Η συμφιλίωση μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών του Ιράκ με στόχο την απώθηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν παραιτηθεί από τη θέση του ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μαλίκι. Αυτή είναι η γνώμη υψηλόβαθμων αμερικανών αλλά και ιρακινών αξιωματούχων. Ο Μαλίκι όμως εμφανίζεται απρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία παρά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών, έπειτα από την κατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚΙΛ. Ο ιρακινός πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στη σουνιτική Σαουδική Αραβία, στους Κούρδους και στους «δειλούς και προδότες» στρατηγούς, δίχως ωστόσο να παρουσιάσει μια πειστική λύση για την αποσόβηση του κινδύνου ενός νέου θρησκευτικού πολέμου στο Ιράκ.

Χθες το απόγευμα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρόκειται να στείλει άμεσα στη Βαγδάτη 300 συμβούλους των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με στόχο την αρτιότερη οργάνωση του ιρακινού στρατού. Παρόλο που απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση εμπλοκής αμερικανών στρατιωτών σε μάχες κατά των ανταρτών του ΙΚΙΛ, ο αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης «στοχευμένων» στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ιρακινή επικράτεια, προσδιορίζοντας παράλληλα πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πρόκειται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τη δράση των τζιχαντιστών. Απηύθυνε έκκληση προς τους ιρακινούς ηγέτες να εφαρμόσουν μια πιο «περιεκτική πολιτική», η οποία θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον όλων των Ιρακινών, σιιτών, σουνιτών και Κούρδων, αλλά απέφυγε να ζητήσει ευθέως την παραίτηση του Νούρι αλ Μαλίκι, δηλώνοντας ότι η επιλογή των ιρακινών ηγετών δεν είναι δουλειά των Αμερικανών.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η άσκηση πίεσης στον Μαλίκι με στόχο την άμεση παραίτησή του είναι πολύ πιθανό να στρέψει τον σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό προς το, επίσης σιιτικό, Ιράν. Ομως η απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα στο τέλος του μήνα, όταν το Κοινοβούλιο της χώρας θα κληθεί να εκλέξει έναν εκπρόσωπο ο οποίος θα δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο μεγαλύτερο κόμμα.

Η επιλογή του Μαλίκι θεωρείται απίθανη καθώς εναντίον του έχει στραφεί σχεδόν το σύνολο των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων. «Δεν θα επιτρέψουμε στον Μαλίκι να εκλεγεί πρωθυπουργός για μια τρίτη θητεία» υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του Ουσάμα Νουτζαΐφι, πρώην προέδρου της ιρακινής Βουλής. Ωστόσο οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενδέχεται να καθυστερήσουν την αντικατάστασή του από μια νέα ηγεσία ικανή να αποτρέψει μια γενικευμένη εξέγερση των περίπου 6 εκατομμυρίων σουνιτών του Ιράκ, οι οποίοι στο πρόσωπο του ιρακινού πρωθυπουργού βλέπουν έναν στυγνό δικτάτορα. Ο ρυθμός της επέλασης των τζιχαντιστών έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξακολουθούν να καταλαμβάνουν σουνιτικές πόλεις και χωριά, ο ανδρικός πληθυσμός των οποίων επιλέγει να ενωθεί μαζί τους.

Χθες, μία ημέρα αφότου οι αντάρτες του ΙΚΙΛ εισέβαλαν στο διυλιστήριο του Μπαϊτζί, το μεγαλύτερο στο Ιράκ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο ιρακινός στρατός κατάφερε να τους απωθήσει και ν’ ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του διυλιστηρίου. Αυτόπτης μάρτυρας όμως ανέφερε ότι η μάχη συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση και πως το μεγαλύτερο τμήμα του διυλιστηρίου παρέμενε στα χέρια των τζιχαντιστών. Βίντεο που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια έδειχνε τη μαύρη σημαία του ΙΚΙΛ ν’ ανεμίζει σ’ ένα κεντρικό κτίριο του διυλιστηρίου.