«Είμαι της άποψης ότι μία μη στερητική τής ελευθερίας ποινή θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Από την άλλη όμως, μια ποινή μακράς διάρκειας δεν θα ήταν επίσης η κατάλληλη καθώς θα στερούνταν το στοιχείο του οίκτου». Με αυτά τα λόγια αιτιολόγησε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, γνωστή για την αυστηρότητά της, την απόφασή της να επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 ετών στον Οσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Ενενήντα λεπτά μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας χρυσός παραολυμπιονίκης μεταφέρθηκε με τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας στην κεντρική φυλακή της Πρετόρια όπου αναμένεται να εκτίσει την ποινή του. Η χθεσινή ήταν η πρώτη νύχτα που ο Πιστόριους πέρασε στο κελί του στη φυλακή Κγκόσι Μαμπούρου ΙΙ, γνωστή για τον υπερβολικό αριθμό τροφίμων που φιλοξενεί και τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται.

Καθώς το μεταγωγικό της αστυνομίας απομακρυνόταν από το δικαστικό μέγαρο της Πρετόρια, η πολύκροτη δίκη διάρκειας πολλών μηνών έφτανε στο τέλος της. Ωστόσο, οι απόψεις στη Νότια Αφρική αναφορικά με το αν αποδόθηκε, τελικά, δικαιοσύνη ή όχι διίστανται.

Ο άνθρωπος που τον Φεβρουάριο του 2013 σκότωσε τη σύντροφό του μέσα στο σπίτι του, πυροβολώντας την όχι μία αλλά τέσσερις φορές, ενδέχεται να βγει από τη φυλακή έπειτα από δέκα μήνες και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ομως, οι γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ που ήταν παρόντες στο δικαστήριο έδειξαν να είναι ικανοποιημένοι με την απόφαση ενώ ο δικηγόρος τους μίλησε για μια «σωστή ποινή».

Την ίδια στιγμή, ο θείος του Πιστόριους, κάνοντας λόγο για προκατασκευασμένη κατηγορία, κατέκρινε τους εισαγγελείς επειδή «αποφάσισαν να προκαλέσουν όσες περισσότερες παράπλευρες απώλειες μπορούσαν» στον ανιψιό του και στην οικογένειά τους. Υπογράμμισε πάντως ότι ο Οσκαρ Πιστόριους θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να ξεπληρώσει το χρέος του προς την κοινωνία.

Εξω από το δικαστήριο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί επικρατούσε εντελώς διαφορετικό κλίμα. «Γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι παραβάτες που είναι πιο ίσοι απέναντι στον νόμο απ’ ό,τι άλλοι;», αναρωτιόταν ένας από αυτούς ενώ άλλοι δήλωναν πως η απόφαση του δικαστηρίου αποδεικνύει ότι η κοινωνία της Νότιας Αφρικής δεν κατάφερε να εξελιχθεί και να ξεπεράσει τους δαίμονες του παρελθόντος. «Αν ήταν μαύρος, δεν θα του επιβαλλόταν ποτέ μια τόσο ελαφρά ποινή. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στη Νότια Αφρική», δήλωσε ένας οδηγός ταξί.

Η Τοκοζίλε Μασίπα υπεραμύνθηκε της απόφασής της τονίζοντας ότι μετά το τέλος του απαρτχάιντ και την εκλογή του Νέλσον Μαντέλα στην εξουσία το 1994, τα δικαστήρια της χώρας ξεπέρασαν τη λογική τού «οφθαλμός αντί οφθαλμού».