζεται. Το χρέος του προς την κυβέρνηση της Καμπέρας ξεπερνά ήδη τα 8 εκατομμύρια ευρώ και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες, με το ετήσιο έλλειμμα του Νόρφολκ να υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ έως και το 2017.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της κυβέρνησης Αμποτ, οι κάτοικοι του Νόρφολκ θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος αλλά θα εξαιρεθούν από τους φόρους επί των πωλήσεων. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα δικαιούνται κοινωνικών επιδομάτων και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας της Αυστραλίας. Η νομοθετική συνέλευση του νησιού θα αντικατασταθεί από ένα τοπικό συμβούλιο ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη, μεταξύ άλλων, για τη φορολογία, τη μετανάστευση και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

«Οι υποδομές κατέρρευσαν»

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι υποδομές στο Νόρφολκ έχουν καταρρεύσει. Το σύστημα Υγείας του νησιού είναι απαρχαιωμένο, πολλοί από τους νόμους του είναι παρωχημένοι» δήλωσε ο Τζέιμι Μπιγκς, υφυπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Τόνι Αμποτ. «Η σκέψη, αυτή την εποχή, μιας κυβέρνησης να διαλύει ένα άλλο εκλεγμένο Κοινοβούλιο είναι ανήκουστη» απάντησε ο πρωθυπουργός του Νόρφολκ Λισλ Σνελ