Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ όπου ένας ένοπλος άνδρας κρατούσε ομήρους επί 16 ώρες.

Ο ένας από τους τρεις νεκρούς είναι ο δράστης, που κατά την αστυνομία ονομάζεται Μαν Χαρόν Μονίς και ήταν πρόσφυγας από το Ιράν. Οι υπόλοιποι δύο ήταν όμηροι.

Σύμφωνα με το Sky News Αυστραλίας, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, τρεις από τους οποίους σοβαρά.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι είδε πολλούς τραυματίες να απομακρύνονται από το σημείο με ασθενοφόρα.

Το χρονικό

Με την έφοδο βαριά οπλισμένων αστυνομικών στο καφέ Lindt Chocolate, στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία Μάρτιν Πλέις, όπου για σχεδόν 16 ώρες ένοπλος κρατούσε ομήρους πελάτες και προσωπικό, ολοκληρώθηκε η τεράστιαεπιχείρηση διάσωσης στο Σίδνεϊ.

«Η πολιορκία έληξε» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα (18.00 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Μισή ώρα νωρίτερα ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και εμφανίστηκαν φλόγες από το σημείο όπου βρίσκεται το Lindt Chocolat Cafe, στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Αμέσως μετά, άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα στο καφέ ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο.

Η Αστυνομία εισέβαλε αφότου πέντε με έξι ακόμη όμηροι διέφυγαν από το καφέ. Ακολούθησαν πυροβολισμοί. Στο καφέ εισήλθε επίσης μια ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας και ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών.

Νωρίτερα, πέντε ακόμη άνθρωποι, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, είχαν καταφέρει να διαφύγουν, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό εάν δραπέτευσαν ή αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αγνωστος παραμένει επίσης ο ακριβής αριθμός των ομήρων. Σύμφωνα με την ιδιοκτησία του καφέ, περίπου 10 υπάλληλοι και 30 πελάτες βρίσκονταν εντός του καταστήματος όταν εισέβαλε ο δράστης.

Ο ένοπλος ζήτησε αρχικά μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστήριζε πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές. Αργότερα ωστόσο έγινε γνωστό πως ο δράστης είναι ο Μαν Χαρόν Μονίς, γνωστός και ως Σεΐχης Χαρόν.

Ο 49χρονος δράστης, ο οποίος αυτοαποκαλείται «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης» είναι ιρανικής καταγωγής. Το 2001, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είχε δηλώσει ότι είχε διαφύγει στην Αυστραλία πέντε χρόνια πριν, κατόπιν σύγκρουσης με το ιρανικό καθεστώς, το οποίο είχε θέσει τη σύζυγο και τα παιδιά του σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Μπορώ να πω ότι είναι όμηροι» είχε δηλώσει επακριβώς τότε.

Από νωρίς, το Κανάλι 10 είχε μιλήσει «απευθείας» με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

«Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη», ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό».

Τα δύο πρόσωπα, δύο γυναίκες, «λένε πως υπάρχουν τέσσερις βόμβες, δύο στο Lindt Cafe και δύο άλλες αλλού στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ», πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το Lindt Chocolat Cafe, όπου όμηροι κρατούσαν σ’ ένα παράθυρο μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του».

Το πρωί, εικόνες από διάφορα κανάλια έδειξαν τρεις άνδρες να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ. Ανάμεσά τους διακρινόταν ένας που φορούσε ποδιά του Lindt, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν μετακινηθεί πλησιέστερα στην πόρτα.

Οι όμηροι φαίνεται πως βγήκαν από μια πλευρική πόρτα του καφέ, όπου πριν από έξι ώρες άρχισε το επεισόδιο.

Λίγο αργότερα, άλλες δύο γυναίκες-όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν.

Οι δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt.

Η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν αρνήθηκε να πει πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται μέσα στο Lindt Chocolate Cafe, αλλά δήλωσε πως «δεν φθάνουν τους 30».

Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν «πιθανόν 30 πελάτες», αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση.

Η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει άμεση επαφή με τον ένοπλο δράστη ο οποίος κρατά ως ομήρους άγνωστο αριθμό πολιτών σε μια καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Αντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα πως είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια.

Εν τούτοις, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με τρομοκρατική ενέργεια».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μεγαλούπολη της Αυστραλίας επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόκειται μόνο για ένα συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ και ότι η πόλη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις.

To σημείο που βρίσκεται το καφέ είναι κεντρικότατο: Το περιφερειακό Κοινοβούλιο, η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, προξενεία (ανάμεσά τους και το αμερικανικό) και κεντρικά τραπεζών βρίσκονται στα γύρω τετράγωνα.

Σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία έχει πολιτικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Αμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για τον τερματισμό του επεισοδίου.

Νωρίτερα, ο Τόνι Αμποτ είχε αναφέρει ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έκτακτες εξελίξεις.

«Αυτό προφανώς είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της επιβολής του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας μας είναι καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες και θα ανταποκριθούν με έναν ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας.

Η αστυνομία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη ένα «σοβαρό επεισόδιο» σε καφέ του Σίδνεϊ.

«Οι ειδικές δυνάμεις προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με αυτούς (τους ενόπλους και τους ομήρους)» σημείωσε σε ανακοίνωσή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι τα κοντινά γραφεία εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες, στην περιοχή γύρω από το καφέ, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από ανοιχτά παράθυρα.

Οι ΗΠΑ εκκένωσαν το προξενείο τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση εκτάκτου ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων, ανακοίνωσε πως «καταδικάζει απερίφραστα αυτή την εγκληματική πράξη».

Στην κοινή δήλωση με τον Μεγάλο Μουφτή της Αυστραλίας αναφέρεται πως «τέτοιες ενέργειες καταγγέλλονται από το Ισλάμ» και επισημαίνεται πως αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών.

Ο Μεγάλος Μουφτής και το συμβούλιο υποσχέθηκαν «την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη (τους) προς τα θύματα και τις οικογένειές τους» και εξέφρασαν την προσδοκία για «μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της συμφοράς».