Ιδιαίτερα επικριτικά ήταν τα σχόλια τηλεσχολιαστών ξένων δικτύων για την εμφάνιση που πραγματοποίησε η εθνική ομάδα απέναντι στην Ιαπωνία. Από το βρετανικό BBC μέχρι τη βραζιλιάνικη τηλεόραση σχολίασαν αρνητικά το αμυντικογενές παιχνίδι των Ελλήνων, παραβλέποντας ωστόσο δύο βασικές παραμέτρους: αφενός μεν ότι η ομάδα του Φερνάντο Σάντος αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 37′, αφετέρου δε ότι ουδέποτε η Γαλανόλευκη φημιζόταν για τις επιθετικές αρετές της.

Κατά την τελευταία «χρυσή» δεκαετία του ελληνικού ποδοσφαίρου ανέκαθεν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη συμπαγή άμυνα και τον αποσυντονισμό του αντιπάλου. Κάπως έτσι έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Euro το 2004 και πάνω στην ίδια συνταγή πάτησε έκτοτε για να παραμείνει στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με διαδοχικές παρουσίες σε όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού (Euro 2008 και 2012, Μουντιάλ 2010 και 2014).
Οσο αντιπαθής και δυσάρεστος κι αν είναι ο τρόπος παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας προς τους ξένους (ακόμη και προς αρκετούς Ελληνες), δεν παύει να οδηγεί τη Γαλανόλευκη σε επιτυχημένα αγωνιστικά μονοπάτια. Ερχεται όμως μια στιγμή που θα πρέπει να παίξεις ποδόσφαιρο, να δημιουργήσεις, να επιτεθείς και να σκοράρεις. Κάτι που επί του παρόντος αγνοεί στα γήπεδα της Βραζιλίας η Εθνική, η οποία έχει αναλάβει έναν κόντρα ρόλο στο κατά τα άλλα ελκυστικό και γεμάτο γκολ 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η Ελλάδα στα δύο ματς που έχει δώσει για τον Γ’ όμιλο έχει υστερήσει στην κατοχή της μπάλας, τη δημιουργία, τη φαντασία, στο επιθετικό παιχνίδι, ακόμη και στο στοιχειώδες πάσινγκ γκέιμ. Σύμφωνα με το ESPN, στο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Ιαπωνία το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε 72 σωστές πάσες, ενώ με τη λήξη του 90λεπτου μόλις 144 (!), επιδόσεις που ανήκουν στις πλέον αρνητικές κατά τη διάρκεια του παρόντος Μουντιάλ. Επίσης ελάχιστος (μόλις 16′) ήταν κι ο χρόνος που κράτησαν οι έλληνες παίκτες την μπάλα στα πόδια τους έναντι 36′ των Γιαπωνέζων.

Κι όσο λιγότερη κατοχή έχεις τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για να δημιουργήσεις αξιόλογες προϋποθέσεις επίθεσης. Κάπως έτσι εξηγείται και το μηδέν ενεργητικό σε γκολ σε περισσότερα από 180′! Και δεδομένου ότι η ισοπαλία δεν αρκεί για να εξασφαλίσει η Ελλάδα την πρόκριση στην επόμενη φάση, θα πρέπει να κυνηγήσει το γκολ με πολύ μεγαλύτερη θέρμη, πίεση και αποφασιστικότητα απέναντι στη φύσει και θέσει επιθετικογενή Ακτή του Ελεφαντοστού των σούπερ σταρ Ντιντιέ Ντρογκμπά, Γιάγια Τουρέ και Ζερβίνιο.