Το 98% των παιδιών γεννιούνται χαρισματικά. Ωστόσο υποστηρίζεται ότι μετά το τέλος της σχολικής εκπαίδευσης μόνο το 2% συνεχίζει να είναι το ίδιο χαρισματικό. Τι συμβαίνει στις σχολικές αίθουσες και σε τι βαθμό επηρεάζουν την κριτική σκέψη των παιδιών τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται παγκοσμίως; Μέσα από το μικροσκόπιο του βραβευμένου γερμανοαυστριακού ντοκιμαντέρ «Alphabet» (2013), που θα προβληθεί απόψε στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του αφιερώματος του κινηματογραφικού φεστιβάλ CineDoc στην εκπαίδευση, περιγράφονται τα σχολικά συστήματα που στηρίζονται στην αρχή της «αποδοτικότητας». Τι σημαίνει αυτό; Με ποιον τρόπο ένα μικρό παιδί θα μάθει να λειτουργεί ως γρανάζι της καπιταλιστικής κοινωνίας, σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό, αφήνοντας πίσω τη μεγαλύτερη δύναμη με την οποία γεννήθηκε, τη φαντασία.

Η ταινία «Alphabet» ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και διερευνά τα περιθώρια για αλλαγή στα εκπαιδευτικά μοντέλα που εφαρμόζονται από την -περισσότερο οικεία –Ευρώπη έως την άγνωστη Κίνα. Η έλλειψη δημιουργικότητας, καινοτομίας και κριτικής σκέψης, ακόμη και ο φόβος της αποτυχίας, δεν έχει να κάνει με τη δομή του εγκεφάλου μας αλλά με τον τρόπο που μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε.

«ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ». Σε μία από τις σκηνές του ντοκιμαντέρ του Ερβιν Βαγκενχόφερ η κάμερα εστιάζει σε στέλεχος γερμανικής εταιρείας. «Αλήθεια, πώς θα θέλατε τον ιδανικό μάνατζερ;» τον ρωτούν. «Με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, τα άλλα δεν μετράνε» διευκρινίζει εκείνος, ενώ η κάμερα αμέσως μετά τραβά σκηνές με παιδιά που παίζουν χαρούμενα. «Επειδή ο ανταγωνισμός θεωρείται κομμάτι της ζωής μας, προετοιμάζουμε τα παιδιά όλο και πιο νωρίς για τον ανταγωνιστικό κόσμο που τους περιμένει» εξηγεί ένας από τους ομιλητές που εμφανίζεται επίσης στο ντοκιμαντέρ. «Το σχολείο όμως αγνοεί τις πραγματικές τους ανάγκες. Το ημερήσιο πρόγραμμά τους βασίζεται στο πρόγραμμα που ακολουθούν στη ζωή τους οι ενήλικοι, με αποτέλεσμα να πιέζονται για να συμμορφωθούν».

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλον τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Μετά τη σημερινή προβολή του «Alphabet» θα ακολουθήσει συζήτηση με τονΝίκο Ιερομνήμονα(υποδιευθυντή της Σχολής Χιλ), και τηΜαρία Δημοπούλου (εκπαιδευτικό, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Δ/νσης ΠΕ Αθηνών). Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας και του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα.

INFO

Η προβολή του «Alphabet» σήμερα στις 20.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, Κολωνάκι) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί και την Κυριακή στις 15.15 στον Δαναός.

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ