Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ότι η προσάρτηση της Κριμαίας, όπου ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, έγινε εν μέρει λόγω της επέκτασης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και κατά την οποία δεχόταν τηλεφωνικές ερωτήσεις πολιτών –μεταξύ των οποίων και ο πρώην αναλυτής της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν που μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA βρήκε άσυλο στη Μόσχα –ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποδαυλίζει έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών που θυμίζει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις αμερικανικές κινήσεις για την εξάπλωση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη. Παραδεχόμενος ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει χαθεί, ανέφερε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται πραγματικά να αποκατασταθεί και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Φυσικά ρωτήθηκε για την Κριμαία και απάντησε ότι «η απόφαση για την προσάρτησή της οφείλεται στο ότι εάν δεν κάναμε τίποτα, τότε κάποια στιγμή, βάσει των ίδιων αρχών, το ΝΑΤΟ θα ενέτασσε την Ουκρανία στους κόλπους του και θα μας έλεγαν: αυτό δεν έχει σχέση με εσάς». Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι θέλει να εκτοπίσει τη Ρωσία από τον ιστορικό της χώρο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν το λιμάνι της Σεβαστούπολης από την εποχή των τσάρων.

Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι στην Κριμαία είχαν σταλεί ρώσοι πράκτορες, διέψευσε όμως ότι κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση της Ανατολικής Ουκρανίας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει «χρήση του δικαιώματος για άσκηση στρατιωτικής βίας» στην Ουκρανία, απορρίπτοντας ως «ανοησίες» τις κατηγορίες για υποκίνηση της αποσχιστικού χαρακτήρα έντασης στα ανατολικά της χώρας. Κάλεσε το Κίεβο να «συνομιλήσει με τη ρωσόφωνη κοινότητα» και χαρακτήρισε εγκληματική την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων, τόνισε όμως ότι ελπίζει σε συνεννόηση. Εκλεισε δε το μάτι στην Υπερδνειστερία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτοδιάθεσης των λαών.

Οσον αφορά την ερώτηση του Εντουαρντ Σνόουντεν αν το Κρεμλίνο συλλέγει μαζικά τα προσωπικά δεδομένα των ρώσων πολιτών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε αρνητικά.

Μεγάλο μέρος των όσων είπε ο ρώσος ηγέτης αφορούσαν τις σχέσεις με την ΕΕ –«δεν θέλω να χαλάσουν οι σχέσεις και ελπίζω το αίσθημα αυτό να είναι αμοιβαίο». Θύμισε στους Ευρωπαίους –που προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές –ότι δεν θα ήταν δυνατόν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο. Η Μόσχα καλύπτει 30% – 35% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο. «Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον» τόνισε. Πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγων του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης. Εδωσε μάλιστα προθεσμία ενός μηνός στο Κίεβο για την αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας σε πρόσφατη επιστολή του Πούτιν για το θέμα, ανέφερε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να αρχίσει συζητήσεις για το θέμα αυτό.

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Τέλος, ο Πούτιν καταδίκασε τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η σύζυγος ενός μεγαλοεπιχειρηματία δεν μπόρεσε να πληρώσει για μια επέμβαση επειδή είχε μπλοκαριστεί η πιστωτική της κάρτα. «Φυσικά πρόκειται απλώς για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν βασίζεται στην κοινή λογική» ανέφερε. Κατέληξε λέγοντας ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να απομονωθεί από τη διεθνή σκηνή και συμπλήρωσε ότι κάποιες χώρες δείχνουν απρόθυμες να κατανοήσουν τις απόψεις της Μόσχας.

Η Βουλή μού έδωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων

Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας