Σήμερα θα θέλαμε να επικεντρωθούμε σε 5 τμήματα από το Μηχανογραφικό Δελτίο τα οποία έχουν αρκετά καλή θέση κι αναγνωρισιμότητα στην αγορά εργασίας, αν και πολλές φορές μαμάδες και παιδιά δεν τα έχουν στις πρώτες τους επιλογές. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 5 τμήματα, ένα από κάθε Επιστημονικό Πεδίο, τα οποία αξίζουν την προσοχή και τον χρόνο σας και σαφώς αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή καριέρας για το παιδί σας, εφόσον το ενδιαφέρει το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται το κάθε τμήμα.

Από το 1ο ΕΠ το ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το παιδί σας. Οι απόφοιτοι εργάζονται ως κοινωνικοί λειτουργοί και δουλεύουν κυρίως με ευπαθείς ομάδες (μετανάστες, φυλακισμένους, ορφανά παιδιά κ.λπ.), έχουν πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες μπορούν να ασχοληθούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνες, ακόμα και να εξειδικευθούν στον τομέα της υγείας με κάποιο μεταπτυχιακό.
Τα Τμήματα Πληροφορικής στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο προσφέρουν επιλογές για κάθε ενδιαφερόμενο. Τα τελευταία 10 χρόνια περίπου τα Τμήματα Πληροφορικής ασχολούνται όχι μόνο με το software (λογισμικό), όπως έκαναν παλαιότερα, αλλά και με το hardware (υλικό). Το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων αυτών μοιάζει πολύ με τα Τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών και τα ΤΕΙ Πληροφορικής. Το παιδί σας θα μπορεί να επιλέξει από έναν συνδυασμό επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως οικονομολόγου και προγραμματιστή από τα τρία οικονομικά πανεπιστήμια της Ελλάδας (ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, ΠΑΝΜΑΚ), ενασχόληση με τον τομέα της υγείας με χρήση της πληροφορικής σε εφαρμογές στη βιοϊατρική, εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες, την τηλεματική, ακόμη και στα ψηφιακά συστήματα.
Στο 3ο ΕΠ δείτε το ΤΕΙ Εργοθεραπείας, όπου το παιδί σας θα εξειδικευθεί σε θέματα εντοπισμού των δυσλειτουργιών του ατόμου, σχεδιασμού και εφαρμογής της κατάλληλης παρέμβασης με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση του ατόμου. Αποφοιτώντας από τη συγκεκριμένη σχολή, θα έχει το δικαίωμα απασχόλησης είτε σε νοσοκομεία πάνω στα παιδιατρικά, ορθοπεδικά ή ψυχιατρικά, σε γηροκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης ή σωφρονιστικά ιδρύματα ή ακόμη και να δημιουργήσει ένα δικό του κέντρο αποκατάστασης, συνδυάζοντας παροχές φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες.
Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου ΤΕ στο 4ο ΕΠ ασχολείται με το γνωστικό αντικείμενο του σχεδιασμού επίπλου και της τεχνολογίας του ξύλου. Εχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα τεχνολογικά αντικείμενα, οι δε πτυχιούχοι του τα τελευταία έτη έχουν πολύ καλή απορρόφηση στην ελληνική και κυπριακή αγορά των κλάδων ξύλου και επίπλου. Οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο των σπουδών τους και πριν από την απόκτηση του πτυχίου τους.
Τέλος, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο 4ο & 5ο ΕΠ συνδυάζει τις βασικές γνώσεις διοικητικής επιστήμης πλαισιωμένες με γνώσεις και ικανότητες διαχείρισης και χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών. Το παιδί σας, αποφοιτώντας από το συγκεκριμένο τμήμα, θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό ως στέλεχος και ως σύμβουλος σε όλες τις παραδοσιακές ειδικότητες της διοίκησης επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν και της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως μάρκετινγκ, διοίκηση παραγωγής, χρηματοοικονομικά, διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, πληροφορικά συστήματα και τηλεπικοινωνίες συστημάτων, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ά.
ΙNFO: Οι 10 πρώτοι που θα μας στείλετε e-mail με τα στοιχεία σας (όνομα μαθητή/γονέα, τηλέφωνο, περιοχή) στο orientum@orientum.gr θα κερδίσετε δωρεάν το «Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων» (Horizon) που σας παρουσιάζει τις σχολές που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα του παιδιού σας

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015», εκδόσεις: Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.