Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναταραχής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είναι λογικό το ενδιαφέρον των ΜΜΕ να πέφτει στους φανατικούς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αλλωστε, το παιχνίδι με την εικόνα και την επικοινωνία αποτελεί πάγια στρατηγική των ίδιων των τζιχαντιστών για στρατολόγηση νέων μελών και για καλλιέργεια κλίματος τρόμου. Εκ των πραγμάτων, πάντως, μπαίνει όλο και πιο έντονα στη συζήτηση το ενδεχόμενο των επιπτώσεων της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες της Δύσης.

Οπως είναι αναμενόμενο, η έμφαση δίνεται στο ενδεχόμενο των άμεσων επιπτώσεων για την ασφάλεια των κρατών. Γι’ αυτό τα φώτα έπεσαν στον αριθμό των στρατευμένων τζιχαντιστών που προέρχονται από δυτικές χώρες και στο ενδεχόμενο της εξαναγκασμένης δραστηριοποίησής τους εκεί. Αυτή η παράμετρος συνδέεται και με το ενδεχόμενο τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους να μεταφερθούν μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων και εκτός της περιοχής του λεγόμενου «χαλιφάτου», στις χώρες της Δύσης. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση, της εξαγωγής βίας και τρόμου, έχουν πυκνώσει οι δημόσιες απειλές των φανατικών τζιχανιστών το τελευταίο διάστημα.

Κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμη σίγουρος για το αν, πότε και σε ποιον βαθμό θα υπάρξει εξαγωγή της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες της Δύσης, είναι δύσκολη η κατανόηση των επόμενων βημάτων της στρατηγικής τους. Σε αυτή τη βάση κινούνται και οι όποιες αναλύσεις και προσεγγίσεις γίνονται για το αν και σε ποιον βαθμό το Ισλαμικό Κράτος, πέρα από απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, συνιστά απειλή και για την εθνική ασφάλεια των χωρών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη σύσταση ειδικής ομάδας ώστε να ελεγχθεί η ενδεχόμενη δράση των τζιχαντιστών, οι συζητήσεις εστιάζουν στο ότι δεν έχει εντοπιστεί μαζική τάση προσχώρησης μαχητών στις τάξεις τους από την Ελλάδα, δεν είμαστε ψηλά στην ιεραρχία των στοχοποιημένων κρατών.

Το ίδιο όμως σημαντικές είναι για την Ελλάδα και οι έμμεσες επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια από τη δράση των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους. Το ενδεχόμενο των έμμεσων επιπτώσεων εντοπίζεται σε τρεις κυρίως άξονες: α) στις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών αλλά και από τη σημαντική εμπλοκή των Κούρδων στην προσπάθεια αναχαίτισης των φανατικών, β) στη σημαντική αύξηση των κυμάτων προσφύγων που προσπαθούν μέσω της Μεσογείου να περάσουν στην Ευρώπη, συνυπολογίζοντας το ότι η Ελλάδα αποτελεί την κύρια οδό εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο και γ) από την ώσμωση του Ισλαμικού Κράτους με τα πολυεθνικά δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος τα οποία χρησιμοποιεί για την παράνομη χρηματοδότησή του.

Η θέση της χώρας μας, στο κέντρο του περιβαλλοντικού υποσυστήματος της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, την καθιστά ευάλωτη σε κάθε φάση της γενικευμένης τα τελευταία χρόνια αναταραχής στην περιοχή. Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος, οι μαζικές ροές προσφύγων, το ενδεχόμενο πολλοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από την Ευρώπη και κυρίως από τα Δυτικά Βαλκάνια να χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσο σταθμό για την επιστροφή τους τη χώρα μας και, τέλος, η έντονη δραστηριοποίηση των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος στα σύνορά μας καθιστούν αναγκαία την εγρήγορση των θεσμών ασφαλείας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να μπει η χώρα σε κλίμα τρομολαγνείας και ισλαμοφοβίας.

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος µε ειδικότητα στα θέµατα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας