Την επικείμενη άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στα περισσότερα Επιστημονικά Πεδία και σχολές, αλλά και την πτώση σε ορισμένες σχολές όπως οι Παιδαγωγικές καθώς και τον συνωστισμό υποψηφίων με μεσαίες βαθμολογίες, επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα. Μάλιστα, οι λεγόμενες περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και ορισμένες Στρατιωτικές, φθάνουν στα όρια του «άπιαστου», αφού θα ανοίξουν τις πόρτες τους μόνο για τους άριστους.

Από τα νεότερα στοιχεία και με βάση τις επιστημονικές αναλύσεις του εκπαιδευτικού αναλυτή και διευθυντή των Φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνη Φλωρόπουλου για «ΤΑ ΝΕΑ» προκύπτουν οι αναμενόμενες διακυμάνσεις των βάσεων για τους φετινούς υποψηφίους σε 50 σχολές –οι περισσότερες αιχμής –και των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. Οι εκτιμήσεις που δημοσιεύουμε σήμερα έλαβαν μάλιστα υπόψη τους πέντε από τους έξι παράγοντες που επηρεάζουν τη φετινή πορεία των βάσεων:

α) Τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων σε σύγκριση με το περασμένο έτος

β) Τις προσφερόμενες θέσεις

γ) Την κατάργηση θέσεων ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια)

δ) Τις ελεύθερες μεταγραφές (για όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια)

ε) Τις επιδόσεις μαθητών των φροντιστηρίων Ομόκεντρο αλλά και μαθητών άλλων φροντιστηρίων της Αθήνας

Ως απρόβλεπτος –και άρα αστάθμητος –παράγοντας παραμένουν οι προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς αυτές θα εξαρτηθούν από τα στατιστικά των βαθμών (αναμένονται μετά τις 2 Ιουλίου που θα αναρτηθούν οι βαθμοί στα λύκεια). Στη σχετική έρευνα ο παράγοντας «προτιμήσεις» παραμένει αμετάβλητος.

Αύξηση των βάσεων αναμένεται ιδίως σε περιφερειακά τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, που έχουν αντίστοιχα τμήματα σε κεντρικά ιδρύματα. Π.χ., ένας ενδιαφερόμενος για την Ιατρική Αθήνας που –εκτός απροόπτου –θα ξεπεράσει φέτος τα 19.000 μόρια, εφόσον δικαιούται μετεγγραφή, θα μπορέσει να εισαχθεί ευκολότερα διά της πλαγίας οδού, δηλαδή δηλώνοντας την Ιατρική Θράκης, για παράδειγμα, όπου η βάση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 18.500 μόρια και κερδίζοντας έτσι πάνω από 500 μόρια, ώστε κατόπιν να μετεγγραφεί στην Αθήνα.

Επίσης αναμένεται άνοδος βάσεων και στα χαμηλόβαθμα τμήματα κάθε πεδίου. Αυτό επειδή φέτος η πλειονότητα των μαθητών φαίνεται πως προσεγγίζει πιο εύκολα βαθμολογία έως 15 με άριστα το 20, ενώ πέρυσι ήταν δυσκολότερο. Στις υψηλές βαθμολογίες η διαφοροποίηση δεν εμφανίζεται τόσο σημαντική.

ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ. Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να βγει όσο το δυνατόν συντομότερα η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία των μετεγγραφών –που αντικαθιστά από φέτος τη διαδικασία των ειδικών κατηγοριών για τρίτεκνους, πολύτεκνους και κοινωνικά κριτήρια –καθώς σε λίγες ημέρες (24 Ιουνίου) ξεκινά η προθεσμία συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών και λήγει στις 14 Ιουλίου.

Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες από οικογένειες που ενδιαφέρονται για τις μετεγγραφές, καθώς οι υποψήφιοι που ανήκουν σε κατηγορίες δικαιούχων δεν μπορούν να συμπληρώσουν σωστά το Μηχανογραφικό τους χωρίς να έχουν υπόψη τους πώς ακριβώς θα γίνουν οι μεταφορές θέσεων…

Αντίστροφη μέτρηση για τους βαθμούς

Μέχρι την Τετάρτη 2 Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουν φθάσει στα λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ αύριο Σάββατο ξεκινούν οι εξετάσεις για όσους ενδιαφέρονται για σχολές με ειδικά μαθήματα. Ως πρώτο ειδικό μάθημα εξετάζονται τα Αγγλικά ενώ οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου, με Ιταλικά και Ισπανικά