Οσοι γνωρίζουν τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό Σέρχιο Μαρκαριάν δηλώνουν πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να κάνει τρέλες τύπου Ρανιέρι στη φιλοσοφία, στην τακτική αλλά και στις κλήσεις διεθνών ποδοσφαιριστών, ούτε και θα ρισκάρει. Ποτέ άλλωστε δεν ήταν προπονητής του ρίσκου, καθώς οι ομάδες του φημίζονται για το υψηλό αίσθημα ασφαλείας αλλά και την υπομονή που έχουν στο παιχνίδι τους. Από την περουβιανή Σπόρτινγκ Κριστάλ που αναπάντεχα έφθασε μέχρι τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες και τον Ιωνικό που έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τη μουντιαλική Εθνική Παραγουάης στις αρχές του 21ου αιώνα και τον ευρωπαίο Παναθηναϊκό της διετίας 2002-2003 που «πέταξε» δις στις 8 του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου UEFA μέχρι την Εθνική Περού που τερμάτισε τρίτη στο Κόπα Αμέρικα του 2011.

Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του κόουτς, που αποκαλείται «μάγος» στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής, ταιριάζει γάντι με την επιτυχημένη συνταγή που εφάρμοσαν στη Γαλανόλευκη την τελευταία δεκαετία ο γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ και ο πορτογάλος διάδοχός του Φερνάντο Σάντος, όχι όμως και ο Ιταλός Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος (συνεπικουρούμενος από τις λανθασμένες επιλογές της ΕΠΟ) κατόρθωσε να γκρεμίσει ό,τι χτιζόταν επί αρκετά χρόνια.

Ο Μαρκαριάν, τουλάχιστον στον πρώτο «τελικό» εναντίον της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη στις 29 Μαρτίου, θα στηριχθεί στον κορμό των «παλιών» της Εθνικής που επέλεξε και ο Ρανιέρι στη σύντομη θητεία του. Δεν πρόκειται όμως να αγνοήσει και όσους «νέους» είναι φορμαρισμένοι τούτη την περίοδο.

Δεδομένη θεωρείται η κλήση των γκολκίπερ Καρνέζη και Καπίνο, των στόπερ Παπασταθόπουλου, Μανωλά και Μόρα, των πλάγιων μπακ Τοροσίδη και Χολέμπας, των κεντρικών χαφ Μανιάτη, Σάμαρη και Ταχτσίδη, των επιθετικών μέσων Χριστοδουλόπουλου και Κονέ και των σέντερ φορ Μήτρογλου και Αθανασιάδη, ενώ συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες και οι φορμαρισμένοι, του πάλαι ποτέ ΠΟΚ, Φορτούνης, Καρέλης και Μάνταλος.

Υπάρχουν όμως και σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν, στα οποία ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση καθώς μόλις προχθές ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ο 71χρονος προπονητής. Επί παραδείγματι, η κλήση ή μη του 35χρονου αλλά μπαρουτοκαπνισμένου Κώστα Κατσουράνη που πλέον είναι βασικός με τον Ατρόμητο αποτελεί μείζον ζήτημα, όπως και το τι θα συμβεί, αφενός με τον μοιραίο του Μουντιάλ Φάνη Γκέκα, ο οποίος παρά τα 35 του διαπρέπει στην τουρκική λίγκα, αφετέρου με τον Γιώργο Σαμαρά, ο οποίος έπειτα από ένα εφιαλτικό εξάμηνο στην αγγλική Γουέστ Μπρομ μετακόμισε στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό της Αλ Χιλάλ από τη Σαουδική Αραβία, όπως επίσης τι μέλλει γενέσθαι και με τον έτερο «δεινόσαυρο» της Εθνικής Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος με τον ΠΑΟΚ.