Να αποτελέσει βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται, σε μια αποστολή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αυτό είναι το πλαίσιο για τον τερματισμό της βίας και αυτό το πλαίσιο είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κέρι χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε έως τώρα στο Κάιρο και είπε ότι θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα.

Όπως είπε ο αμερικανός υπουργός, η Χαμάς θα πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας βασιζόμενη στην αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η προηγούμενη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, που είχε γίνει δεκτή από το Ισραήλ, είχε απορριφθεί από την παλαιστινιακή οργάνωση.

«Η Χαμάς έχει να κάνει μια βασική επιλογή η οποία θα έχει βαθιές συνέπειες επιπτώσεις για το λαό της Γάζας. Οι Αιγύπτιοι της παρέχει το πλαίσιο ώστε να έχει μια σοβαρή συζήτηση με τις άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις» τόνισε.

Ο Κέρι υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία εκεχειρίας ώστε να σωθούν ζωές αθώων ανθρώπων, όμως είπε ότι «αυτό προφανώς δεν αρκεί».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή δέσμευση, μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση για τα υποκείμενα ζητήματα που μας έφεραν μέχρι εδώ» κατέληξε.

Την Τρίτη, ο Κέρι συναντήθηκε επίσης, με τον γγ του Αραβικού ΣυνδέσμουΝαμπίλ Ελαράμπι και τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο, ενώ ο Μπαν κι-Μουν θα συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό στο Τελ Αβίβ, και αργότερα θα μεταβεί στη Γάζα, όπου θα δει τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

«Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να επιτύχουμε εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Η χειρότερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από το 2009 έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή περισσότερων από 580 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους 112 παιδιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF. Oι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων.

Ωστόσο, ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε δήλωσε ότι η οργάνωση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε άνευ όρων εκεχειρία με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι στόχος της παρούσας σύγκρουσης είναι να σπάσει τον επταετή αποκλεισμό της Γάζας.

Στο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας διεμήνυσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί «όσο είναι απαραίτητο», γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για το περιθώριο επιτυχίας της πλέον υψηλόβαθμης μέχρι στιγμής μεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται

Δύο ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Συνολικά 27 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν, 70 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τους εννέα έφθασαν οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες.

Επίσης, ένας ισραηλινός στρατιώτης αγνοείται στη Λωρίδα της Γάζας και εικάζεται ότι έχει χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από πλευράς της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς ότι συνέλαβε όμηρο έναν στρατιώτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Το δίκτυο Channel 10 News του Ισραήλ μετέδωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θεωρούν ότι ο άνδρας έπεσε νεκρός, μαζί με έξι άλλους, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε θωρακισμένο όχημα την Κυριακή.