Είναι γνωστό ότι στην Κίνα ο σκύλος δεν είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Το Φεστιβάλ Κατανάλωσης Σκυλίσιου Κρέατος, που οργανώνεται κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε και φέτος στην κινεζική πόλη Γιουλίν.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων, οι δημοτικές Αρχές δεν ακύρωσαν το Φεστιβάλ· περιόρισαν μόνο τις εκδηλώσεις και κατάργησαν την επίσημη αργία αυτής της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι πωλήσεις σκυλίσιου κρέατος αυξήθηκαν, πολύ λιγότερο όμως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Μερικά τοπικά εστιατόρια αφαίρεσαν τη λέξη «σκύλος από το μενού τους και κάτοικοι της πόλης γιόρτασαν την ημέρα μια εβδομάδα πριν από το Φεστιβάλ για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των ακτιβιστών.

Στην Κίνα δεν υπάρχει νομοθεσία κατά της βάναυσης μεταχείρισης των ζώων και η κατανάλωση κατοικίδιων ζώων είναι νόμιμη. Το σκυλίσιο κρέας είναι παραδοσιακό φαγητό σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας και Νότιας Κίνας. Ετσι οι κάτοικοι της Γιουλίν δυσανασχετούν όταν ξένοι παράγοντες προσπαθούν να σταματήσουν το παραδοσιακό αυτό Φεστιβάλ. Τον τελευταίο όμως καιρό κάτι φαίνεται να αλλάζει. Ο αριθμός των κινέζων φιλόζωων αυξήθηκε σημαντικά. Πολλές διασημότητες, όπως η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ζάο Ουέι, καταδίκασαν το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, ενώ άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν λόγω των πιέσεων της κοινής γνώμης. Στο διαδικτυακό φόρουμ Sina Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του twitter, το Φεστιβάλ έφθασε να είναι σχεδόν το ίδιο δημοφιλές όσο και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Την περασμένη Παρασκευή ακτιβιστές αγόρασαν τουλάχιστον 200 ζωντανούς σκύλους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη σφαγή τους. Μια σοκαριστική φωτογραφία που έκανε τον γύρο των κινεζικών μέσων ενημέρωσης απεικόνιζε έναν μικρό σκύλο με μια θηλιά περασμένη στον λαιμό και έναν πωλητή που διαπραγματευόταν με ακτιβιστές προκειμένου να μην τον θανατώσει. Μια κινέζα φιλόζωη πλήρωσε τελικά περίπου 55 δολάρια για να τον ελευθερώσει.

Η απειλή του εμπόρου σκυλιών «αν δεν αγοράσετε αυτόν τον σκύλο, θα τον θανατώσω» προκάλεσε την οργή των ακτιβιστών. «Αλλά αυτό είναι μόνο η μια όψη» δήλωσε ο Πίτερ Λι, πολιτικός αναλυτής της Humane Society International. «Το σημαντικό είναι ότι στην Κίνα όλο και περισσότεροι αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι σκύλοι δεν είναι για φάγωμα». Αραγε ξημερώνουν καλύτερες ημέρες για τους σκύλους στην Κίνα;