Ο αριθμός των γεννήσεων στην Ιταλία το 2014 ήταν ο χαμηλότερος από κάθε άλλη χρονιά αφότου σχηματίστηκε το σύγχρονο ιταλικό κράτος το 1861, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει τη δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, η οικονομία της οποίας συνεχίζει να βρίσκεται σε τέλμα.

Η ISTAT, η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των γεννήσεων την περασμένη χρονιά ήταν 509.000, δηλαδή 5.000 λιγότερες από ό,τι το 2013, κάτι που σηματοδότησε την κορύφωση μισού αιώνα μείωσης του δείκτη γεννητικότητας.

Ο αριθμός των νεογέννητων τόσο των Ιταλών όσο και των ξένων οι οποίοι ζουν στην Ιταλία υποχώρησε, καθώς η μετανάστευση, η οποία αύξανε τον συνολικό δείκτη γεννητικότητας, μειώθηκε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής

Ο αριθμός των θανάτων επίσης μειώθηκε πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής για τους Ιταλούς αυξήθηκε στα 80,2 χρόνια και για τις Ιταλίδες στα 84,9.

Οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα κόστη της γήρανσης του πληθυσμού, όπως τα αυξανόμενα ποσά που καταβάλλονται για συντάξεις και περίθαλψη και η Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για τρίτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη.

Ο δείκτης γεννητικότητας της χώρας βρίσκεται στο 1,39, γεγονός που σημαίνει ότι η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υπογεννητικότητας στην Ευρώπη.

Η δημογραφική εικόνα πάντως διαφοροποιείται σημαντικά στις διάφορες επαρχίες της Ιταλίας: στην περιφέρεια Τρεντίνο-Ανω Αδίγη ο δείκτης γεννητικότητας είναι 1,65, υψηλότερος από αυτόν ο οποίος καταγράφεται στη Γερμανία.

Ο πληθυσμός όμως συρρικνώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του φτωχού Νότου, όπου το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι σχεδόν υποδιπλάσιο εκείνου το οποίο καταγράφεται στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Είμαστε κοντά στο “όριο της μη-ανανέωσης” (του πληθυσμού), όταν οι άνθρωποι που αποβιώνουν αφήνουν ένα κενό το οποίο δεν καλύπτεται από τις νέες γεννήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μια χώρα που πεθαίνει», σχολίασε η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, η υπουργός Υγείας της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή της.

Στη χώρα καταγράφηκαν 597.000 θάνατοι την περασμένη χρονιά και οι Ιταλοί που μετανάστευσαν ήταν 65.000 περισσότεροι από εκείνους οι οποίοι επέστρεψαν στην Ιταλία, σύμφωνα με το ISTAT.

Οι μετανάστες ήταν μια λύση…

Αν κι ο πληθυσμός αυξήθηκε πολύ ελαφρά (+0,04%, δηλαδή 26.000 πρόσωπα) και έφθασε τα 60,8 εκατ. κατοίκους, αυτό οφειλόταν μόνο στο θετικό ισοζύγιο της μετανάστευσης ξένων στην Ιταλία (+207.000).

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει «τεράστιες συνέπειες, που αφορούν όλους τους τομείς: την οικονομία, την κοινωνία, την υγεία, τις συντάξεις, αυτό που αφορά τον καθένα μας», τόνισε η Λορεντσίν, η οποία αναμένεται να γεννήσει δίδυμα τον Ιούνιο, στα 43 της χρόνια.

«Πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει συνειδητοποίηση και μια πολιτισμική αλλαγή ώστε να αντιστραφεί η τάση τα επόμενα χρόνια», τόνισε η υπουργός.

Προχθές Τετάρτη, και ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας: «μια κοινωνία η οποία δεν θέλει να περιβάλλεται από παιδιά, που τα θεωρεί πριν απ’ όλα έγνοια, βάρος, κίνδυνο, είναι μια καταθλιπτική κοινωνία», είπε.

Σε μια προσπάθεια να ευνοήσει την αύξηση της γεννητικότητας, η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής μέτρων όπως η χορήγηση επιδόματος 80 ευρώ τον μήνα ανά παιδί για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του στις οικογένειες.