Τη δημιουργία μιας νέας θέσης επιτρόπου αρμοδίου για τη μετανάστευση και την κινητικότητα εξετάζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που υποδείχθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για πρόεδρος της Κομισιόν, έπειτα και από την τελευταία τραγωδία με τους 30 παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί σε αλιευτικό που κατευθυνόταν στη Σικελία. Οι Αρχές εντόπισαν το πλοιάριο το βράδυ της Κυριακής νότια της Σικελίας. Σε αυτό επέβαιναν 566 πρόσφυγες, ενώ υπήρχαν και 30 πτώματα. Ο θάνατος των μεταναστών οφείλεται σε ασφυξία λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που μεταφέρονταν στο μικρό πλοίο από τους δουλεμπόρους.

Το υπουργείο Εσωτερικών από τη Ρώμη ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο έφθασαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας περίπου 5.000 πρόσφυγες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, από τις αρχές της χρονιάς κατέφθασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης περισσότεροι από 65.000 παράνομοι μετανάστες, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνο των μεταναστών το 2011 που ήταν χρονιά-ρεκόρ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ιταλικών Αρχών, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών το 2014 μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000 εάν δεν ληφθούν μέτρα σε χώρες όπως η Λιβύη για να αποφευχθεί η αναχώρηση των αφρικανών και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην Ευρώπη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα όπου επισήμως ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας πέρυσι ανήλθε σε 35.000, αλλά ανεπισήμως είναι πολύ μεγαλύτερος, συνεργάτες του Γιούνκερ ανέφεραν χθες για πρώτη φορά την πιθανότητα να δημιουργηθεί θέση για επίτροπο μετανάστευσης, διευκρίνισαν όμως ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί παρά μόνο μετά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 Ιουλίου. Η ιταλική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες ζήτησε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό παράνομων μεταναστών που προσπαθούν στοιβαγμένοι στα πλοιάρια των δουλεμπόρων να φθάσουν στις ακτές της Σικελίας, με τον υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο να απειλεί ότι αν δεν δοθεί βοήθεια η χώρα του θα παραβιάσει τους σχετικούς νόμους της ΕΕ. Η Ιταλία ξοδεύει περίπου 9,5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες με στόχο τον εντοπισμό τέτοιου είδους πλοιαρίων.

Η Σεσίλια Μάλστρομ, επίτροπος αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΕ αναζητά τρόπους «για να συμβάλει περαιτέρω» οικονομικά στις διασώσεις μεταναστών κοντά στις ακτές της Ιταλίας, μόνο όμως «με σεβασμό στις υπάρχουσες πηγές», αποκλείοντας δηλαδή την εξεύρεση νέων κεφαλαίων. Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ προέτρεψε χθες να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στην Ιταλία, προκαλώντας τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ να δηλώσει λίγο αργότερα ότι ήδη η Γερμανία έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετανάστες.

Η τραγωδία προκάλεσε εκ νέου παρέμβαση της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά. «Αλλοι τριάντα νεκροί σε ένα πλεούμενο. Αλλοι τριάντα νεκροί που βαραίνουν τη συνείδηση όσων υπερασπίζονται τις επιχειρήσεις διάσωσης της δικής τους θάλασσας. Πρέπει να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις και να τους βοηθήσουμε στις χώρες τους, αμέσως! Τα πουκάμισα των Ματέο Ρέντσι και Αντζελίνο Αλφάνο έχουν βαφτεί με αίμα. Ή όχι;» έγραψε στο facebook ο γραμματέας του κόμματος Ματέο Σαλβίνι. Η Ιταλία έχει αυξήσει τις θαλάσσιες διασώσεις από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, αφότου ένα πλοίο ανετράπη κοντά στο νησί Λαμπεντούζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από 360 μετανάστες.