Στα τέλη του 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έφταναν τα 233 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν συρρικνωθεί στα 164 δισ. ευρώ και έπειτα από ένα νέο κύμα εκροών από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους έως και τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι κυμαίνονται πλέον πέριξ των 140 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, αθροιστικά, περίπου 100 δισ. ευρώ καταθέσεων έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες στερώντας από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα πολύτιμη ρευστότητα.

Αν στα δεδομένα αυτά προστεθούν οι εκτιμήσεις του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη για κρυμμένο θησαυρό 120 δισ. ευρώ σε επενδυτικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, στους οποίους οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν άμεση πρόσβαση, είναι σαφές ότι το πεδίο εφαρμογής των σχεδιαζόμενων κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο παροχής κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων, με μειωμένο φόρο και απαλλαγή από κάθε είδους δίωξη, με στόχο διπλό: ανάσα στη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και στα έσοδα του Δημοσίου τα οποία καρκινοβατούν.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή της τάξεως του 15% σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Θα δίνεται η δυνατότητα τα κεφάλαια να παραμείνουν στο εξωτερικό αφού καταβληθεί ο φόρος. Εναλλακτικά, αν τοποθετηθούν στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα ή σε επενδύσεις στη χώρα, υπάρχουν εισηγήσεις ο φόρος να είναι ακόμα μικρότερος.

Τα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων σχεδιάζεται να συνοδευτούν από μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους φορολογουμένους να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα στο εσωτερικό. Εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που προβλέπει δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία δεκαετία. Σε αυτή την περίπτωση, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, οι φορολογούμενοι θα έχουν υποχρέωση να πληρώσουν μόνο τον φόρο που τους αναλογούσε τη χρονιά που απέκτησαν τα εισοδήματα και δεν τα δήλωσαν στην Εφορία.

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ. Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα οικειοθελούς αποκάλυψης κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο. Το ίδιο και όσοι δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα εσωτερικού.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει δηλώσει πως στα χέρια του έχει περισσότερες από 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής με οφειλόμενους φόρους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμά πως μπορεί να εισπραχθούν έως το καλοκαίρι 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κλοιός από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχει αρχίσει να σφίγγει.

Την περασμένη εβδομάδα το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε τα πρώτα εντυπωσιακά ευρήματα, μετά τον εφοδιασμό του ελεγκτικού μηχανισμού με νέα μέσα. Αγρότης εντοπίστηκε με αδήλωτες καταθέσεις 6.327.842 ευρώ, υπάλληλος ΔΕΚΟ με 2.193.037 ευρώ, αστρολόγος με 1.275.062 ευρώ αλλά και δεκάδες άλλοι φορολογούμενοι «υπεράνω υποψίας», όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, με αδήλωτες καταθέσεις από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Επομένως, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αργά ή γρήγορα ο ελεγκτής μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε φοροφυγάδα. Στην περίπτωση που ο έλεγχος αποκαλύψει αδήλωτα κεφάλαια, εντός ή εκτός, φόρος, πρόστιμα και προσαυξήσεις φτάνουν για να εξαφανίσουν έως και το 80% ή σε ορισμένες περιπτώσεις και το 100% του κεφαλαίου.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων και αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων εσωτερικού αναμένεται να συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο να τεθούν το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή.

Οι τραπεζίτες. Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν «καλοδεχούμενες» τις προτάσεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου όσο η ελληνική οικονομία περιβάλλεται από μανδύα αβεβαιότητας. «Αν με τις κατάλληλες κινήσεις δημιουργηθεί και πάλι κλίμα ασφάλειας για την ελληνική οικονομία, το μέτρο θα μπορούσε να αποδώσει πολλά» αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι «σε αυτό το κλίμα, δύσκολα θα μπορούσε να προσδοκά κανείς μαζική εισροή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και αν ο φόρος ήταν όσος του Μπερλουσκόνι, 2,5%».

Με έναν ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή και τη δυνατότητα παραμονής των κεφαλαίων στο εξωτερικό, από την άλλη, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικές ανάσες με πρόσθετα έσοδα, ακόμα και στο σημερινό περιβάλλον, εκτιμά η ίδια πηγή.

Θυμίζει άλλωστε πως κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα καθιέρωσαν τόσο το 2004 ο Γ. Αλογοσκούφης (με φόρο μόλις 3%) όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου το 2010 (με φόρο 5% αν επαναπατρίζονταν ή 8% αν δηλώνονταν και έμεναν στο εξωτερικό). Και στις δύο περιπτώσεις, τα έσοδα του Δημοσίου ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.