Προγραμματικό τεστ έβαλε χθες ο ΣΕΒ στον Αλέξη Τσίπρα και στο οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των δημόσιων ανακοινώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κράτησε πάνω από δύο ώρες. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΤΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τη διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα σύμφωνα με εκπροσώπους και των δύο πλευρών, έγινε ιδιαίτερα εμφανής η προσπάθεια μελών του ΣΕΒ να διερευνήσουν σε λεπτομέρειες τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως λέει αυτόπτης μάρτυρας, υπήρχε η αίσθηση ότι «ξεψάχνιζαν» τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως θα έκαναν για κάθε κόμμα το οποίο «περιμένουν να γίνει κάποια στιγμή κυβέρνηση».

Οι ερωτήσεις από πλευράς ΣΕΒ εστιάστηκαν σε όλη την γκάμα των θεμάτων της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά σε και ορισμένα πολύ ειδικά θέματα, όπως η διαχείριση του χρέους και τα κόκκινα δάνεια, ενώ ακούστηκαν ακόμη και προβλέψεις για τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών και ποιες θα είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους.

Το ενδιαφέρον τράβηξε ιδιαίτερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, το οποίο, όπως εξήγησαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, δεν βαραίνει μόνο το κράτος και τον έλληνα φορολογούμενο αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συναντούν εξαιρετικές δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας από τις αγορές. Οπως εξήγησαν στο οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με κακοπιστία ως προς το θέμα αυτό, γεγονός που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στη λειτουργία τους.

Επίσης συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα του κόστους ενέργειας τόσο των επιχειρήσεων όσο και γενικότερα το ενεργειακό και παρουσιάστηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα από την πλευρά του ΣΕΒ. Υπενθυμίζεται πως στις δύο τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για φθηνότερη ενέργεια προς την πλευρά της ελληνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της οικονομίας «προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία –της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Ξεκαθάρισε δε ότι «στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του».

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης ότι «για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και στην περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας».

Για το χρέος. Αίσθηση προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα για την ανάγκη να υπάρξει «εθνική συνεννόηση» μεταξύ των κομμάτων στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους.

Ο κ. Φέσσας, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας, έδωσε βάρος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και, όπως τόνισε, «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς να έχουμε συνέπειες στη σταθερότητα, ειδικά στην περιοχή μας».

Περί συμβάσεων

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία, «δεδομένου ότι αυτό δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ΣΕΒ και πολιτικών κομμάτων αλλά γενικότερο ζήτημα μεταξύ κοινωνικών εταίρων». Αντίθετα, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το οποίο προτείνει να έχει πέντε πυλώνες: τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη φορολογική πολιτική, τη βιομηχανική πολιτική, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενεργειακή πολιτική.