Στην Αθήνα, αναταραχή έχει προκαλέσει η απόφαση των πρυτανικών αρχών του καποδιστριακού για «λοκ-άουτ» στο κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια, ώστε να μην το καταλάβουν οι φοιτητές.

Το πρωί της Τετάρτης φοιτητές συγκρούστηκαν – ελαφρά – με ΜΑΤ που είχαν κληθεί να διαφυλάξουν το κτίριο και έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν και πάλι να μπουν. Παρέμβαση υπέρ των φοιτητών έκαναν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος. Κατάληψη έγινε και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Συγκεκριμένα, οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ ανακοίνωσαν ότι όλες οι πύλες του συγκροτήματος παραμένουν κλειδωμένες από τη Δευτέρα.

Η είσοδος επιτρέπεται από τους φύλακες-εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκείνους της ιδιωτικής εταιρείας security μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (ώρες προσέλευσης και αποχώρησης).

Κατά τις υπόλοιπες ώρες, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να παραμένουν κλειδωμένοι στο κτίριο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το γραφείο του Πρύτανη Θ. Φορτσάκη, αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου.

«Για τους εργαζόμενους στο κτήριο, οι συνθήκες αυτές, πέραν του ότι συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας τους, ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλειά τους, καθώς στερούνται της δυνατότητας να εξέλθουν άμεσα και με ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού κλπ.

Καλούμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών να αναλογιστεί τις συνέπειες της παράνομης και παράτυπης απόφασής της να κρατάει κλειδωμένους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κτήριο και, όπως οφείλει, να προχωρήσει στην άμεση άρση του απαράδεκτου αυτού μέτρου. Σε διαφορετική περίπτωση, και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των εργαζομένων, θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Το απόγευμα προχώρησαν σε ακόμα πιο επιθετική ανακοίνωση:

«Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η πρακτική που εφαρμόζουν οι πρυτανικές Αρχές στο κεντρικό κτήριο, εκτός από αντιδημοκρατική και αυταρχική,είναι και σαφώς παράνομη.

»Παραβιάζει ευθέως το σύνταγμακαι το σύνολο των διατάξεών του που καθιερώνουν τις ατομικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην προσωπικότητα και τον αυτοκαθορισμό της, το δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης.

»Ο χώρος εργασίας δεν είναι κάτεργο ή ρωμαϊκή γαλέρα, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν κλειδωμένοι ή με σιδερένια μπάλα δεμένη στο πόδι.

»Παραβιάζεταιτο σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειαςτων εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αφού σε περίπτωση κάθε κινδύνου από ενδεχόμενο σεισμό, πυρκαγιά, κ.α. οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγουν από το κτήριο. Δημιουργείται έτσι κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλειά μας.

»Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους του Κεντρικού Κτηρίου του ΕΚΠΑ ότι ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, υπό αυτές τις μη ασφαλείς για τους ίδιους συνθήκες εργασίας αυξημένης επικινδυνότητας.

»Επίσης ενημερώνουμε τους εργαζόμενους πωςδεν είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας,είτε σε υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείαςsecurityείτε σε εργαζόμενους του Ιδρύματος, κατά την είσοδο ή έξοδό τους από τα κτήρια του ΕΚΠΑ,καθώς αυτή η πρακτική συνιστά –εκ μέρους εκείνων που απαιτούν ταυτότητες, κ.α.- Αντιποίηση Αρχής(Άρθρο 175 του ΠΚ).

Το δικαίωμά μας να κινούμαστε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα μέσα στους χώρους εργασίας μας, είναι αδιαπραγμάτευτο.Όποιος συνεχίσει να το καταστρατηγεί, θα μας βρει απέναντί του».

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ωστόσο χαρακτηρίζουν άμετρες τις κατηγορίες περί αυταρχισμού και τονίζουνότι προχώρησαν στο προληπτικό λουκέτο όταν έγινε γνωστό, μέσω ανάρτησης σε φοιτητική ιστοσελίδα ότι στο πλαίσιο κινητοποιήσεων κατά την εβδομάδα 13/10 – 17/10 επρόκειτο τη Δευτέρα 13/10 να πραγματοποιηθεί «κατάληψη της Πρυτανείας».

Κατόπιν αυτού οι Πρυτανικές Αρχές ομόφωνα θεώρησαν ότι έπρεπε να διαφυλαχθεί με ιδιαίτερη φροντίδα η ασφάλεια του Κεντρικού Κτηρίου του ΕΚΠΑ, το οποίο όλοι γνωρίζουν πόσα έχει υποστεί από παρόμοιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Τη συγκεκριμένη, λοιπόν, ημέρα άρχισε συστηματική μέριμνα ακριβούς ελέγχου εισερχομένων-εξερχομένων στο Κτήριο, ιδίως κατά τις ώρες φοιτητικών κινητοποιήσεων στην περιοχή.

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την Αστυνομία για τον κίνδυνο κατάληψης της Πρυτανείας και την σκοπιμότητα αποτροπής της. Ο συνδυασμός αυτών των προληπτικών μέτρων διασφάλισε την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος και όλων των Κεντρικών Υπηρεσιών του κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, και συνιστά χρήσιμο πρότυπο για τη συνέχεια.

«Το να θεωρούσε, λοιπόν, κανείς ως απλή εισαγωγή «ειρηνικής διαμαρτυρίας» φοιτητών την εξαγγελία κατάληψης θα αποτελούσε πρόκληση προς την ιστορική μνήμη του Ιδρύματος, των μελών του και της ελληνικής κοινωνίας κατά την τελευταία περίπου δεκαετία, ενώ η σύγκριση της προσπάθειας να διαφυλαχθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου με πρακτικές άλλων εποχών πραγματικής στέρησης των Δημοκρατικών Ελευθεριών, θα αποτελούσε ανυπέρβλητο παράδειγμα διαστροφής της αλήθειας.

»Οι πρυτανικές Αρχές επιμένουν να θεωρούν καθήκον τους την προστασία του ΕΚΠΑ με τα μέσα που διαθέτει μια εύνομη, δημοκρατική Πολιτεία και αντιπαρέρχονται τουλάχιστον άμετρες κατηγορίες αυταρχισμού εναντίον τους, με την ήσυχη συνείδηση επιτέλεσης του καθήκοντος και νόμιμης προστασίας του Ιδρύματος», αναφέρουν.

Aλλά και στην Πάτρα το πρωί της Τετάρτης μικρή ομάδα φοιτητών, αναφέροντας ότι έχουν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων, εξανάγκασε τους διοικητικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους και κατέλαβε το κτίριο της Διοίκησης και της Πρυτανείας και του Συμβουλίου Ιδρύματος.

Η Πρυτανεία χαρακτηρίζει αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή τη συμπεριφορά αυτή, τονίζοντας ότι έχει διακοπεί κάθε δραστηριότητα στο κτίριο της Διοίκησης.

«Επισημαίνουμε ότι το εξάμηνο έχει, σύμφωνα με τον νόμο, 13 εβδομάδες εκπαίδευσης και διδασκαλίας. Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών συρρικνώνεται και στη συνέχεια χάνεται η εξεταστική περίοδος, αλλά και το εξάμηνο του έτους» αναφέρει.

Η Πρυτανείακαλεί τους φοιτητές σε διάλογο για τα προβλήματά τους, αλλά όχι υπό πίεση κατάληψης. Σημειώνεται ότι κατάληψη της πρυτανείας είχε σημειωθεί προ ημερών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.​