Στις προθέσεις του νομοθέτη και τελικά στα χαρτιά μένουν βασικές διατάξεις των αθλητικών νόμων που έχουν ψηφισθεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές –όπως συνέβη και με τον τελευταίο νόμο του 2012 –που οι διατάξεις κρίθηκαν σκληρές και άδικες απέναντι στους φιλάθλους. Ωστόσο δεν εφαρμόσθηκαν σχεδόν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η διάταξη προηγούμενου νόμου, που προέβλεπε ονομαστικά εισιτήρια, πράξη η οποία δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αφού επιπλέον κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν τα δύο εισιτήρια (τόσα επιτρέπονται κατ’ άτομο) που αγόρασε ο φίλαθλος Α έμειναν σε κείνον ή άλλαξαν χέρια.

Ο αθλητικός νόμος του 2012, μάλιστα, προέβλεπε τη διάλυση των συνδέσμων φιλάθλων εντός 12 μηνών από την έναρξη της ισχύος του και τη μετατροπή τους σε λέσχες. Με λίγα λόγια αυτό που έγινε ήταν ότι «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» καθώς η πληγή με τους συνδέσμους που είχε εντοπίσει ο νομοθέτης εξακολουθεί να υφίσταται.

Ενα πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στους νόμους για τον χουλιγκανισμό είναι ότι αλλάζουν συνέχεια. Από το 1999 μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει επτά φορές (1999, 2002, 2004, 2005, 2006, 2009, 2012). Οι αλλαγές αυτές έχουν φέρει σύγχυση και στους δικαστές: το 2006 μάλιστα, αφού είχε ψηφιστεί ο νόμος Ορφανού, υπήρξε πρόεδρος σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης ο οποίος πρότεινε, εκ παραδρομής, αναστολή για κατηγορούμενο με βάση τον αθλητικό νόμο, που όμως με τον νεότερο νόμο δεν μπορούσε να δοθεί.

ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ. Πλέον χρησιμοποιούνται περισσότερο οι κάμερες των κλειστών κυκλωμάτων των γηπέδων. Ετσι συνελήφθη και ο οπαδός που έριξε τους γαύρους στον πάγκο του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του Κυπέλλου στην Τούμπα. Ωστόσο, παλαιότερα οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνταν, ενώ όταν ο Ντέμης Νικολαΐδης ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ είχε στείλει φωτογραφίες για επεισόδια οπαδών της ομάδας του (Ατρόμητος – ΑΕΚ στο Περιστέρι) είχε γίνει στόχος σφοδρών επιθέσεων από τους οργανωμένους της ίδιας του της ομάδας.

Πάντως, παραμένει μεγάλη η δυσκολία να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες: τον περασμένο Φεβρουάριο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απήλλαξε 121 κατηγορούμενους και παρέπεμψε μόνον 42 οπαδούς του ΠΑΟΚ για να δικαστούν, οι οποίοι επίσης απηλλάγησαν για την κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παρότι είχε στηθεί μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας με παρακολούθηση τηλεφώνων τεσσάρων συνδεσμιτών για περίπου επτά μήνες.