Κινδυνεύουν να πάθουν κάτι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους: αυτό πιστεύουν οκτώ στους δέκα Ελληνες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τι είναι αυτό που φοβούνται; Τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τις λανθασμένες διαγνώσεις και τα χειρουργικά λάθη.

Ο φόβος τους δεν είναι αβάσιμος: στα ελληνικά νοσοκομεία 9% των ασθενών εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη –όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 6%.

Και ενώ πριν από μερικά χρόνια το πρόβλημα ήταν περιορισμένο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πλέον τα σούπερ μικρόβια έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά των νοσοκομείων. Η έλλειψη προσωπικού –κυρίως νοσηλευτών –εντείνει το πρόβλημα, καθώς ο φόρτος εργασίας δεν τους επιτρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες κατά της μεταφοράς μικροβίων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του καρδιολόγου και πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλία Σιώρα ότι στις Ειδικές Μονάδες (όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Τεχνητού Νεφρού, Μεταμοσχεύσεων) «υπηρετούν μόλις 100 νοσηλεύτριες, ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες θα έπρεπε να εργάζονται 400».

Παράλληλα, οι προσλήψεις γιατρών έχουν παγώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των νοσοκομείων. «Οι ελλείψεις σε πανελλήνια βάση ξεπερνούν τις 5.000 σε ειδικευμένους γιατρούς» επισημαίνει ο κ. Σιώρας.