Ενας από τους πολλούς Ρώσους στους οποίους επέβαλε κυρώσεις η κυβέρνηση Ομπάμα τον περασμένο μήνα ήταν ο Γκενάντι Τιμτσένκο, συνιδιοκτήτης επί σειρά ετών της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Gunvor. Θαμμένη στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν μια πρόταση που η Ουάσιγκτον ήξερε ότι δεν θα περνούσε απαρατήρητη: «Ο Πούτιν», έλεγε, «έχει επενδύσεις στη Gunvor και ίσως να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια της Gunvor».

Φήμες και εικασίες ότι ο Πούτιν διαθέτει μια κρυφή περιουσία κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να ελέγχει 30 ή και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θεωρητικά θα τον καθιστούσε τον πλουσιότερο αρχηγό κράτους στην παγκόσμια ιστορία. Αποδείξεις ωστόσο έχουν παρουσιαστεί ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές, και η Gunvor έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε οικονομικό δεσμό με τον Πούτιν.

Η απάντηση του Ομπάμα στην ουκρανική κρίση όμως, παρότι καταγγέλλεται από κάποιους ως αργή και αδύναμη, έχει αναζωπυρώσει το 15ετές παγκόσμιο κυνήγι για τα κρυμμένα πλούτη του Πούτιν. Καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν νέο κύκλο κυρώσεων εις βάρος Ρώσων τους οποίους θεωρεί μέλη του οικονομικού κύκλου του Πούτιν, η Ουάσιγκτον στέλνει ένα όχι –πολύ –διακριτικό μήνυμα ότι πιστεύει πως ξέρει πού έχει τα χρήματά του ο ρώσος ηγέτης και ότι θα μπορούσε τελικά να βρεθεί και αυτός στο στόχαστρο, άμεσα ή έμμεσα.

Το δηλωθέν εισόδημα του Πούτιν το 2013 ήταν μόλις 73.720 ευρώ. Και ο ίδιος έχει απορρίψει ως «κουτσομπολιά άνευ νοήματος» τις φήμες περί προσωπικού του πλούτου. Στο κυβερνητικό μισθολόγιο ήδη από τις ημέρες του στην KGB, οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι ωθείται περισσότερο από την εξουσία και τον εθνικισμό παρά από το υλικό κέρδος. Με πρόσβαση σε τόσα κυβερνητικά προνόμια, δεν μοιάζει να χρειάζεται ιδιαιτέρως τα προσωπικά πλούτη.

Κάποιοι όμως επιχειρηματολογούν ότι ο Πούτιν μπορεί να θέλει τον πλούτο, ή τουλάχιστον μια βιτρίνα πλούτου, διότι αποτελεί μέτρο κύρους και εξουσίας σε μια κοινωνία όπου η μετάβαση στον καπιταλισμό παρήγαγε στιγμιαία, μέσα από τα ερείπια του κομμουνισμού, δισεκατομμυριούχους. «Πιστεύω ότι κάποιες από αυτές τις φήμες μπορεί να τις κυκλοφορούν άτομα πέριξ του ίδιου του Πούτιν» λέει η Φιόνα Χιλ, πρώην ειδική σε θέματα Ρωσίας στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών και συν-συγγραφέας ενός βιβλίου για τον ρώσο πρόεδρο.