Το 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός, κράτησε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Αμυνας για να έχει προσωπική εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων, που κάθε άλλο παρά φιλικά στέκονταν απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Οι μνήμες της χούντας ήταν νωπές. Στην Αστυνομία, αντίστοιχα, έπειτα από αλλεπάλληλα κρούσματα βίας –ιδιαίτερα μετά τη θέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου –πέρασαν στην ιστορία «τα ΜΑΤ του Σκουλαρίκη», υπουργού Δημόσιας Τάξης: ύστερα από μόλις δύο μήνες εκπαίδευση, εξακόσιοι και πλέον νέοι αστυνομικοί αντικατέστησαν μέσα σε μια νύχτα τους υπηρετούντες στην ευαίσθητη για την εικόνα μιας κυβέρνησης υπηρεσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση τόσο στις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας. Το επιτελείο του είχε επεξεργαστεί σχέδιο προσέγγισης τόσο για να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη «χακί νοοτροπία» όσο και για να γεφυρώσει το χάσμα που έχουν κατά καιρούς προκαλέσει με την Αστυνομία δηλώσεις και πράξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΕΝΦΙΑ ήταν αυτό που έστρεψε μεγάλο κομμάτι πολιτών στη νυν κυβερνητική παράταξη, στους ενστόλους η δυσαρέσκεια έχει προκληθεί από την άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις μισθολογικές περικοπές που είχαν επιβληθεί τον Αύγουστο του 2012. Ομως, ακόμη κι όταν δόθηκε τελικά μέρος των αναδρομικών, οι δικαιούχοι διαπίστωσαν ότι στις τσέπες τους έφτασαν πενταροδεκάρες. Ετσι, οι ένστολοι μιλούσαν για κοροϊδία και ταυτόχρονα σημείωναν ότι εμφανίζονταν στην κοινωνία ευνοημένοι σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό το κλίμα ενίσχυαν και προπαγάνδιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι θύλακοι των χρυσαυγιτών και άλλων ακραίων – «χύμα» ιδίως στον Στρατό Ξηράς και ιδιαιτέρως στις Ειδικές Δυνάμεις (Στρατού και Αστυνομίας).

ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Οι προσεκτικές επιλογές στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη δείχνουν να καταλαγιάζουν το όποιο κλίμα ανησυχίας, που δίνει τη θέση του στην κατάσταση αναμονής. Στο Αμυνας ο Πάνος Καμμένος είναι δεξιός πολιτικός, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Ησυχος ισορροπεί την εσωκομματική παλάντζα για τον Πρωθυπουργό και ο Νίκος Τόσκας, ο απόστρατος αξιωματικός που χαίρει γενικής εκτίμησης, δίνει το μήνυμα στους στρατιωτικούς ότι ο υφυπουργός είναι «ένας δικός τους». Σε ορισμένους μάλιστα, ο Νίκος Τόσκας (πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) θύμισε την επιλογή Δροσογιάννη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού που είχε κάνει ο Α. Παπανδρέου. Αντίστοιχα, στο Προστασίας του Πολίτη, η υπουργοποίηση του Γιάννη Πανούση –καθηγητή στις Αστυνομικές Ακαδημίες –θεωρείται έμπρακτη προσπάθεια να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα στην Αστυνομία και στο κυβερνών κόμμα.

Στις Ενοπλες Δυνάμεις τα στελέχη εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες μουδιασμένα και αμήχανα. Η δεξιά ρητορική, οι παλιοί δεσμοί, ακόμη κι αν δεν ψήφισαν τη ΝΔ, τους επηρεάζουν. Αναγνωρίζουν ότι «δεν πήγαινε άλλο» με τις μειώσεις στους μισθούς, τις περικοπές στα οπλικά και δίνουν πίστωση χρόνου. Μάλιστα, η πλειονότητα φαίνεται να θεωρεί πλέον δεδομένο ότι οι μισθοί θα αποκατασταθούν, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τον ρόλο του Στρατού δείχνουν να πιστεύουν ότι «όλα θα στρογγυλέψουν». Ακόμη και οι απόπειρες τρομοκράτησης των στρατιωτικών με τις επερχόμενες κρίσεις και τις προαγωγές – μεταθέσεις δεν βρίσκουν έδαφος, παρότι που η πλειονότητα των στελεχών στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι δεξιόστροφοι. Οι κατώτεροι, άλλωστε, δείχνουν να μη φοβούνται παρεκκλίσεις από τη μοριοδότηση.

ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. Η καθιέρωση της εισαγωγής στην Αστυνομία με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων εδώ και μια εικοσαετία έχει ως συνέπεια η σημερινή Αστυνομία να αποτελείται από δύο κομμάτια: το ένα, που μικραίνει, είναι όσοι είχαν μπει στη δόξα του πελατειακού κράτος και αποστρατεύονται. Αυτό το κομμάτι όμως θα παραμένει όσο θα εφευρίσκονται νέα Σώματα για παράλληλες προσλήψεις: ειδικοί φρουροί, συνοριοφύλακες. Το δεύτερο κομμάτι της Αστυνομίας, που μεγαλώνει, είναι εκείνοι που μπήκαν με το αξιοκρατικό σύστημα των γενικών εξετάσεων και δεν είχαν κομματικές εξαρτήσεις. Πλέον οι αξιωματικοί μέχρι τον βαθμό αστυνόμου Α’ έχουν μπει με Πανελλαδικές στο Σώμα, γεγονός που προσδίδει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ΕΛ.ΑΣ. ως γενική διαπίστωση. Βεβαίως, οι ακραίοι θύλακοι είναι υπαρκτοί και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Στελέχη της Αστυνομίας, πάντως, φθάνουν να παραδέχονται τις τελευταίες ημέρες ότι «στα θεσμικά ζητήματα, τα δικά μας αιτήματα είναι πολύ πιο κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Αλλωστε και το νυν κυβερνών κόμμα είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να αντιπροσωπεύεται σε οποιαδήποτε εκδήλωση των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. –κάποιες φορές μάλιστα και από τον Μανώλη Γλέζο: μετά τις φυσουνιές από τα ΜΑΤ.