Σάλο προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Εφετείου της Πάτρας με την οποία έπεσαν στα μαλακά οι πρωτεργάτες των επεισοδίων στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας. Η υπόθεση είχε κάνει τον Απρίλιο του 2013 τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις ακόμη και μποϊκοτάζ για τις «φράουλες του αίματος» μετά τον τραυματισμό 35 μεταναστών από το Μπανγκλαντές που είχαν τολμήσει να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Ενταση, συνόδευσε την ανακοίνωση της απόφασης, με τους μετανάστες μαζί με εκπροσώπους αντιρατσιστικών οργανώσεων να προχωρούν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας. Παρά την εισήγηση της εισαγγελέως του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών να κριθούν ένοχοι ο ιδιοκτήτης της φυτείας και οι τρεις επιστάτες που είχαν πρωτοστατήσει στο επεισόδιο, η τελική δικαστική απόφαση κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος.
Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης και ένας από τους επιστάτες κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της τέλεσης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ενώ στους άλλους δύο κατηγορούμενους επιστάτες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα 14 και 7 ετών αντίστοιχα –στον πρώτο για το αδίκημα των επικίνδυνων σωματικών βλαβών και στον δεύτερο για απλή συνέργεια.

Παράλληλα, και οι τέσσερις κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής να κάνει λόγο για κακοδικία καθώς δεν του επιτράπηκε να υποβάλει ερωτήσεις για το συγκεκριμένο αδίκημα. Από την έδρα του δικαστηρίου, ωστόσο, είχε διευκρινιστεί πως αυτό ήταν συνέπεια της καθυστερημένης υποβολής αιτήματος παράστασης από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Σημειώνεται πάντως ότι, η εισαγγελέας στην πρότασή της είχε ζητήσει ο ιδιοκτήτης να κριθεί ένοχος για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, ενώ είχε αντικρούσει τον ισχυρισμό των υπολοίπων κατηγορούμενων ότι βρίσκονταν σε άμυνα όταν πυροβόλησαν τους μετανάστες.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. «Αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Νέα Μανωλάδα» ανέφερε ο συνήγορος Μωυσής Καραμπεΐδης προαναγγέλλοντας προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», τον Μάρτιο του 2014, το μέλος της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Κερασιώτης είχε προβλέψει πως εάν δεν καταθέσουν και οι υπόλοιποι μετανάστες που απασχολούνταν στα φραουλοχώραφα, «η δικογραφία είναι λειψή».

Εντονη υπήρξε η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για μαύρη σελίδα για την ελληνική Δικαιοσύνη. «Στην πραγματικότητα αποτελεί μέτρο της «ανεξαρτησίας» της, εκκωφαντικό τεκμήριο της ταξικότητάς της και προφανώς ωμή ειρωνεία για τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) παγκόσμια ημέρα κατά του τράφικινγκ» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Με τζίρο 95 εκατ. ευρώ

Ο κόκκινος χρυσός όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται η καλλιέργεια φράουλας ξεκίνησε συστηματικά τη δεκαετία του ’80. Φθάνουν τα 11.500 στρέμματα με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να εκτιμάται στα 95 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι κάθε σεζόν απασχολούνται 4.000 μετανάστες, κυρίως από το Μπανγκλαντές.