Οταν οι σπασμοί του κόλπου εμποδίζουν το σεξ
Για ορισμένες γυναίκες η ερωτική πράξη εγείρει φόβο, πόνο και ταραχή, με αποτέλεσμα το σώμα τους να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενους, επίμονους, ακούσιους σπασμούς των μυών του κόλπου που παρεμποδίζουν τη διείσδυση.
Γιατί ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης σπασμούς του κόλπου που δυσκολεύουν τη διείσδυση;
Για ορισμένες γυναίκες η ερωτική πράξη εγείρει φόβο, πόνο και ταραχή, με αποτέλεσμα το σώμα τους να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενους, επίμονους, ακούσιους σπασμούς των μυών του κόλπου που παρεμποδίζουν τη διείσδυση. Η σεξουαλική αυτή διαταραχή ονομάζεται κολεόσπασμος. Παρά τη σεξουαλική διέγερση που μπορεί η γυναίκα να νιώθει, η σεξουαλική πράξη καθίσταται αδύνατη λόγω της «εσωστρέφειας» στην οποία μπαίνει το σώμα της. Παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι, ανάμεσα σε άλλους, είναι οι εξής:
* Σεξουαλικές εμπειρίες του παρελθόντος που συνδέθηκαν με πόνο, η σεξουαλική κακοποίηση, ο βιασμός.
* Η δυσεπίλυτη αποστροφή της γυναίκας για το σεξ που οδηγεί σε χαμηλή σεξουαλική διέγερση.
* Πρώιμο οικογενειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από άκαμπτη αυταρχικότητα, ενοχοποίηση και πρόκληση ντροπής στην κόρη για τη σεξουαλικότητά της.
* Η δυσκολία μιας γυναίκας να αφεθεί και να χάσει στιγμιαία τον έλεγχο.
* Η ανεπεξέργαστη σύγχυση για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.
* Η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία της για το άλλο φύλο.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του κολεόσπασμου στον ψυχισμό μιας γυναίκας;
Ο κολεόσπασμος οδηγεί στη μοναξιά και συχνά στην αποφυγή των σεξουαλικών επαφών, γεγονός που συντηρεί το πρόβλημα μέσα στον χρόνο.
Η γυναίκα συνήθως έχει έντονο προσδοκητικό άγχος πριν από κάθε σεξουαλική συνεύρεση, με επακόλουθο να «φυλακίζεται» σε αλυσιδωτές αγχώδεις σκέψεις για το αν θα καταφέρει ή όχι κάθε φορά να μην πονέσει και να ελέγξει τους σπασμούς της.
Οι σκέψεις αυτές δεν τη βοηθούν να ξεπεράσει τις «αγκυλώσεις» της – αντίθετα την οδηγούν βαθύτερα μέσα σε αυτές. Ο θυμός και η ενοχή καραδοκούν καθώς και άλλα συναισθήματα, όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αίσθηση ανημποριάς κ.λπ.
Οι διαπροσωπικές της σχέσεις συχνά πάσχουν ή τερματίζονται πρόωρα λόγω του προβλήματος, ενώ συχνά η επιλογή των συντρόφων ασυνείδητα είναι αυτοκαταστροφική (λ.χ. μπορεί να επιλέγει βίαιους ή ψυχρούς άνδρες που διατηρούν το ψυχολογικό τραύμα ανοιχτό και το σώμα κλειστό).
Η ρίζα του προβλήματος θα ξεδιπλωθεί μέσα από μια διαδικασία ψυχοθεραπείας όπου με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών η γυναίκα θα προσπαθήσει να λειτουργήσει αλλιώς μέσα στις ερωτικές της σχέσεις και όχι με οδηγό τον φόβο.
Είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφος να στηρίζει τη γυναίκα και να μην την πιέζει για συνουσία, καθώς και να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση να την ενοχοποιεί για το πρόβλημά της.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια (PhD), myrsini.kostopoulou@gmail.com
