«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε για μια μεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας». Ηταν τα πρώτα λόγια του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή όπου και παρουσίασε εντεκα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Πρέπει να ξαναστραφούμε με προσοχή στο να αξιοποιήσουμε την ανασυγκρότηση της γεωργίας, της μεταποίησης με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν» είπε ο υπουργός.

Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολούθησε η χώρα έως το 2009 «μας οδήγησε στα βράχια», καθώς κατήργησε τους αναπτυξιακούς θεσμούς «και κάθε μορφή σχεδιασμού», φέρνοντας στο επίκεντρο «ένα ιδιωτικοποιημένο απελευθερωμένο, νέο τραπεζικό σύστημα που καθοδήγησε την οικονομία με επίκεντρο … τις κατασκευές, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις τηλεπικοινωνίες και ορισμένες απελευθερωμένες αγορές», είπε.

«Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος καταγράψαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία» είπε και σημείωσε ότι «αυτό το τραπεζοκεντρικό μοντέλο οδήγησε την οικονομία μας στα βράχια».

«Δεν γυρίζουμε σε αυτό. Έκλεισε τον κύκλο του. Πρέπει να αναζητήσουμε τις δραματικές συνέπειες που πρέπει να διορθώσουμε. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία το 2009 η αγροτική παραγωγή έμεινε στάσιμη έως και μειούμενη. Για πρώτη φορά νοιώσαμε τρομερή αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας» είπε.

Ο κ. Σταθάκης μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης της γεωργίας και της μεταποίησης στην κατεύθυνση της προστιθέμενης αξίας και επισήμανε ότι το προηγούμενο μοντέλο «χρεοκόπησε και ήρθε το μνημόνιο», που έφερε «ιδιωτικοποιήσεις σε ιδιωτικοποιημένη οικονομία ». Ο κ. Σταθάκης μίλησε για αποτυχία του προγράμματος, καθώς έως σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ, όταν το 2009 οι ετήσιες επενδύσεις είχαν φτάσει τα 30 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι αποτελεί πρωτόγνωρη θεωρία ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γυρίσουν την οικονομία. Η άλλη ιδέα του μνημονίου, συνέχισε, είναι ότι «ανοίγοντας τις κοινωνίες ανισότητες βελτιώνουν τις επιδόσεις της χώρας». «Και τρίτη κεντρική ιδέα ότι το κράτος πρέπει να συρρικνωθεί και η φορολογία πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά πιο διευρυμένα προς τα κάτω» τόνισε. «Και οι τρεις ιδέες απέτυχαν» είπε και συμπλήρωσε αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει το 25% του ΑΕΠ.

«Πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από εύκολες λύσεις και να σκεφτούμε ψύχραιμα και ειλικρινά την μεγάλη μεταστροφή που χρειάζεται ο τόπος» είπε. «Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με την αξία που αντιμετωπίζουμε έναν βιολογικό χώρο, είναι παράγων προόδου».

«Δεν διαπραγματευόμαστε τα δημόσια αγαθά» είπε και σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε μία νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες», μιλώντας για μία «τεράστια γκρίζα ζώνη που καταλαμβάνει τη σχέση ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι μέτρα τα οποία υπήρχαν στο Μνημόνιο όπως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός ουδέποτε αποτέλεσαν λόγο για να «κολλήσει» η αξιολόγηση των ελεγκτών ή κάποια δόση από τα δάνεια της Τρόικας.

Τα μέτρα

· Προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

· Διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας με μεταφορά των δανείων από τις τράπεζες σε φορέα διαχείρισης και δεσμευτική νομοθεσία με ισχυρή διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος.

· Διαχείριση των δανείων των επιχειρήσεων, με φιλικό τρόπο και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

· Νέος αναπτυξιακός νόμος με κίνητρα για επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.

· Μεταστροφή του σύνθετου εξαγωγικού θεσμικού πλαισίου και απλοποίηση διαδικασιών με Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κατά των πρότυπα των ΚΕΠ.

· Τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. «Η κοινωνία γνωρίζει καλά πώς να ρυθμίζει τα θέματα αυτά», είπε, επικαλούμενος το παράδειγμα των τουριστικών περιοχών, αφήνοντας την εξουσία στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.

· «Η χώρα πληρώνει αρκετά έναν τεράστιο κατασκευαστικό τομέα που ο τρόπος τιμολόγησης και διαχείρισης των μεγάλων έργων χρειάζεται μια μεγάλη τομή», είπε. Και τόνισε ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι από τα μεγάλα στα μικρά και μεσαία έργα και νέοι διάφανοι κανόνες, με τους οποίους «θα ξέρουμε ότι τα χρήματα του Δημοσίου πάνε για τον σκοπό που προορίζονται».