«Υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα. Οι δάσκαλοι, όσο μπορούμε, έχουμε την ανθρωπιά με προσωπικά έξοδα να αγοράζουμε το φαγητό τους. Ωστόσο, μερικοί μαθητές ντρέπονται και δεν λένε καν ότι δεν έχουν φάει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα». Ο Θανάσης Γούναρης, διευθυντής του 165ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας στα Πατήσια, περιγράφει μια κατάσταση που αποτελεί πλέον καθημερινότητα σε εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα της κρίσης.

Το σχολείο, όπως και άλλα 405, εντάχθηκε από πέρυσι στο πρόγραμμα Διατροφή, το οποίο παρέχει δωρεάν πρωινό σε χιλιάδες μαθητές. Η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο φάνηκε αμέσως στους μαθητές. «Αρκετοί μαθητές που δεν τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους πεινούσαν».

Το πρόγραμμα δωρεάν υγιεινής διατροφής υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας). Η αναγκαιότητα για δωρεάν και υγιεινή διατροφή των παιδιών καταγράφεται από το πλήθος των αιτήσεων που έχουν γίνει από τα σχολεία. «Σήμερα υπάρχουν αιτήσεις από περισσότερα από 1.050 σχολεία και μπορούμε να καλύψουμε μόνο 151 από αυτά, παρά τις δωρεές που έχουμε. Οι διανομές ξεκίνησαν αρχικά για 3.000 μαθητές και σήμερα ξεπερνούν τις 15.600» μου λέει η πρόεδρος του Prolepsis Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Για να καλυφθούν τα παιδιά του σχολείου στα Πατήσια, που έχει 450 μαθητές και σύμφωνα με τον διευθυντή οι 80 από αυτούς έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, «είχαμε δεχθεί πέρυσι συγχρόνως τρία προγράμματα δωρεάν σίτισης. Εκτός από το Διατροφή, παραλαμβάναμε καθημερινά φαγητό από το Βρεφοκομείο Αθηνών, το οποίο εξυπηρετεί μόνο παιδικούς σταθμούς. Αλλά η ανάγκη ήταν τόσο μεγάλη, που οι αρμόδιοι είδαν ότι κάποια από τα παιδάκια είναι σε δεινή θέση και αποφάσισαν να τα βοηθήσουν».

Ετσι το συγκεκριμένο δημοτικό για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών προμηθευόταν καθημερινά και 60 μερίδες μαγειρεμένο φαγητό και, επιπλέον, οι γονείς λάμβαναν από την οργάνωση Αποστολή τρόφιμα, λάδι και είδη παντοπωλείου για να έχουν φαγητό στο σπίτι. «Τα τρία προγράμματα ήταν μεγάλη ανακούφιση και ασφάλεια. Γονείς και παιδιά γνώριζαν ότι δεν θα έμεναν νηστικά, δεν θα πεινάσουν. Η αγωνία των γονιών μέχρι να έρθει στο σχολείο μας το πρώτο δωρεάν συσσίτιο ήταν μεγάλη» μου λέει ο κ. Γούναρης.

«ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γεωργίας Μπούτα, άνεργης και μητέρας τριών παιδιών, που ζει με το προνοιακό επίδομα των 250 ευρώ τον μήνα μαζί με τα παιδιά της. «Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στους λογαριασμούς, οπότε για φαγητό μένουν ελάχιστα. Επίδομα ανεργίας δεν παίρνω. Ακόμη και τα εμβόλια στους Γιατρούς του Κόσμου τα κάναμε» μου λέει η κυρία Μπούτα, η οποία χαρακτηρίζει το σχολικό συσσίτιο «θείο δώρο».

Και αυτό διότι γνωρίζει ότι τα παιδιά της τρώνε κάτι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. «Εγώ ακόμη και πέντε ευρώ να δώσω την ημέρα και για τους τρεις, που δεν τα έχω, ούτε θα χορτάσουν ούτε υγιεινό και ποιοτικό γεύμα όπως είναι αυτό στο σχολείο μπορώ να εξασφαλίσω» εξηγεί.

Ανάσες ανακούφισης πήραν δάσκαλοι και γονείς και στο 99ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του Αγίου Μελετίου, όπου το Πρόγραμμα Διατροφή εφαρμόζεται για ακόμη μία χρονιά. «Τα πακέτα με τα τρόφιμα παρέχονται δωρεάν σε καθημερινή βάση και περιλαμβάνουν ένα αρτοσκεύασμα ή σάντουιτς, ένα φρέσκο φρούτο εποχής και τρεις φορές την εβδομάδα γάλα ή γιαούρτι» μου λέει η Εφη Αναστασιάδου, δασκάλα στο σχολείο και υπεύθυνη διαχείρισης του προγράμματος σε αυτό το δημοτικό.

Ιση αντιμετώπιση

«Εκανα κάθε μέρα σάντουιτς στην κόρη μου για το σχολείο και υπήρχαν παιδιά που μαζεύονταν γύρω της και της ζητούσαν να τους δώσει ένα κομμάτι. Ούτε το δικό μου παιδί μπορούσε να φάει υπό αυτές τις συνθήκες. Με το συσσίτιο όλα τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ίσα» λέει στα «ΝΕΑ» η Κατερίνα Παυλή (φωτογραφία), της οποίας η κόρη πηγαίνει στο 99ο Δημοτικό.