Στη μεταμνημονιακή εποχή επιδιώκει να περάσει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει την εξαγγελία εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Αύριο η Eurostat αναμένεται να επισημοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2013. Αυτό σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται στηριζόμενοι στο πρόγραμμα προσαρμογής υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εuro Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα δοθεί στη χώρα μας μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ουσιαστικά επισημοποιεί και την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η οποία σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα δεν θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι.

Πάντως, η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο επικαλούμενη πρωτίστως τις θέσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος άλλωστε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρθηκε σαφώς στη βιωσιμότητα του χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει και στην πρώτη της μεγάλη κοινωνική παρέμβαση με στόχο την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων και να διανείμει σημαντικό τμήμα αυτού υπό τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος. Στο μεταξύ οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει στην ανακοίνωση εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, που ουσιαστικά θα σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και τη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Euro Working Group ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ενόψει της συζήτησής του στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Η επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές ήταν ένα πρώτο βήμα, δεν είναι όμως αρκετό για να επιβεβαιώσει τη σταδιακή ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας «και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες» σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Το εθνικό σχέδιο για τη χώρα έχει ως επίκεντρο την πολιτική σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα από το κυβερνητικό έως το θεσμικό, το εθνικό και το κοινωνικό, που θα στηρίζονται στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης. Μάλιστα θα περιλαμβάνει και τη δημοσιονομική διάσταση με προβλέψεις για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ή τον καθολικό συμψηφισμό όλων των απαιτήσεων έναντι όλων των οφειλών του πολίτη σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του εθνικού σχεδίου, αυτό θα επιδιωχθεί να στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ. Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα στηριχθεί στα πλεονεκτήματα της χώρας –στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και την τουριστική βιομηχανία, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία. Οσον αφορά το κοινωνικό κράτος, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.