Σε ρυθμούς τρόικας αρχίζει να κινείται και επισήμως η κυβέρνηση, με αφετηρία τη συνάντηση που θα έχουν αύριο το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση κορυφής θα τεθεί επί τάπητος η κυβερνητική ατζέντα στο παριζιάνικο ραντεβού (2-4 Σεπτεμβρίου) με τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ θα γίνει και μια προκαταρκτική συζήτηση για την προετοιμασία της ΔΕΘ, καθώς στόχος είναι οι δύο πόλοι του κυβερνητικού συνασπισμού να εμφανιστούν με κοινό πλάνο και στη Θεσσαλονίκη.

Στη βάση αυτή, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν και άλλες συναντήσεις των δύο αρχηγών εντός της εβδομάδας καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της διπλής εκστρατείας σε Παρίσι και Θεσσαλονίκη θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό κλίμα του φθινοπώρου και συνακόλουθα θα επηρεάσουν τις διεργασίες για την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2015.

Οπως αναγνωρίζουν οι ίδιες πηγές, βασικός στόχος των δύο εταίρων είναι να διαμορφωθεί ένα πακέτο παρεμβάσεων με φιλολαϊκό στίγμα, το οποίο θα μπορεί να λάβει το πράσινο φως από την τρόικα και να παρουσιαστεί αμέσως μετά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 6 Σεπτεμβρίου, από τον Πρωθυπουργό. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι την επομένη, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προβάλει από το βήμα της ΔΕΘ έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση και τον βηματισμό της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι το κυβερνητικό οπλοστάσιο θα ενισχυθεί με ένα εγκεκριμένο σχέδιο φοροελαφρύνσεων το οποίο μπορεί να αυξήσει και τον ζωτικό πολιτικό χώρο μέσα στον οποίο κινούνται οι δύο εταίροι. Αν και επιχειρείται η κυβερνητική αποστολή να μην εμφανιστεί στο Παρίσι με μαξιμαλιστικούς στόχους, είναι βέβαιο ότι στο τραπέζι με τους δανειστές θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα θέματα τα οποία από την ελληνική πλευρά θεωρούνται ώριμα για αλλαγές.

Ο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σχεδόν αναγκαστικά πλέον στην κορυφή αυτής της ατζέντας. Η παράταση του χρονοδιαγράμματος των δόσεων έως τον Φεβρουάριο του 2015 φαίνεται ότι έχει κλειδώσει μέσω των διαβουλεύσεων που έχουν προηγηθεί, αλλά παραμένουν υπό έγκριση άλλες βελτιωτικές κινήσεις, όπως η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα άδεια, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο εταίροι θεωρούν αναγκαίο η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη (έως τις 100 δόσεις), ενώ θα επιμείνει για μειώσεις στο ειδικό τέλος κατανάλωσης στα καύσιμα, στοχεύοντας κυρίως σε σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον, να ανοίξει η διαπραγμάτευση για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (με στόχο να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό το επόμενο έτος). Εξάλλου, κρίνουν σκόπιμο να τεθεί τόσο το ζήτημα της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις όσο και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που βαρύνει τους κατόχους δελτίου παροχής υπηρεσιών. Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν, μάλιστα, ότι μέσω Παρισίων μπορεί να έρθουν θετικά μηνύματα για μειώσεις όλων των συντελεστών ΦΠΑ, με βασικό στήριγμα τα αποτελέσματα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου αναμένεται να αποσαφηνιστεί και ο ακριβής ρόλος της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ που θα ακολουθήσει την κυβερνητική ομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα. Τον κύκλο της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι θα ανοίξει το οικονομικό επιτελείο (ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας), ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι τέσσερις υπουργοί (Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης και Χαράλαμπος Αθανασίου). Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκπροσωπείται από τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι οποίοι θα αποτελούν τον κεντρικό δίαυλο ενημέρωσης του Αντώνη Σαμαρά. Αντιστοίχως, τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν για το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έχοντας μάλιστα λάβει εντολές να παρουσιάσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές και τις κόκκινες γραμμές του κόμματος.

Οι πιέσεις της Χαριλάου Τρικούπη

Από το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα επιμείνει να μη συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στην εργατική νομοθεσία (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικά δικαιώματα) ενώ θα εξεταστεί με τον Πρωθυπουργό και η ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης,η οποία μετατέθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου.