Διχασμένοι ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν με θέρμη την ανάγκη ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους θέλουν να διατηρήσει την πολιτική αυτονομία του εξακολουθούν να είναι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποφασιστική στάση του Αλέξη Τσίπρα στην καυτή συνεδρίαση της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής, πάντως, εκτός από τις πολιτικές διαφωνίες για το θέμα, ανέδειξε και την επτάδα που επιμένει στις συνεργασίες.

Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό και συγκαταλέγονται στον πολύ στενό πυρήνα λήψης αποφάσεων της Κουμουνδούρου. Οι επτά μπορούν άνετα να γίνουν οκτάδα αν σε αυτούς συμπεριληφθεί ο στοχαστής Σλάβοϊ Ζίζεκ, τον οποίο ακούει πολύ προσεκτικά ο κ. Τσίπρας: είναι υπέρμαχος της άποψης ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα «τίμιο αστικό κόμμα» και να μην μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει μια «παλαβή, αριστερίστικη ριζοσπαστική επανάσταση».

Κορυφαίος εκπρόσωπος στην επτάδα που επιμένει στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε στελέχη άλλων πολιτικών χώρων είναι ο ισχυρός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς βλέπει την πολιτική των ανοιγμάτων ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει δυνάμεις που παλαιότερα εκφράζονταν στο κραταιό ΠΑΣΟΚ, όπως και μικρότερες σε αριθμό αλλά σημαντικές σε ποιοτικά χαρακτηριστικά δυνάμεις που προέρχονται από την αντιμνημονιακή, καραμανλικής κατά προτίμηση Δεξιά, τους οικολόγους και τους πρώην συντρόφους της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επίσης πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υλοποιήσει άμεσα τα πολιτικά ανοίγματα τώρα που το κόμμα έχει τον αέρα της νίκης με τέσσερις μονάδες.

Οπως ανέφερε ο κ. Παππάς (Real News), αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι, θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές «δεξιές στροφές» και υποχωρήσεις. Με αυτή τη φράση είναι σαφές ότι εκτιμά ως πολύ πιθανό το σενάριο της μη αυτοδυναμίας και ως εκ τούτου τάσσεται υπέρ της άμεσης διεύρυνσης του κόμματος, προτού ανοίξουν οι επόμενες εθνικές κάλπες.

Περίπου στην ίδια γραμμή είναι και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης οι απόψεις του οποίου, παρότι εδώ και δύο χρόνια το «κέντρο» του είναι η Βουλή και όχι το κόμμα, ακούγονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Οπως μάλιστα δήλωσε πρόσφατα, «δεν θα γίνουμε όμηροι του παρόντος πολιτικού συστήματος που σήπεται, δεν θα μείνουμε όμως και όμηροι των προτεραιοτήτων και των επιλογών που αντιστοιχούσαν στο κρίσιμο ζήτημα των συνεργασιών την περίοδο που αγωνιζόμασταν για την παρουσία μας στη Βουλή ως 4ο ή 5ο κόμμα».

Τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο συντονιστής των ΕΕΚΕ Αλέκος Φλαμπουράρης και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Αριστείδης Μπαλτάς, υπογραμμίζουν πάντα ότι οι όποιες συνεργασίες ιδιαίτερα με ανεξάρτητους βουλευτές ή μέλη άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων θα γίνουν στη βάση του κοινού προγράμματος, με στόχευση μια μελλοντική στήριξη κυβερνητικής προοπτικής.

Στην ίδια όχθη, πέμπτος υποστηρικτής των διευρύνσεων είναι η ομάδα Πλατφόρμα 2010, της οποίας στελέχη έχουν εξέλθει ιδιαίτερα ενισχυμένα μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Τόσο ο Δημήτρης Παπαδημούλης που αναλαμβάνει επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εγκαταλείπει τη Β’ Αθηνών όσο και η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έχουν ταχθεί υπέρ της πολιτικής διεύρυνσης, ενώ η κυρία Δούρου το έχει κάνει και πράξη στην κατάρτιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΕΙΣ. Εκτος αλλά σημαντικός υποστηρικτής των ανοιγμάτων είναι η ομάδα των πασοκογενών της σοσιαλιστικής τάσης δηλαδή οι Π. Κουρουμπλής, Γ. Μιχελογιαννάκης, Δ. Τσουκαλάς, Αντ. Κοτσακάς. Η εν λόγω ομάδα όμως είχε επισημάνει ότι αυτή η διεύρυνση έπρεπε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 και σίγουρα πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση το 2104 με έμφαση όχι τόσο σε μέλη του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως σε μεσαία στελέχη από τον αυτοδιοικητικό, τον συνδικαλιστικό και άλλους κοινωνικούς χώρους.

Ερωτηματικό αποτελεί πάντως η στάση που θα τηρήσουν ορισμένα μέλη της σοσιαλιστικής τάσης –η οποία μαζί με την κίνηση Πράττω του Νίκου Κοτζιά υπογραμμίζει και την πατριωτική διάσταση που πρέπει να έχει το εγχείρημα –σε ό,τι αφορά όλη την γκάμα των διευρύνσεων που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας. Η λεκτική επίθεση του κ. Μιχελογιαννάκη κατά της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση έδωσε μια πρώτη ιδέα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης του μέλλοντος σε ένα νέο, πιο «ευρύχωρο» ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση Δημήτρη Βίτσα

Υπέρμαχος των αμφίπλευρων ανοιγμάτων, τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μετέφερε με αρκετή θέρμη μήνυμα για διάλογο στο ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού, ενώ κατά τη διαδικασία επιλογής περιφερειαρχών είχε υποστηρίξει και ανοίγματα «τύπου Θ. Καρυπίδη».Και όπως τονίζουν γνώστες των ενδοτέρων της Κουμουνδούρου, «μην εκπλαγεί κανείς αν δει το επόμενο διάστημα ανοίγματα ακόμα και στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ»!