Καμιά δεκαπενταριά ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, μπαίνει με το σακίδιό του στον ώμο στο Μαξίμου από την πλαϊνή πόρτα. Οι άνδρες της ασφάλειας στο δεύτερο μπλόκο τον σταματούν: «Πρέπει να μάς αφήσετε μια ταυτότητα για να περάσετε». Οι γύρω σπεύδουν να σώσουν την κατάσταση. Ο υπουργός Επικρατείας μπορούσε πια να κατευθυνθεί στο γραφείο του.

Αυτός είναι και ήταν ανέκαθεν ο (πλέον) αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης. Ενας χαμογελαστός άνθρωπος χαμηλών τόνων. Ούτε στολή υπουργού φορά ούτε το υπουργιλίκι φαίνεται προσώρας να τον έχει αλλάξει. Η σχέση του με την πολιτική έχει βάθος χρόνου και θεωρείται ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Ακριβώς εξαιτίας της οπτικής του απέναντι στα πράγματα άλλωστε, ο Φλαμπουράρης μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστός στους πολλούς. Επομένως χρειάζεται κάποιες συστάσεις.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε με άλλα στελέχη της Αριστεράς στη συγκρότηση της Κίνησης των 77 που είχε ως στόχο τον διάλογο, την κοινή δράση και την ενότητα της Αριστεράς. Ο στόχος δεν επετεύχθη (πράγμα διόλου σπάνιο για τον χώρο) κι εκείνος εντάσσεται στο ΚΚΕ εσωτερικού βλέποντας άλλους συντρόφους του να κατευθύνονται στην ΕΔΑ. Στη μεγάλη σύγκρουση Λεωνίδα Κύρκου και Γιάννη Μπανιά συντάσσεται με τον δεύτερο όπως και άλλα στελέχη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Ωσπου ιδρύθηκε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Το 2001 μαζί με τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο ως εκπρόσωποι του Συνασπισμού συμμετέχουν στις διεργασίες περί τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μια απόπειρα εμπνεύσεως Νίκου Κωνσταντόπουλου που, αν και πέρασε από σαράντα κύματα και παλινωδίες, κατέληξε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι ο βασικός συντάκτης της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος που σηματοδότησε και την «εξαφάνιση» των συνιστωσών, ο Φλαμπουράρης συμπεριέλαβε στην ομιλία του τη φράση «κανέναν δεν θέλουμε να διώξουμε, θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό», αναφορά που ερμηνεύτηκε τότε ως απάντηση στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος επέμενε ότι οι επιμέρους συνιστώσες θα έπρεπε να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Στενές επαφές. Γίνεται κατανοητό ότι η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από στενή. Ο ίδιος ο υπουργός λέει ότι η συνάντησή του με τον σημερινό Πρωθυπουργό έγινε όταν ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη για τη Νεολαία του ΣΥΝ στην οποία ο Τσίπρας ήταν γραμματέας. «Η πολιτική, φιλική και οικογενειακή σχέση που άρχισε τότε συνεχίζεται και σήμερα» αναφέρει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ομως στην Κουμουνδούρου λένε ότι η γνωριμία των δύο έρχεται από πιο παλιά, καθώς ο Φλαμπουράρης ως πολιτικός μηχανικός είχε συνεργαστεί με τον πατέρα Τσίπρα στις κατασκευές.

Οπως και νά ‘χει, γεγονός είναι ότι ο Φλαμπουράρης μαζί με άλλους σοφούς της Κουμουνδούρου, όταν ο Αλέκος Αλαβάνος τη δραματική για τον ΣΥΝ περίοδο γύρω από τις ευρωεκλογές του 2009 επεχείρησε να εξαφανίσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον προστάτευσαν και τον έσωσαν από την προσπάθεια (Αλαβάνου, ΣΥΡΙΖΑ Βαλτετσίου και Σία) να τον ανατρέψουν από την προεδρία του ΣΥΝ. Ηταν εκείνη η ολέθρια περίοδος της τεχνητής διαρχίας που είχε προκαλέσει ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού με οδυνηρές συνέπειες για τον χώρο.

Κάπως έτσι εξηγείται η ιδιαίτερη σχέση Τσίπρα – Φλαμπουράρη. Οταν ο δεύτερος ορκίστηκε υπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του και χαιρετώντας τον Πρωθυπουργό τον αγκάλιασε και τον φίλησε με θέρμη που υποδήλωνε πραγματική αγάπη.

Οικογένεια. Είναι αλήθεια ότι ο Φλαμπουράρης αντιμετωπίζει τον Τσίπρα και την οικογένειά του ως δική του οικογένεια. Τα πρώτα γενέθλια των Φοίβου – Παύλου και Ορφέα – Ερνέστου γιορτάστηκαν στο σπίτι του Φλαμπουράρη στην Αίγινα. Και όσοι δεν τους συναντούν στο αιγινίτικο Εν Πλω βλέπουν τον υπουργό Επικρατείας να συνοδεύει αρκετά συχνά τους υιούς Τσίπρα στο γνωστό στέκι των αριστερών στο Κολωνάκι. Σε αυτές τις συναντήσεις ο Αλέκος Φλαμπουράρης διηγείται στα δύο ανήλικα ιστορίες από το παρελθόν, από τα χρόνια των σπουδών και του Στρατού. Οταν δηλαδή οργανώθηκε για πρώτη φορά στις γραμμές της Αριστεράς το 1963, στο τότε ΚΚΕ, ενώ σπούδαζε στο Γκρατς της Αυστρίας. Και όταν μετά το 1965 οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στη Νεολαία Λαμπράκη.

Μάλιστα, όταν έγινε το πραξικόπημα του 1967, κρύφτηκε στο Σέιχ-Σου και δύο ημέρες αργότερα κατέβηκε με το τρένο στην Αθήνα. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς κλήθηκε να υπηρετήσει στον Στρατό. Το κόμμα τού υπέδειξε να φύγει στο εξωτερικό, όμως εκείνος παρουσιάστηκε στο στρατόπεδο Κορίνθου, ενέργεια που αποδείχτηκε ορθή, αφού η χούντα πήγε να τού φορτώσει την ανατίναξη κάποιων στύλων της ΔΕΗ στη ΔΕΘ, έργο αντιστασιακών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης κατηγορήθηκε για εκείνη την υπόθεση μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του. Πριν από την έναρξη της δίκης όμως, οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ήταν φαντάρος στην Κόρινθο που δεν είχε ορκιστεί ακόμη και ως εκ τούτου δεν προσήχθη σε δίκη. Η συγκεκριμένη κατηγορία μετατράπηκε αυθαίρετα σε απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της χούντας Κόλλια και οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Δύσκολες ιστορίες για παιδιά και μεγάλους. Γι’ αυτό και ο Αλέκος Φλαμπουράρης όταν βρίσκεται στο σπίτι του στην Αίγινα φροντίζει να περνά καλά με την παρέα του. Ποια είναι αυτή; Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος –παλαιότερα είχε διεκδικήσει και την προεδρία του ΣΥΝ -, το υπουργικό ζεύγος Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας, εσχάτως ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Κωνσταντίνος Τσουκαλάς όπως και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Κατοικία ακριβώς απέναντι από το εξοχικό Φλαμπουράρη έχει και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Πολυτασική παρέα δηλαδή.

Ο Φλαμπουράρης είναι ευπροσάρμοστος από τη φύση του. Πολλές φορές τον έχουν δει στη Βουλή αγκαζέ με τον Τέρενς Κουίκ μολονότι οι ιδεολογικές τους διαφορές είναι χαώδεις. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός δηλώνει έκπληκτος από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων. Είναι παντρεμένος με την Εύη Πανοτοπούλου – Φλαμπουράρη και έχει έναν γιο, τον Μιχάλη.